Lovćen: Vatra blizu Mauzoleja

Zbog visoke temperature, na području Podgorice aktivna su dva velika požara na Trmanju i Radovču, na Cetinju se vatra približila Mauzoleju na Lovećenu, a u Tivtu gori na dvije lokacije.

Region 14.08.2017 | 17:49
Lovćen: Vatra blizu Mauzoleja
Komandir Službe zaštite i spašavanja Podgorice Andrija Čađenović kaže da su na lokacijama u ovom gradu stacionirane ekipe vatrogasaca koji po potrebi gase požare na nepristupačnom terenu.

"Po potrebi, i ako se steknu uslovi za to, u gašenje će se uključiti avioni Direktorata za vanredne situacije", rekao je Čađenović za crnogorske medije.

Cetinjski vatrogasci i danas se bore sa požarima, a najkritičnija situacija je na Lovćenu, gdje je vatra zahvatila Nacionalni park "Lovćen" i spušta se prema gradu, a najteže je u dijelu ispod Njegoševog mauzoleja.

Planina je prekrivena gustim dimom, požar se širi izuzetnom brzinom i, prema riječima komandira Vatrogasne jedinice Peđe Moštrokola, veoma ga je teško kontrolisati.

Na terenu su svi članovi Službe zaštite i spašavanja Cetinje i službenici Nacionalnog parka "Lovćen", a na dijelu od Bostura do Njegoševog mauzoleja raspoređeno je 30 pripadnika Vojske Crne Gore.

Direktor za venredne situacije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić kaže da će avioni ići prema Lovćenu onoliko koliko to budu dozvoljavali vremenski uslovi.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber kaže da je situacija teška i u Ćeklićima i Građanima, gdje ekipe danonoćno dežuraju da bi spriječile širenje vatre.

U opštini Tivat danas oko podneva pogoršana je situacija na požarištu kod Topliša koje različitim intenzitetom gori već dvadesetak dana. Jak sjeverozapadni vjetar raspirio je vatru koja se spuštala prema Tivatskom polju.

Tivatski vatrogasci uložili su maksimum napora da obuzdaju požar. Spriječeno je i širenje požara prema vodoizvorištu i pumpnoj stanici Topliš.

Na terenu je bilo šest ekipa Službe zaštite i spašavanja Tivta i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, a u pomoć im je pritekla i jedna ekipa Službe spasavanja iz Kotora.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

modričanin

14.08.2017 17:03

Montenigeri , samo sjedite brzo će kiša ugasit požar.

ODGOVORITE
Name

Tex

20.08.2017 10:05

Taj mauzolej svakako treba srusiti, i napraviti novi koji ce imati veze s Njegosem.

ODGOVORITE