Big Ben će „ćutati“ do 2021. godine

Zvono Big Bena unutar čuvene sat-kule u sklopu zgrade britanskog parlamenta prestaće da se oglašava u podne 21. avgusta, a „ćutaće“ u naredne četiri godine dok budu trajali radovi na renoviranju zdanja Vestminsterske palate, saopštio je danas Donji dom britanskog parlamenta.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Čekići, koji su udarali o zvono teško 13,7 tona svakog sata u poslednjih 157 godina, biće skinuti, mada će se zvono i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je proslava Nove godine.

„Ovaj važan program radova dugoročno će sačuvati sat, kao i kulu čiji je deo“, rekao je Stiv Džegs, zadužen za održavanje čuvenog sata.

Vestminsterska palata na obali reke Temze, sedište parlamenta, upisana je u listu svetske baštine i velika je turistička atrakcija, a Džegs je pozvao javnost na skup na obližnjem Trgu parlamenta gde će se idućeg ponedeljka, 21. avgusta, poslednji put do 2021. godine čuti zvono Big Bena

Elizabetin toranj visok 96 metara, u kojem se nalazi zvono Big Bena i koji se smatra najfotografisanijom zgradom u Britaniji, već je napola pod skelama radi važnog projekta renoviranja.

U okviru rekonstrukcije, i ceo sat će biti rastavljen na delove, a svaki njegov deo biće očišćen i obnovljen.

Radna verzija sata ostaće, međutim, da pokazuje tačno vreme, ali bez zvuka, a pokretaće ga savremeni električni motor sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021, kada će se ponovo začuti poznata, stara zvonjava "Big Bena".

RTS
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.