Montreal - finale: Zverev i zver!

Večerašnje finale Rodžers kupa moglo bi da dovede do senzacionalnog povratka Rodžera Federera na prvo mesto ATP liste za osam dana.  Zverev je i dalje "zelen" za tatu Federera! Mesec i po dana ranije u finalu Halea, večeras u borbi za titulu u Montrealu.

Tenis 13.08.2017 | 19:00
Montreal - finale: Zverev i zver!
U finalu 128. Rodžers kupa, poslednjeg Masters turnira koji je osvojio Novak Đoković pre tačno godinu dana, sastaće se 36-godišnji (2) Rodžer Federer i 16 godina mlađi (4) Aleksander Zverev.

Njih dvojica dobila su polufinala u Montrealu u subotu uveče i nedelju rano ujutru po našem vremenu u dva seta protiv holandskog veterana Robina Hasea - 6:3, 7:6 (7:5), odnosno rusko-kanadske senzacije Denisa Šapovalova - 7:5, 6:4.

Federer, koji će se od 22 časa boriti za treću titulu na Kanadskom mastersu, a 27. Masters u karijeri, nije imao lak posao u meču sa Haseom. Teniseri su razmenili tri brejka u nizu na startu meča od kojih je Švajcarac napravio dva i do kraja duela više nije viđen nijedan gubitak servis gema, tako da je presudio taj-brejk drugog seta u kojem je malo, ali dovoljno, bolji bio najtrofejniji teniser svih vremena.

Federer nije osvojio Rodžers kup, koji naizmenično šalje mušku i žensku konkurenciju iz Montreala u Toronto i nazad, od 2006. godine, a ukoliko savlada Zvereva i u njihovom drugom finalu ove godine, posle Halea, izjednačiće se na večnoj listi sa Rafaelom Nadalom i Androm Agasijem koji su po tri puta trijumfovali na ovom turniru koji datira još od 1881. godine.

Ujedno, popularni Fedeks, boriće se za 94. singl titulu u karijeri i eventualnim trijumfom doći u priliku da se već za dve nedelje vrati na čelo ATP liste!

Do daljeg, rekorder će ostati Ivan Lendl sa šest trijumfa, ispred našeg Đokovića koji je prošle godine u finalu pobedio Keija Nišikorija 6:3, 7:5 za rekordnu 30. Masters titulu u karijeri posle koje više nije podizao pehar u Seriji 1.000.

Za ovu praktično upražnjenu titulu, utoliko što je srpski teniser pre početka Rodžers kupa objavio da se povlači do kraja sezone, boriće se i "budući Broj 1", nemački teniser ruskog porekla, Zverev, koji je u duelu sa još jednom nadom pokazao da nije slučajno osmi na svetu sa tendencijom da taj plasman popravi do kraja sezone.

Zverev je konačno stao na put momku koji je dobio "vajld kard" od organizatora i onda nanizao sve priznata ATP imena, među kojima je i jedan gren slem šampion, kao i jedan od trojice najtrofejnijih tenisera svih vremena.

Kanađanin ruskog porekla rođen u Izraelu sa prebivalištem na Bahamima, Šapovalov, rušio je redom Rožerija Dutru Silvu, Huana Martina Del Potra, Rafaela Nadala i Adrijana Manarina, ali protiv Zvereva nije bio ni blizu.

Zverev je drugo Masters finale u karijeri, nakon što je u prvom pobedio Đokovića 6:4, 6:3 u Rimu ovog proleća, izborio prepoznatljivom napadačkom igrom koja mu je u prethodna četiri duela sa Federerom donela dve možda i iznenađujuće pobede, pa pored toga što se jedan bori za 27, a drugi za drugu titulu iz Serije 1.000 možemo reći da je večerašnje finale potpuno otvoreno.

Zverev je sezonu počeo pobedom nad Federerom na Hopman kupu, posle čega je veteran uzvratio trijumfom u finalu "svog" Halea u dva seta.

Šampionu turnira pripašće 1.000 ATP bodova i 894.585 dolara, a poraženom finalisti 600 bodova i 438.635 dolara.

Haseu i Šapovalovu ostaje uteha u vidu 360 bodova i 220.760 dolara, a treba reći da je "vajld kard" koji je dobio mladi kanadski teniser iskoristio da zaradi više nego u dosadašnjem toku karijere.

Rodžer Federer vs Aleksandar Zverev - peti put!

Prosečan zaljubljenik u tenis bi skretanjem pogleda na četiri međusobna okršaja i identičan skor (2-2) rekao da supertalentovani Nemac i te kako zna da zagorča život popularnom Fedeksu. Situacija je, međutim, potpuno drugačija, budući da je Zverev oba trijumfa ostvario prošle godine u trenucima dok je Rodžer pokušavao da se izbori sa povredom zbog koje je sezonu okončao posle Vimbldona.

Kada god je bio zdrav, Federer je počistio Zvereva, a poslednji u nizu bio je meč u finalu Halea krajem juna (6:1, 6:3).

Švajcarac na Rodžers kupu pružio nekoliko prosečnih partija, ali sasvim dovoljnih za plasman u finale. Uglavnom je servis igrao ključnu ulogu - kao i u oba trijumfa nad Zverevim - pa treba očekivati da se na isti osloni i večeras od 22 časa, kada će izaći na teren pred više od 12.000 navijača u Aviva Centru.

"Zdrav sam i odmoran. Igram kratke poene, imam dobar procenat poena na mreži, sasvim dovoljno energije... Mislim da mogu do treće titule u Kanadi", istakao je Federer u najavi meča.

Što se Zvereva tiče, vezao je devet pobeda, uključujući titulu u Vašingtonu i četiri pobede u Montrealu. U polufinalu je srušio domaćeg tenisera Šapovalova koji je, nošen Dejvis kup atmosferom, bio blizu ulaska u taj-brejk drugog seta. Tada je Zverev pokazao da je pred njim svetla budućnost i da će kad-tad biti prvi reket sveta.

"Federer je favorit, definitivno. Igra odlično, osvojio je sve velike turnira koje je igrao ove godine. Međutim, i ja sam zadovoljan kako igram. Od pet finala, četiri sam osvojio, jedan izgubio, upravo protiv Rodžera. Znam zašto i smatram da to mogu da ispravim", rekao je Zverev.

Što se ATP liste tiče, Nadal je imao priliku da se sutra, u ponedeljak, vrati na prvo mesto na svetu, jer je Marej preskočio i Rodžers kup, ali su se stvari sada malo zakomplikovale.

Trijumfom Federera u Montrealu, razlika između dvojice "večitih rivala" iznosila bi samo deset ATP bodova pred start Mastersa u Sinsinatiju sledeće nedelje, a kako Federer nije igrao prošle godine, a Nadal ispao u trećem kolu, jasno je da će Španac moći da osvoji manje bodova na poslednjem Mastersu pred start US Opena.

U ovom trenutku, bez 400 bodova koji će pripasti šampionu Montreala, ATP lista izgleda ovako (uz podsećanje da je Marej otkazao i Sinsinati i tako otpisao sebi 600 bodova osvojenih u finalu prošle sezone)

1. Endi Marej 7.750

2. Rafael Nadal 7.555

3. Rodžer Federer 7.145 (7.545)

4. Sten Vavrinka 5.780

5. Novak Đoković 5.325

6. Marin Čilić 5.155

7. Aleksander Zverev 4.070 (4.470)

****

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar