"Ko je smio da pomjeri Amerikanke sa postolja...?!"

Atletske sudije i zihernadla su od petka uveče u Srbiji verovatno najomraženiji pojmovi.

Ostali sportovi 13.08.2017 | 14:30
"Ko je smio da pomjeri Amerikanke sa postolja...?!"
Sudije nisu reagovale kada su se zihernadle otkačile srpskoj atletičarki Ivani Španović, što joj je pobednički skok značajno skratilo, a skakačicu udalj ostavilo bez medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Trener Atletskog kluba Partizan Stevan Lazić kaže da će o sinoćnjem finalu biti još mnogo priče narednih godina.

"O ovome će se dugo pričati i praviti analize jer su danas merni instrumenti sasvim dovoljni. Već sada ima nekih podataka da je to bio skok na 7.10 metara", kaže Lazić za B92. On ističe da je sličnu prašinu u pogledu kontroverze svojevremeno podigla i trka između Milorada Čavića i Majkla Felpsa. 

Ivana Španović je u poslednjoj, šestoj seriji skočila preko sedam metara, ali je skok zaveden na 6.91 metar zbog zihernadle koja je zakačila pesak. Srpski tim je uložio žalbu, ali bez rezultata. 

"Taj sporni momenat je bio uočljiv od prvog skoka. Dve televizije su prenosile ovaj događaj. Kolege su videle da je od prvog momenta, od prvog skoka njoj odlepljen broj. Ako se držimo strogo pravila da broj jeste zakačio pesak i ostavio trag, da je glavni sudija nepomirljiv, meni je to očigledno. Ima i ovde nepomirljivih sudija, a žiri kome se žališ neće protiv odluke glavnog sudije", rekao je Lazić. 

Ovo nije jedina situacija u kojoj nisu ispoštovana atletska pravila, a na postolju su se umesto Ivane našle Britni Ris (7.02 m), Darija Klišina (7.00) i Tijana Bartoleta (6.97). 

"Desilo se na ovom prvenstvu da smo imali trku koja je van svih atletskih pravila na 200 metara čovek trči sam (Isak Makvala). Znači samim tim ne postoje pravila. Ko je od njih smeo da pomeri dve Amerikanke, prvu i treću. Britni Ris i Bartoletu. To je bila jedna od osnovnih poluga", kaže Lazić.

Stevan Lazić je na sportskim borilištima više od 40 godina. U Srbiji na takmičenjima ima bar po deset sudija u skoku udalj i čak i sudije nižeg ranga znaju da treba da isprave tehničke nedostatke takmičara.

"Njihova je dužnost ono što je zaobiđeno, a na šta teško možemo da se žalimo. Niko je od prvog do šestog kruga nije skoka nije obavestio, a morao je, da nije pripremljena za takmičenje. Ja sam masu puta dobio opomenu zbog šortsa, ne možeš nositi šorts ispod kolena i tako dalje, more nekih pravila koja svaki atletski sudija nižeg ranga zna. Znači broj ako je odlepljen svaki sudija koji je to video mora da reaguje. Zamislite da dvadeset njih to ne vidi", čudi se trener AK Partizan.

Trenera Gorana Obradovića po njegovim rečima niko ne može da krivi jer je on pre početka takmičenja prekontrolisao opremu. Kada je u 20 sati i 10 minuta finalno nadmetanje počelo, mogao je samo da posmatra iz petog reda tribina i dovikuje uz vetar.

"Kamere će prikazivati iz ovog ili onog ugla, ne znamo da li je to baš 6.91, baš onako kako je rečeno, ali pobednički skok je bio na 7.10. Znači tu su jedinstveni, da je to bio pobednički skok. Ostaje žal zbog nemara ne nas jer je trener prekontrolisao opremu. Desilo se za vreme takmičenja da su se ove zihernadle o kojima pričamo 2017. godine u Londonu i modernoj zemlji, da su se otkačile i da sudije to nisu primetile", rekao je Stevan Lazić.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar