Test: Srbi ''rasturili'' Grke!

"Orlovi" odbranom i trojkama rasturili Grčku! Srbija je u svom prvom meču turnira "Trofej Beograda" razbila Grčku u svakom segmentu igre i pobedila sa 93:61 (23:15, 22:7, 21:14, 27:25).  Aplauzi "orlovima": Prva provera - za uživanje! Reprezentacija Srbije deklasirala Grčku u hali "Aleksandar Nikolić". Fenomenalno šutersko veče, požrtvovana odbrana i ubedljiva pobeda - za zadovoljstvo publike i još čvršću veru u ove momke.

Košarka 12.08.2017 | 23:15
Test: Srbi ''rasturili'' Grke!
Grci su bili oslabljeni neigranjem braće Janisa i Tanasisa Adetokumba, a ostatak grčke ekipe je bio potpuno nemoćan od starta meča sa Srbijom.

Najefikasniji su kod pobednika bili Bogdan Bogdanović sa 14, Vladimir Lučić sa 13 i Boban Marjanović sa 11 poena. Kod Grka je najbolji bio Burusis sa 13 poena.

U igri Srbije posebno treba istaći šut za tri poena – 10 od 13 pogođenih šuteva spolja pokazuju koliko su Srbi imali dobro šutersko veče. 

Krilo Milvoki Baksa Janis Adetokumbo je u utakmici protiv Crne Gore u petak sa 20 poena, devet poena i tri asistencije pokazalo deo onoga šta može i bilo je jasno koliko fali svojoj selekciji. 

Na drugoj strani nisu igrali Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Marko Simonović i Miroslav Raduljica, ali se ispostavilo da je i Srbija u oslabljenom sastavu bila preveliki zalogaj za Grčku. 

Izabranici Aleksandra Đorđevića su već na startu pokazali žestoku individualnu i timsku odbranu pa je kroz izgubljene lopte već od starta utakmice počela da se stvara prednost. 

Prvu dvocifrenu prednost 'Orlovi' su ostvarili na početku druge četvrtine (26:15) da bi furioznom igrom u uvodnim minutima druge deonice došli do 34:15 posle samo tri i po minuta igre. 

Boban Marjanović je pod košem bio nerešiva enigma za Janisa Burusisa, Bogdanović je spolja trojke gađao bez greške, a Srbija je sve vreme imala visok procenat šuta iz igre koji je išao do skoro 70 procenata! 

Posebno je podređena Grčka bila u drugoj četvrtini u kojoj su postigli svega sedam poena, a na prve poene iz igre su čekali gotovo sedam minuta. 

Grci u nastavku pronalaze kakav takav napadački ritam, ali dobre rotacije "Orlova" u odbrani i izvanredno zatvaranje reketa ostavljali su Grcima ili slobodna bacanja ili šuteve za tri poena koje uglavnom nisu pogađali. 

U strelce se upisalo svih 13 igrača Srbije koji su se našli na parketu, a Grčka je rezultatski bila egal samo u poslednjoj deonici kada su "Orlovi" u napadu malo popustili, mada su tada imali i najveću prednost od čak 38 poena razlike. 

Odbrana je sve vreme bila na vrhunskom nivou, pa je Srbija upisala ubedljivu pobedu pred poslednji meč na "Trofeju Beograda". Srbija poslednji meč igra protiv Crne Gore u nedelju od 21 čas.

Sudeći prema do sada viđenom, selektor Aleksandar Đorđević moraće dobro da se pomuči da odredi konačan spisak putnika na Eurobasket.

Saletovi "orlovi" večeras su se prvi put ovog leta predstavili beogradskoj publici i u prvoj "takmičarskoj" proveri ostavili zaista impresivan utisak.

Bez Simonovića, Nedovića (obojica neizvesni za EP), kao i Teodosića i Raduljice, najbolji srpski košarkaši pretrčali su, nadskočili i "izrešetali" već tradicionalne rivale na pripremama.

"Heleni" su bili oslabljeni za nastupe braće Adetokumpo, ali je zaista teško poverovati da bi i oni mogli da zaustave naše košarkaše, koji su čvrstom odbranom razbijali svaku ideju Grka u napadu, a na drugoj strani promašili samo DVA šuta za tri sa polovine gostiju (10/12)

SRBIJA - GRČKA 93:61 (23:15, 22:7, 21:14, 27:25)

Pred punim tribinama, pred bivšim selektorom Dušanom Ivkovićem i pred povređenom četvorkom, "orlove" su poenterski predvodili Bogdan Bogdanović sa 14, Vladimir Lučić sa 13 i Boban Marjanović sa 11 poena. Ipak, utisak koji je ostavio ceo tim zaslužuje da bude istaknut na prvom mestu - pre svega kao pozivnica navijačima da i u nedelju, na istom mestu, podrže ekipu protiv Crne Gore, u utakmici koja će takođe početi u 21 čas (TV Arena sport).

Dvadeset dana pre početka Eurobasketa (31. avgust - 17. septembar), "orlovi" svojom igrom, pristupom i požrtvovanjem zaista obećavaju. Đorđević je protiv Grka pružio priliku svim raspoloživim igračima i svih 13 je postiglo bar po koš.

Vodeći računa o "doziranju napora", Đorđević je najviše na parketu zadržao Bogdanovića i Jovića (po 21 minut). Isprobavajući različite petorke, odbrane i individualne uloge, "Sale Nacionale" video je veoma preciznu igru svojih izabranika, koji su očigledno sišli sa Kopaonika pripremljeni da od prvih provera pokažu šta su spremali na planini.

"Orlovi" su pogodili 69 odsto šuteva za dva (24/35) i čak 77 odsto šuteva za tri (10/13), s tim da bi trebalo istaći da je jedan od ta tri promašaja bio uz zvuk sirene, kada je Dragan Milosavljević šutirao sa polovine rivala. Rival je apsolutno nadskočen (31:16), a navedenu timsku igru reprezentacije pokazuje i čak 29 asistencija domaćina - naspram samo 11 grčkih.

Ovako su srpski košarkaši podelili poene, u večeri u kojoj su za pruženo dobili velike aplauze:

Mačvan 8, Bogdanović 14, Kalinić 4, Lučić 13, Milosavljević 4, Birčević 4, Štimac 8, Lazić 2, Micić 7, Gudurić 8, Jović 5, Marjanović 11.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar