Spremimo se za trgovinski rat

BiH mora definisati zaštitne mjere koje će preduzeti kako bi spriječila veće posljedice trgovinskih sporova kao što je ovih dana bio sa enormnim povećanjem taksi za pregled voća i povrća prilikom uvoza u Hrvatsku, stav je Spoljnotrgovinske komore BiH.

Bosna i Hercegovina 12.08.2017 | 16:51
Spremimo se za trgovinski rat
Iako je Hrvatska u petak vratila na snagu stari pravilnik za uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu dio EU, prema kojem je taksa za inspekcijski nadzor proizvoda ponovo 24, a ne 527 maraka, kako je bilo definisano spornim pravilnikom, koji je uzburkao strasti u regionu, u Spoljnotrgovinskoj komori naglašavaju da je potrebno preduzeti mjere.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je naglasio da, i pored povoljnog raspleta situacije u vezi sa Hrvatskom, BiH mora da povuče nove poteze i da u skladu sa mjerama koje joj stoje na raspolaganju dodatno zaštiti svoju proizvodnju.

- Neću reći da je neko pobijedio u ovom sporu, već da smo se vratili u normalu. Sada ćemo insistirati da se, kao što se sastaju predsjednici komora i razgovaraju o problemima, tako sastaju i ministri zemalja regiona bar jednom mjesečno da bi pričali o svim mogućim temama i da ne bi došlo do iskakanja sa bilo koje strane bilo da je riječ o vancarinskim ili carinskim barijerama - rekao je Bojić.

Posljednje vancarinske barijere iz Hrvatske su, kaže Bojić, bile inicijalna kapisla koja je uozbiljila ministre iz regiona, navela ih da više razmišljaju i razgovaraju, uvažavaju jedni druge, ali i da slušaju glas privrede.

- Mi ćemo uskoro uputiti zahtjev Savjetu ministara BiH za bolju zaštitu domaće proizvodnje. Zatražićemo putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da bude donesena odluka koja će jednostavno glasiti - ako neka zemlja donese mjeru kojom će napraviti segregaciju nad proizvodima, odnosno proizvođačima ili potrošačima u BiH, automatski će takva mjera biti primjenjivana i u BiH. -

- Onaj ko posegne za tim mjerama, uveo ih je automatski sam sebi. Ne mora značiti da će biti donesena od strane Savjeta ministara BiH, ali će je uvijek imati u ladici i moći donijeti u roku od 24 časa ako se dese neprilike. Ne zagovaram kontramjere, ali želim da se sve ono što drugi žele nama, njima desi - rekao je Bojić i dodao da poljoprivrednici u posljednjem sporu sa Hrvatskom nemaju pravo da traže odštetu, jer je sve rađeno po propisima i zakonima. -

Srbija je nedugo poslije podizanja nameta u Hrvatskoj počela da uzvraća kontramjerama. Privredna komora Srbije izrazila je u petak zadovoljstvo zbog povlačenja spornog pravilnika u Hrvatskoj, koja se našla pod snažnim pritiskom BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije Nenad Đurđević kazao je da ima potvrdu da je mjera koju su uvele hrvatske vlasti vraćena i da je sve isto kao i prije.

- Komora prikuplja informacije od svojih članica kako se odvija uvoz, a očekujemo da će sve biti brzo normalizovano. Pozivamo vlade regiona da i u ostalim oblastima koje su važne za privredu uspostave takvu vrstu koordinacije i razgovora da bismo izbegli ovakve mere, koje su sigurno motivisane unutrašnjom političkom i ekonomskom potrebom, ali koje imaju i posledice po regionalnu saradnju i trgovinu, što nije dobro - dodao je Đurđević.

Ministri zemalja regiona o usklađivanju cjenovnika zemalja u regionu razgovaraće na sastanku koji bi uskoro trebalo da bude održan u Skoplju.

Isporuka voća

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je u petak da je dobro što je Hrvatska vratila naknade za inspekcijski nadzor sa 527 na 27,70 KM. On je istakao da bi voćari trebalo da počnu isporuku kupcima u inostranstvu.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kupac

12.08.2017 14:53

Bojkotovati sve iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

12.08.2017 15:20

Купујмо домаће, а не туђе.

Name

Odavno

12.08.2017 15:28

Kako zivimo odavno smi mi u trgovinskom ratu.Nasa vlada vodi protiv nas taj rat.Tako da ovaj novi necemo ni osjetiti.

ODGOVORITE
Name

nikola

12.08.2017 16:10

..samo vratiti istim mjerama...i to je to..

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.08.2017 21:43

Konzum?

Name

hmmm

12.08.2017 16:58

Pa prestanite kupovati karlovacko ozujsko.......knjaz milos, jana,jelen pivo ......itd iz susjednih drzava jer to nije domace imamo mi nektar vitaminku kiseljak itd

ODGOVORITE
Name

Real-an

12.08.2017 17:49

Sa cime da se naouruzamo?Praznim novcanicima ili?

ODGOVORITE