Zakonom protiv nepotizma u BiH?

Zakon o moralnosti političkog života, koji ne dopušta političarima da zapošljavanju članove svojih familija, iznimno bi bio potreban društvu zarobljenom u korupciji, kakvo je naše, no nema bilo kakvih konkretnih naznaka da će jedan takav zakon u budućnosti i biti usvojen.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ovakav zaključak proizlazi iz stavova predstavnika bh. vlasti i analitičara na vijest da je parlament Francuske usvojio dokument kojim se, u slučaju njegovog kršenja, čak predviđaju i kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Naime, ovo je samo jedan iz seta (obećanih) zakona novog francuskog predsjednika Emenuela Makrona, kojim se ministrima, poslanicima i predstavnicioma lokalne vlasti zabranjuje da zapošljavaju supružnike, roditelje i vlastitu djecu.

U slučaju BiH stvari su kudikamo komplikovanije, s obzirom na uvriježeno mišljenje da nepotizam i korupciju upravo kreiraju oni koji zakonima vladaju. Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Saša Magazinović smatra kako je povratak morala u politiku neophodan da bi država krenula naprijed. U ovom slučaju, on je čak i optimista.

"Podržavam sve oblike svake vrste borbe protiv korupcije. Kad bi se sličan zakon pojavio u Parlamentarnoj skupštini BiH, vjerujem da bi postojala većina da ga usvoji", ističe Magazinović.Za razliku od njega, Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, izražava skepticizam po tom pitanju.

"Ne vjerujem, nažalost, da bi u BiH bilo spremnosti da se tako nešto podrži. Što se mene tiče, ja nemam nikakve dileme da bih jedan takav zakon podržao", kaže Prodanović.

I Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u parlamentu BiH, smatra da je BiH jedan ovakav zakon neophodan.

"Čak mislim da i državnu službu treba restartovati kako bi otpali oni koji su došli upravo na takav način, ili kao stranački kadrovi", ističe Ahmetović.

Slavo Kukić, profesor i politički analitičar iz Mostara, naglašava dimenziju zrelosti francuske demokracije, no izražava i uvjerenje da u BiH ovoga trenutka takav zakon ne može proći.

"Nisam optimista da se s tim može računati sve dok ovom zemljom upravljaju oni koji su je u prethodnih 27 godina devastirali i na način da su državne organe, uprave, agencije i preduzeća pretvorili u mjesta zaposlenja uže i šire familije i članova vlastitih stranaka", ističe Kukić.

Slično razmišlja i Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, koja postavlja pitanje ko bi, zapravo, usvojio jedan ovakav zakon?

"Sadašnja generacija političara kojoj je nepotizam sasvim normalna i razumljiva stvar sigurno ne. Ko bi uradio pritisak da se usvoji jedan takav zakon? Pokoji medij i pojedinci koji bi potom bili optuženi da su neprijatelji društva. Društva koje počiva na nepotizmu", zaključuje Topićeva.

Izvor: Nezavisne novine

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Skoro pa gladan a nimalo glup

12.08.2017 10:08

A ko ce donjeti i ispostovati taj zakon?? Jel oni koji ga krse sve ove godine... Dajte molim vas nemojte a i ne morate lude praviti budalama,to cinite vec dugo i javno tako da samo naprijed u nove pobjede niko vam nista ne moze...A umjesto tog zakona donesite onaj o ujedinjenju svih partija jer ste isti u svemu a i privatno se lijepo druzite...nemorate se truditi znamo mi sve a i gubite vrijeme i novac sastancenjem pa bolje kupite neko novo sluzbeno auto ili uredite po neku kancelariju ili idite na sluzbeni put u neku egzoticnu drzavicu ili ulozite uneko od i za vas korisnih stvarcica...samo polako i bez stresa i predstave za javnost..javnost odavno sve zna.

PISI PROPALO BEZ PROMJENE VLASTI. ZAPOSLJAVANJE U "ELEKTROPRENOS BIH" ..... PA NISTA ....

Gile

12.08.2017 10:36

NEMOCNI SMO JER KO GOD I BILO STA DA PREDUZME ON JE IZDAJNIK NARODA KOJI RADI PROTIV SVAKOG OBLIKA VLASTI A PRI TOM ILI UZ TO MU PRISIJU I ONO LOPOV NERADNIK I SL..A ONA KLASICNA-IMA BOGA ON SVE VIDI-E TEK TO NAS UBIJA U POJAM JER DO SADA BI NAS POGLEDAO I NAPRAVIO NEKU SELEKCIJU.

Re GILE

12.08.2017 12:01

Dijagnoza

12.08.2017 11:59

Sad može zakon, oni su svoje već zaposlili pa mogu uvesti zakon ako izgube vlast da ovi novi ne bi svoje zaposljavali. Banda je to.

Oni su unistili firme,kamiondzije u rs ne trebaju nikome, gradjevine nema a oni su napravili kolumbiju od nase rs i ako stvarno mislis to sto pises idi lijeci se dok jos ima vremena

re lijevcanin

12.08.2017 20:25

LIJEVČANIN

12.08.2017 12:36

KAKAV NEPOTIZAM, VLADA RS I NAŠ PRESEDNIK SAMO VODE RAČUNA O RS, A I NJIHOVA DJECA I ROĐACI JE NIKAD NEĆE IZDATI, UOSTALOM ŠTO NISTE UČILI ŠKOLE PA BI DOBILI POSAO, A POŠTO NISTE, RADITE POSLOVE KOJIH IMA, VOZAČI, ZIDARI ITD, SAMO KUKATE, TREBA RADITI

Vode racuna tako sto traze para od mmf-a a mmf nas legalno opljacka uz pomoc vlade rs

re lijevcanin

12.08.2017 20:23

Ne postpoje

12.08.2017 20:55

U ludoj zemlji zakoni ne postoje.Zanimljivo je gledati klovnove po skupstinama koji donose nesto sto niko ne postuje.Zemlja ludaka.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.