Zakonom protiv nepotizma u BiH?

Zakon o moralnosti političkog života, koji ne dopušta političarima da zapošljavanju članove svojih familija, iznimno bi bio potreban društvu zarobljenom u korupciji, kakvo je naše, no nema bilo kakvih konkretnih naznaka da će jedan takav zakon u budućnosti i biti usvojen.

Bosna i Hercegovina 12.08.2017 | 09:46
Zakonom protiv nepotizma u BiH?
Ovakav zaključak proizlazi iz stavova predstavnika bh. vlasti i analitičara na vijest da je parlament Francuske usvojio dokument kojim se, u slučaju njegovog kršenja, čak predviđaju i kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Naime, ovo je samo jedan iz seta (obećanih) zakona novog francuskog predsjednika Emenuela Makrona, kojim se ministrima, poslanicima i predstavnicioma lokalne vlasti zabranjuje da zapošljavaju supružnike, roditelje i vlastitu djecu.

U slučaju BiH stvari su kudikamo komplikovanije, s obzirom na uvriježeno mišljenje da nepotizam i korupciju upravo kreiraju oni koji zakonima vladaju. Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Saša Magazinović smatra kako je povratak morala u politiku neophodan da bi država krenula naprijed. U ovom slučaju, on je čak i optimista.

"Podržavam sve oblike svake vrste borbe protiv korupcije. Kad bi se sličan zakon pojavio u Parlamentarnoj skupštini BiH, vjerujem da bi postojala većina da ga usvoji", ističe Magazinović.



Za razliku od njega, Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, izražava skepticizam po tom pitanju.

"Ne vjerujem, nažalost, da bi u BiH bilo spremnosti da se tako nešto podrži. Što se mene tiče, ja nemam nikakve dileme da bih jedan takav zakon podržao", kaže Prodanović.

I Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u parlamentu BiH, smatra da je BiH jedan ovakav zakon neophodan.

"Čak mislim da i državnu službu treba restartovati kako bi otpali oni koji su došli upravo na takav način, ili kao stranački kadrovi", ističe Ahmetović.

Slavo Kukić, profesor i politički analitičar iz Mostara, naglašava dimenziju zrelosti francuske demokracije, no izražava i uvjerenje da u BiH ovoga trenutka takav zakon ne može proći.

"Nisam optimista da se s tim može računati sve dok ovom zemljom upravljaju oni koji su je u prethodnih 27 godina devastirali i na način da su državne organe, uprave, agencije i preduzeća pretvorili u mjesta zaposlenja uže i šire familije i članova vlastitih stranaka", ističe Kukić.

Slično razmišlja i Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, koja postavlja pitanje ko bi, zapravo, usvojio jedan ovakav zakon?

"Sadašnja generacija političara kojoj je nepotizam sasvim normalna i razumljiva stvar sigurno ne. Ko bi uradio pritisak da se usvoji jedan takav zakon? Pokoji medij i pojedinci koji bi potom bili optuženi da su neprijatelji društva. Društva koje počiva na nepotizmu", zaključuje Topićeva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skoro pa gladan a nimalo glup

12.08.2017 08:08

A ko ce donjeti i ispostovati taj zakon?? Jel oni koji ga krse sve ove godine... Dajte molim vas nemojte a i ne morate lude praviti budalama,to cinite vec dugo i javno tako da samo naprijed u nove pobjede niko vam nista ne moze...A umjesto tog zakona donesite onaj o ujedinjenju svih partija jer ste isti u svemu a i privatno se lijepo druzite...nemorate se truditi znamo mi sve a i gubite vrijeme i novac sastancenjem pa bolje kupite neko novo sluzbeno auto ili uredite po neku kancelariju ili idite na sluzbeni put u neku egzoticnu drzavicu ili ulozite uneko od i za vas korisnih stvarcica...samo polako i bez stresa i predstave za javnost..javnost odavno sve zna.

ODGOVORITE
Name

Gile

12.08.2017 08:36

PISI PROPALO BEZ PROMJENE VLASTI. ZAPOSLJAVANJE U "ELEKTROPRENOS BIH" ..... PA NISTA ....

Name

Re GILE

12.08.2017 10:01

NEMOCNI SMO JER KO GOD I BILO STA DA PREDUZME ON JE IZDAJNIK NARODA KOJI RADI PROTIV SVAKOG OBLIKA VLASTI A PRI TOM ILI UZ TO MU PRISIJU I ONO LOPOV NERADNIK I SL..A ONA KLASICNA-IMA BOGA ON SVE VIDI-E TEK TO NAS UBIJA U POJAM JER DO SADA BI NAS POGLEDAO I NAPRAVIO NEKU SELEKCIJU.

Name

Dijagnoza

12.08.2017 09:59

Sad može zakon, oni su svoje već zaposlili pa mogu uvesti zakon ako izgube vlast da ovi novi ne bi svoje zaposljavali. Banda je to.

ODGOVORITE
Name

re lijevcanin

12.08.2017 18:25

Oni su unistili firme,kamiondzije u rs ne trebaju nikome, gradjevine nema a oni su napravili kolumbiju od nase rs i ako stvarno mislis to sto pises idi lijeci se dok jos ima vremena

Name

LIJEVČANIN

12.08.2017 10:36

KAKAV NEPOTIZAM, VLADA RS I NAŠ PRESEDNIK SAMO VODE RAČUNA O RS, A I NJIHOVA DJECA I ROĐACI JE NIKAD NEĆE IZDATI, UOSTALOM ŠTO NISTE UČILI ŠKOLE PA BI DOBILI POSAO, A POŠTO NISTE, RADITE POSLOVE KOJIH IMA, VOZAČI, ZIDARI ITD, SAMO KUKATE, TREBA RADITI

ODGOVORITE
Name

re lijevcanin

12.08.2017 18:23

Vode racuna tako sto traze para od mmf-a a mmf nas legalno opljacka uz pomoc vlade rs

Name

Ne postpoje

12.08.2017 18:55

U ludoj zemlji zakoni ne postoje.Zanimljivo je gledati klovnove po skupstinama koji donose nesto sto niko ne postuje.Zemlja ludaka.

ODGOVORITE