Dačićeva ideja uplašila Zapad

Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane, odnosno Srbije i Albanije, piše Sputnjik.

Srbija 12.08.2017 | 07:59
Dačićeva ideja uplašila Zapad
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je svjestan da će najava unutrašnjeg dijaloga o Kosovu od samog početka izazvati podjelu na one za i na one protiv. Ono što ga je, kako je sam izjavio, iznenadilo jeste nervoza koja je uslijedila poslije izjave Ivice Dačića, ministra inostranih polova, da je jedino moguće rješenje razgraničiti šta su srpski, a šta albanski interesi.

Sa Kosova su na ovo navrle više nego negativne reakcije, a sa Zapada opaske da je "Dačićev prijedlog probni balon Beograda". Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da postoji jedna vrsta straha koji dolazi sa svih strana, da će novo razgraničenje otvoriti "Pandorinu kutiju".

"Zapad misli da je kosovska priča završena i da Srbija ima manevarski prostor da ne prizna nezavisno Kosovo, ali da bi trebalo da prihvati činjenicu da je Kosovo na međunarodnom nivou predstavljeno. Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane", objašnjava Surlić.

Ivica Dačić smatra da je moguće da je nervoza izazvana njegovim prijedlogom o razgraničenju na srpsko i albansko najbolji pokazatelj kojim putem bi trebalo da idu.

"Dobro je što je u javnosti pokrenut dijalog o Kosovu i što se čuju različite ideje. Zanimljivo je, a to je primetio i Vučić, da je dosad samo moja ideja o razgovorima o razgraničenju na ono što je srpsko i ono što je albansko izazvala veliku nervozu na mnogim stranama", rekao je Dačić.

Takvu nervozu, kako je naveo, ne izazivaju ni prijedlozi da se Srbija odrekne Kosova ni prijedlozi da bude održan zamrznuti konflikt.

Jer, naveo je on, samo jedno takvo rješenje će istovremeno obezbijediti trajan kompromis za budućnost.

Lider SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da će ta partija 1. septembra izaći sa platformom o Kosovu, a povodom unutrašnjeg dijaloga na koji je pozvao Vučić.

"Tada ćemo izaći sa našim viđenjem rešenja, da li će se to nekom svideti ili ne, da li će to neko koristiti ili ne, to već nije na nama", rekao je Ljajić.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

audi

12.08.2017 06:34

Tacno svima gace spadaju od straha cim daca tvori usta bez da bilo sta kaze.Ma Tramp je za njega mala maca.

ODGOVORITE
Name

baluun

12.08.2017 06:52

Dobra politika samo se odmah može zaključiti da od toga nema ništa, Albanija ne graniči sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

Revis

12.08.2017 07:09

Koji probni baloni i budalastine, ja i komsija nemamo spor, mora citavo selo da se reorganizuje, Koje gluposti.

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

12.08.2017 07:29

Kako rusi providno reklamiraju Dačića, a jadnik se ni u svojoj kući nizašta ne pita. Kako im samo nije mrsko pisati ovolike gluposti...

ODGOVORITE
Name

Svako_svoga

12.08.2017 07:55

A ko ove iz Saveza za promjene gura ? Ko one u Sa 'gradjane' gura ? Ko " nezavisn" NVO gura? 5 godina ih slusamo kako tudje misli prenose

Name

zapad

12.08.2017 07:56

Čuj zaplasio zapad.. pa on ni svoje zene ne moze zaplasiti. Kako jedna srbija koja nema ni ljeba da jede moze da zaplasi ameriku i zapad sa 7000 nuklearnih bojevih glava... hahahha vi novinari pravo neke likove u nebesa podizete

ODGOVORITE
Name

Saša

12.08.2017 08:39

U Srbiji je hljeb gotovo dvostruko jeftiniji nego kod nas. Mora da tamo niste dugo bili.

Name

realno

12.08.2017 08:58

Naravno da moze da isprepada zapad i to vrlo lako. Prosto resenje postoji. Ponuditi Albancima dogovor po kome mi njima dajemo Kosovo i Metohiju i Presevo uzimamo Mitrovicu i priznajemo im sva prava. Neka se ujedine sa Albanijom. Istovremeno ponuditi Muslimanima citavu BiH tj ukidanje Republike Srpske i organizovati masovno iseljavanje Srba za Srbiju. Sve mirnim putem bez ispaljenog metka. I objaviti odbacivanje politike pristupanja EU i pristupanje vojnom savezu sa Rusijom. To gurnuti zapadu u lice. Drhtali bi od straha. Na Balkanu nema konflikta koji trazi njihovo prisustvo i intervenciju jer smo prihvatili sve sto nam nalazu oni i njihovi puleni ali zato ima Ruska baza u srcu Evrope. Znam da je ova prica samo fikcija jer bi cijena bila prevelika a onaj koji je pokrene ne bi docekao novo jutro ali samo hocu reci da teoretski mozemo natjerati zapad da se u***e od straha kao za vrijeme kubanske krize. Koliko god zapad radio protiv nas ni njima se ne bi isplatilo kad bi potpisali takvu kapitulaciju jer bi era njihovog kolonizovanja istocne evrope bila zavrsena i nastupila bi era balkanskog zida kao nekada berlinskog. Naravno tu bi jedini dobitnici bili Rusi nama to dodje kao mazohisticki potez.

Name

TripleB @ Realno

12.08.2017 10:16

Zar misliš da bi rusija fizički (stvarno) stici do neke nazovi baze u Evropi tj. na Balkanu a NATO u CG.... Ne budali!

Name

pitam se

12.08.2017 17:43

Jeli to 'ideja' Dacica kao ministra ili kao gradjanina i samo je 'gura' zahvaljujuci tome sto je ministar

ODGOVORITE