Odbijena žalba ASS, Ivana definitvno četvrta!

Žalba predstavnika Atletskog saveza Srbije odbijena je od sudijske komisije na merenje poslednjeg skoka Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Londonu.  ODLUČENO: "Ivana je žrtva elektronske greške"! Nadležna komisija donela je konačnu odluku - Ivana Španović nije osvojila medalju, iako je skočila najdalje. Razlog - zihernadla!

Ostali sportovi 11.08.2017 | 23:49
Odbijena žalba ASS, Ivana definitvno četvrta!
Španović je u šestoj seriji imala skok za zlato (preko sedam metara), ali joj se desio peh jer joj se odlepio broj prilikom skoka i ostavio trag u pesku, pa je ostala na četvrtom mestu i to samo na centimetar od bronzane medalje sa rezultatom 6,96.

Predsednik Ass Veselin Jevrosimović prethodno je na svom Tviter profilu otkrio da je uložena žalba rečima da su svi na stadionu u Londonu složni da je Ivana skočila preko sedam metara, ali je kasnije ona odbačena što je potvrdio ASS.

Održana je i svečana dodela medalja te discipline, zlato je pripalo je Amerikanki Britni Ris (7,02 metara), srebro Ruskinji Dariji Klišinoj (7,00), a bronza Tijani Bartoleti iz SAD (6,97).

Ivana Španović skočila je najviše, ali NIJE postala svetska šampionka.

Najboljoj srpskoj atletičarki otpao je takmičarski broj sa leđa i "skratio" joj skok dovoljno da ne osvoji nijednu medalju.

Iako je to bio šampionski skok, dovoljan za naslov svetske prvakinje, Ivanin zvaničan rezultat je bio 6,91 a ne više od 7,02, koliko je zapravo skočila.

Upravo tim rezultatom (7,02) Britni Ris završila je kao prvoplasirana.

Odmah posle finala, Ivana Španović i srpska delegacija uložili su zvaničnu žalbu, što je objavio i predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović.

On je u 22.50 poručio iz Londona da je srpska delegacija i dalje u kontrolnoj sobi, gde još čeka odluku komisije. "Uvidom u snimak, jedini jasan trag u pesku je otisak preko sedam metara", poručio je Jevrosimović.

Neposredno posle toga, Amerikanke Britni Ris i Tijana Bartoleta, kao i Ruskinja Darija Klišina popele su se na podijum i primile svoje medalje.

Tako je i stavljena tačka na žalbu srpske delegacije, s obzirom na to da je ceremonija ne bi bila izvedena bez dozvole zvanična i odluke da je trenutni plasman - konačni.

Konačno obrazloženje u Ivaninom slučaju je:

"Komisija je odbila žalbu. Ivana Španović je žrtva elektronske greške", poručio je Jevrosimović u 23.10 časova.

"Sramotno suđenje ženskog skoka u dalj na prvenstvu sveta u Londonu", dodao je on.

Na kraju - ostaje OGROMAN žal zbog slučaja koji će ostati upamćen u istoriji atletike.



Ivana Španović ostala je bez zlata zbog papira na leđima, koji joj se otkačio dok je letela i pao u pesak, pokvarivši joj trag.

Umesto bar 7,02, njen poslednji rezultat bio je 6,91.

Srpska komicija uložila je žalbu na takav epilog, u kojem naša atletičarka nije osvojila medalju i koja na kraju nije uvažena. A evo šta kažu pravila:

"Merenje distance:

8. Mere svakog skoka biće napravljene odmah posle svakog validnog pregleda (ili posle trenutne usmene žalbe, napravljene u skladu sa pravilnikom). Svi skokovi biće izmereni od najbližeg traga u području doskoka, napravljenog bilo kojim delom tela ili bilo čime što je bilo zakačeno za telo u trenutku u kojem je ostavljen trag... Merenja će biti zabeležena vertikalno u odnosu na zaletište ili na njegov produžetak".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

11.08.2017 22:05

Ma kakve su ovo gluposti od IAF-a da se kojim slucajem zalila amerikanka zalba bi bila usvojena a posto je Ivana srpska takmicarka a jos je bolje i skocila od amerikanki nisu mogli dopustiti da ona pobijedi.Lasersko mjerenje se nije dobro pokazalo.Najbolji primjer je bacac kugle Kovac kome nije priznat ispravan pokusaj a bacio je za zlato.Da je Ivani kojim slucajem spala dlaka sa glave na sestom metru laser bi izmjerio koliko je skocila Ivanina dlaka.Nevjerovatnooooooo....

ODGOVORITE