Ko je Boltov nasljednik na 200 metara?

Turčin Ramil Gulijev priredio je u četvrtak senzaciju na Svetskom prvenstvu osvojivši zlato na 200 metara, ali on nije iznenađen svojim podvigom.  Ko je "beli Bolt", senzacionalni pobednik na 200 metara?! Turska je u transu, slavi Ramila Gulijeva, momka iz Azerbejdžana, koji trči za Tursku jer je "tamo osetio veću strast za atletikom". Tek drugi belac koji je osvojio zlato na 200 metara.

Ostali sportovi 11.08.2017 | 22:45
Ko je Boltov nasljednik na 200 metara?
Gulijev je nadmašio favorizovane Vejda van Nikerka i Isaka Mekvalu te nasledio Juseina Bolta kao novi vladar u ovoj disciplini posle osmogodišnje dominacije Jamajčanina.

"Ovo nije šokantno. Pokazao sam se tokom takmičenja. Istrčao sam najbolju trku u pravom trenutku. Trkao sam se protiv nekih od najboljih atletičara sveta, pa mi nije smetalo što su oni u centru pažnje. Možda će sledeći put svi gledati mene", rekao je 27-godišnji Gulijev. 

Momak rodom iz Azerbejdžana je do zlata stigao sa vremenom 20,09 sekundi, što mu čak nije ni najbolje vreme u karijeri, ali je bio brži od šampiona na 400m Van Nikerka za 0,106, te od Džerima Ričardsa sa Trinidada i Tobaga za 0,107 sekundi. 

Gulijev je kao 19-godišnjak trčak 20,04, dok je još predstavljao Azerbejdžan, ali je izgubio najbolje godine u borbi sa atletskim zvaničnicima zbog želje da nastupa za Tursku.

Da bi trebalo obratiti pažnju na njega pokazao je prošle godine srebrom na Evropskom prvenstvu, ali je ostao u senci jer su najbolji sprinteri kontinenta propustili takmičenje kako bi se koncentrisali na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Trčao je u finalu u Brazilu, a ove sezone ponovo najavio dobar rezultat pobedom na mitingu Dijamantske lige u Parizu. Da će se boriti za medalju pokazao je u polufinalu u Londonu u sredu, ali su mu pažnju "ukrali" Van Nikerk jer je jedva izborio finale, te Makvala koji je trčao sam kvalifikacije, a onda zablistao u polufinalu.

Sve oči bile su uprte u njih dvojicu i u četvrtak uveče, dok su domaćini pažnju posvećivali i svom adutu Netenijelu Mičel-Blejku, dok je Gulijev trčao svoju trku.

"Znao sam da ću biti među prvom trojicom, ali nisam bio siguran gdetačno. Ostvario sam svoj san, sledeće su Olimpijske igre. Nadam se da je to moguće", zaključio je jedan od junaka Svetskog prvenstva u Londonu.



Sva pažnja ljubitelja atletike u četvrtak uveče, u finalu trke na 200 metara na Svetskom prvenstvu u Londonu, bila je usmerena na staze 3 (Južnoafrikanac Vejd van Nikerk) i startu broj 5 (Isak Makvala iz Bocvane).

Useina Bolta i drugih Jamajčana nije bilo. Dakle, bili su stvoreni preduslovi da neki drugi atletičar, iz neke druge zemlje a da nije iz karipske lepotice, osvoji zlato na 200 metara. Nadao se Van Nikerk da će objedniti zlata na 200 i 400 metara (već je osvojio na 400 metara) i tako izjednači dostignuće legendarnog Amerikanca Majka Džonsona, koji je pre 22 godine u Geteborgu postao prvi i do sada jedini atletičar koji je na istom SP bio šampion u obe dužine.

Između Van Nikerka i Makvale, koji se nekako izborio da trči finale, stajao je istetovirani momak, po imenu Ramil Gulijev. Na njemu dres Turske, mada po prezimenu je jasno da on nije "original" Turčin. I nije.

On je rođen u Azerbejdžanu pre 27 godina, ali je izabrao da trči za Tursku, iako je u svojoj rodnoj zemlji mogao pristojno da živi od atletike. "Osetio sam veću strast za atletikom u Turskoj", obrazložio je svojevremeno svoj izbor.

Istina je da je od nacionalne asocijacije Azerbejdžana svojevremeno tražio veliku sumu novca, ali mu nisu izašli u susret. Istrpeo je suspenziju, da bi istrajao u tome da se takmiči za Tursku i evo ga!

Označen je bio start trke na 200 metara. I dalje oči na Van Nikerku i na Makvali. Ali, istetovirani se ne predaje. I šok! Senzacija!

Ramil Gulijev novi je prvak sveta na 200 metara, sa vremenom 20.09 sekundi! A došao je u London sa tek 11. najboljim rezultatom ove godine u svetu.

Svetski rekord i dalje drži, naravno, Bolt 19.19 sekundi (postavio ga je u Berlinu u 2009. godine), a da je trčao u četvrtak uveče u Londonu i da je ponovio rezultat sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ostavio bi sve za više od sekundu (tada je trčao 19.78).

Ipak, trka u kojoj je gotovo izjednačio svoj ovosezonski najbolji rezultat (20.08), donela mu je zlato, sa dve stotinke prednosti nad Van Nikerkom i trećeplasiranim Džerimom Ričardsom sa Trinidada i Tobaga.

Gulijev je prvo gledao u neverici prema semaforu, pa je pokrio lice dlanovima, a kada se malo probrao, uzeo je i zastavu Azerbejdžana i Turske i sa njima ponosno pozirao. Kako i ne bi - posle četiri uzastopna svetska prvenstva i dominacije Useina Bolta, neko drugi je sada vlasnik trona u ovoj disciplini.

On je TEK DRUGI BELAC sa zlatom na 200 metara. Pre njega to je uspelo samo Grku Konstantinosu Kenterisu 2001. u Edmontonu.

Inače, ovaj naturalizovani Turčin je skerenuo pažnju javnosti na sebe na mitingu u Zagrebu prošle godine, kada je istrčao sjajnih 19.88, što mu je lični rekord.

"Svih ovih godina verovao sam u sebe, verovam sam da mogu. Osvojio sam medalju na Olimpijskim igrama, evo sad sam svetski prvak. Žao mi je što se Bolt nije takmičio, da se izmerim i sa njim. On je kralj, ali završio je karijeru i sada dolaze neki drugi atletičari", izjavio je Gulijev.

Veliki favorit Van Nikerk je morao da se zadovolji srebrom, mada se po njegovom izrazu lica moglo shvatiti da je potučen. A šta tek reći za miljenika publike Makvalu? U Bocvani se pripremao državni praznik u slučaju njegovog trijumfa, ali... došao je na cilj tek kao šesti.



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar