Montreal: Federer preživio, Šapovalov šokirao Nadala!

Federer "preživeo" 47 grešaka i hrabrog Ferera! Treći teniser sveta Rodžer Federer uspeo je u teškom meču da savlada Davida Ferera i plasira se u četvrtfinale Rodžers kupa u Montrealu. Šapovalov ostavio Nadala bez prvog mesta! Osmina finala Mastersa u Montrealu donela nam je prvu senzaciju – eliminisan je Rafael Nadal.

Tenis 11.08.2017 | 10:45
Montreal: Federer preživio, Šapovalov šokirao Nadala!
Prvi nosilac poražen je posle spektakularnog susreta i preokreta od 143. igrača sveta Denisa Šapovalova u gotovo tri časa igre – 3:6, 6:4, 7:6(4).

'Bik sa Maljorke' tako je propustio priliku da se vrati na prvo mesto ATP liste posle više od tri godine, za šta mu je bilo potrebno da se plasira barem u polufinale.

I pored toga što ga nema zbog povrede, Endi Mari ostaće prvi igrač sveta i posle prvog Mastersa na američkog turneji, ali se borba za tron nastavlja već na turniru u Sinsinatiju – koji startuje već sledeće nedelje.

Osamnaestogodišnji Kanađanin rođen u Tel Avivu odigrao je meč karijere, samo dan pošto je eliminisao Argentinca Huana Martina del Potra, postavši ujedno najmlađi igrač koji je stigao do četvrtine finala turnira iz Masters hiljadu serije. 

Ipak, delovalo je da neće biti nimalo uzbuđenja pošto je Španac posle svega 38 minuta igre stigao do vođstva u setovima. Uspeo je Šepovalov da spase dve brejk lopte u četvrtom gemu, ali ne i u osmom – kada Rafa oduzima servis protivniku, a potom bez izgubljenog poena potvrđuje prednost. 

Međutim, Denis nije pao, štaviše – zaigrao je furiozno od starta drugog dela meča. Lako je stigao do 1:0, a onda treću brejk šansu pretvorio u duplu prednost. Imao je nedugo zatim i priliku da stigne do ogromnih 5:1, ali i da sve upropasti samo nekoliko minuta kasnije.

Kada nije iskoristio dve nove šanse za brejk, Rafa je to surovo kaznio i uspeo da povrati ravnotežu u setu i da stigne do izjednačenja. Ali, Šapovalov ponovo ostaje koncentrisan, uzima naredni gem, a onda po drugi put u meču ostavlja protivnika bez servisa za eksploziju na krcatim tribinama i ulazak u treći, odlučujući set.

Poslednji period igre doneo nam je i najspektakularniji tenis, sa mnoštvo sjajnih poena, udaraca, preokreta i sjajnim taj-brejkom, za efektan kraj.

Kao ključan ispostavio se treći gem, kada je Kanađanin, koga očekuje skok u prvi 100 igrača sveta, u maratonskog gemu uspeo da spase tri brejk lopte, da bi u petom to učinio još dva puta. Uspeo je da uvede set u mirnu završnicu, obuzdavši sve napade agresivnog Rafaela, da bi usledio presudni, trinaesti gem.

I tada je delovalo da će Nadal na iskustvo uspeti da slomi protivnika, ekspresno je stigao do 3:0, ali je u Šapovalov ponovo imao odgovor – osvojio je tri poena u nizu, pa još dva, da bi sa dva mini-brejka stavio tačku na neverovatan susret – najavivši velike stvari u budućnosti.

Kanađanina u borbi za polufinale čeka okršaj sa Adrijanom Manarinom iz Francuske, koji je u dva seta bio bolji od Južnokorejca Hjeona Čunga (6:3, 6:3).

Federer "preživeo" 47 grešaka i hrabrog Ferera! Treći teniser sveta Rodžer Federer uspeo je u teškom meču da savlada Davida Ferera i plasira se u četvrtfinale Rodžers kupa u Montrealu.

Švajcarac je odigrao veoma loše za svoje standarde, ali je ipak pobedio španskog veterana sa 4:6, 6:4, 6:2.

Hrabri Ferer nije uspeo da prekine niz od 16 pobeda koje je Federer zabeležio u duelima sa njim, oduzeo mu je prvi set, ali nije stigao do prvog trijumfa.

Federer je prvi deo duela praktično izgubio već u četvrtom gemu, kada je protivniku dozvolio da uzme gem na njegov servis. 

Drugi nosilac na turniru je pokušao da se vrati, uzeo brejk Federer u devetom gemu, ali se odmah zatim revanširao i sa zaostatkom od 1:0 ušao u nastavak meča. 

Niz brejkova tada nije prekinut, Federer je uzvratio i stigao do izjednačenja, a tek na momente je u trećem setu podsetio na svoju ovosezonsku formu. 

Čak 47 neiznuđenih grešaka je napravio Federer u celom meču, ali je uprkos tome uspeo da trijumfuje i obezbedi duel protiv Roberta Bautista-Aguta, koji je savladao Gaela Monfisa, takođe u tri seta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar