Bitka za glas Srbije u Unesku

Kampanja za izbor generalnog sekretara organizacije pri UN, Srbija razmatra koga će podržati. Ivica Dačić: merićemo postupke država iz kojih dolaze kandidati.

Srbija 11.08.2017 | 07:38
Bitka za glas Srbije u Unesku
Kao jedna od 58 članica Izvršnog saveta Uneska, Srbija je proteklih nedelja i meseci postala nezaobilazan sagovornik predstavnika zemalja koje su istakle svoje kandidate za novog generalnog direktora ove organizacije UN.

Glas Beograda ima specifičnu težinu, jer naslednik Bugarke Irine Bokove, najpre mora, u oktobru, da dobije većinu glasova u Izvršnom savetu, da bi se njegov izbor potvrdio i na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

Za glavnu poziciju u Unesku prijavilo se devet kandidata, a o tome da li je već poznato koga će Srbija da zaokruži, šef diplomatije Ivica Dačić kaže:

"Nismo još odlučili koga ćemo da podržimo. Ali u svakom slučaju vodićemo se isključivio svojim interesima kao i postupcima država iz kojih dolaze kandidati."

S obzirom na diplomatsku borbu Beograda da spreči članstvo Kosova u Unesku, za očekivati je da će veću naklonost Srbije imati kandidati koji dolaze iz zemalja koje ne priznaju kosovsku "državnost".

Iako po nepisanom pravilu, generalni direktor ovaj put treba da bude iz arapskih zemalja, među devet kandidata je tek njih četvoro iz tog kruga (Egipat, Katar, Liban i Irak), a u trku su ušli i predstavnici Azerbejdžana, Vijetnama, Kine, Gvatemale i Francuske.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

u netko

11.08.2017 06:57

Taj UNESKO ne znači ništa posebno, mnoge građevine pod zaštitom te svejtske organizacije su rušene 1992-93 u BiH, tačnije boljem BH entitetu.

ODGOVORITE
Name

silnici

11.08.2017 08:28

Nebeski su iznad UNESKO

Name

Unesco

11.08.2017 08:41

Još da nas prosvjetliš malo,da nam objasniš koji je to bolji a koji gori entitet, i po čemu?!

Name

ре. унеско

11.08.2017 13:01

Федерација је бољи ентитет,имају више терориста