Video - Za istoriju: Makvala i PRVI i POSLJEDNJI!

Organizatori naknadno pozvali Isaka Makvalu da trči četvrtfinale na 200 metara. U trci bez rivala postigao vrijeme za polufinale, a onda se "prošetao" do finala.

Ostali sportovi 10.08.2017 | 14:15
Video - Za istoriju: Makvala i PRVI i POSLJEDNJI!
Isak Makvala iz Bocvane nastupiće u finalu trke na 200 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu! 

Sama vijest ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer je riječ o vrhunskom sprinteru, jednom od najboljih na planeti. Ali, kada se pogledaju okolnosti pod kojima je izborio finale, onda je njegov rezultat presedan u istoriji svjetskih atletskih prvenstva!

Odlični atletičar doživio je niz neprijatnosti na šampionatu, pošto mu je prvo od strane IAAF bio zabranjen nastup u finalu trke na 400 matera, a zatim i oduzeta mogućnost da se uopšte takmiči u "dvjestotki".

Jedan od kandidata za medalje bio je navodno žrtva stomačnog virusa i britanski propisi nisu mu dozvoljavali da izađe u javnost, jer po zakonu mora da bude najmanje 48 sati u karantinu ako boluje od zarazne bolesti.

Makvala je u srijedu neočekivano dobio poziv od IAAF da se pojavi na stazi, ali pošto su četvrtfinalne trke na 200 metara već bile održane, on je SAM trčao i po postignutom vremenu izborio plasman u finale.

Bilo je zanimljivo vidjeti Makvalu kako se po pljusku trka s vremenom, jer je morao da bude brži od posljednjeg na listi polufinalista, odnosno od 20,53. 

Nema šta, lak, ali neobičan zadatak... Na kraju - 20,20 sekundi i serija sklekova, čisto da uvjeri organizatore u veliku grešku i nepravdu koju su mu nanijeli.

Atletičar iz Bocvane u polufinalu nije imao nikakvih problema, jer se s drugim vremenom plasirao u finale. Ajzak Jang iz SAD bio je prvi sa 20,12 sekundi, Makvala je zauzeo drugo mjesto (20,14).

Makvala je u finalu trke 400 metara bio jedan od glavnih favorita za zlato, a njegovo odsustvo na najbolji način iskoristio je svjetski rekorder Vajd van Nikerk i bez problema osvojio prvo mjesto.

Veliki broj atletičara u Londonu, njih preko 30, je obolio od stomačnog virusa i mnogima je onemogućeno da se takmiče.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar