"Sabotiran sam, ovo ne bi uradili Farahu i Boltu!"

Atletičar iz Bocvane Isak Makvala smatra da je sabotiran zabranom da nastupi na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Ostali sportovi 09.08.2017 | 19:45
"Sabotiran sam, ovo ne bi uradili Farahu i Boltu!"
Ogranizatori SP su sprečili Makvalu da da nastupi u finalu trke na 400 metara kako bi pokušali da suzbiju epidemiju stomačnog virusa koji je zarazio 30 atletičara u Londonu.

"Ima nešto sumnjivo što ne žele da nam kažu. Nije problem bio što sam bolestan nego nešto više od toga. Kako mogu samo da te pogledaju i kažu da si bolestan? Da su me testirali ne bi bio problem, ali su oni samo pretpostavili. Ovo se nikad ne bi desilo Mou Farahu ili Juseinu Boltu, ali IAAF želi neku bude lice atletike", rekao je razočarani Bocvanac.

Zlatnu medalju na 400m osvojio je Južnoafrikanac Vajd van Nikerk, jedna od najvećih zvezda prošlogodišnjih Olimpijskih igara koga javnost opisuje kao "novog Bolta".

Makvala je u julu bio drugi na mitingu Dijamantske lige upravo iza Van Nikerka, pa je smatran jednim od glavnih kandidata koji možda mogu da ga iznenade u Londonu.

"Kada sam ga video u utorak kako prolazi kroz cilj pomislio sam da je to bio moj trenutak. Trčao je normalno, ja sam bio u formi za bolje vreme. Britanci nikad ne bi ovo uradili Farahu ili Vejnu Runiju. Mi u Bocvani moramo da platimo da bismo trenirali, nije kao u Britaniji. Osećam da sam protraćio vreme i novac", dodao je Makvala.

Van Nikerk je postao prvak sveta u vremenu 43,98 sekundi, dok je Makvala u Monaku trčao 43,73.

"Voleo bih da dobije poštenu šansu. Uveren sam da bi dobro trčao. Žao mi je što mu se ovo dogodilo. Voleo bih da mogu da mu dam moju medalju", rekao je posle pobede Van Nikerk.

IAAF je saopštio da je Makvalino odsustvo "tužan slučaj", ali da je medicinski tim ispitao atletičara, a lekar je potvrdio da je povraćao tokom 18 časova, zbog čega je smešten u karantin na 48 sati, zbog koga je propustio finale.

Zvaničnici iz Bocvane tvrde da nisu dobili zvanično objašnjenje zašto Makvali nije dozvoljen nastup i zašto je zadržan u karantinu, već da su to saznali putem medija.

"Nije bilo medicinskih testova uopšte, to je bila samo generalizovana pretpostavka zbog epidemije, a on je imao samo jedan od simptoma. Bio je spreman, dobro se osećao, mogao je da trči, ali ga je IAAF sprečio", rekao je član medicinskog tima Bocvane Simon Obrajen.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar