'Frula' će ponovo da zasvira

Vladan Simić, pevač narodnih pesama iz Osečine u lepoj Podgorini, koji je prvi pre skoro četiri i po decenije, snimio popularnu narodnu pesmu „Ej čija frula onim šorom svira“, u tadašnjoj singl varijanti, veruje da se bliže dani povratka lepoj izvornoj pesmi, jer joj se i mladi sve više vraćaju i taj trend je u uzlaznoj liniji.

Srbija 08.08.2017 | 21:27
'Frula' će ponovo da zasvira
Simić spada u red onih pevača, koji su blistali sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, koji nisu hteli, ni po koju cenu, da se odreknu izvorne pesme i „prestroje“ u razne vidove takozvane novokomponovane muzike.

Kriza izvorne pesme, po njemu, traje skoro tri decenije na ovim prostorima, „ali se, srećom, vraća i u Srbiji i u okruženju“.

„Proterivanju koje je trajalo skoro tri decenije, valjda, je došao kraj, pa iako sam duboko u sedmoj deceniji života smatram da nisam otpevao svoje, jer me služi i glas i stas", kaže Simić.

"Skoro sam pevao na svadbi kćerke mog prijatelja, Jove Sekulića, u Valjevu, gde je bilo više od hiljadu ljudi. Gosti, posebno mladi skoro da su se nadmetali poručujući naše divne izvorne pesme. Znali su šta valja, a neke pesme niko nije poručivao više od četvrt veka. Bilo mi je puno srca. Zato vrerujem da se menja vreme".

Simić je, godinama, pevao samo za prijatelje i svoju dušu. Odrekao se dobre zarade, jer nije mogao da prihvati „neke druge zvuke“. Otišao je u penziju kao vozač u preduzeću „Krušik plastika“ sa više nego skromnom penzijom, posle koje radi kao radnik u firmi „Jova plast“ u Osečini, kako bi dopunio kućni budžet.

"Nije mi bilo lako svih ovih godina, a ni sada, ali nisam hteo da se prodam novim melodijama kojima je to nadimak, želeći da ostanem, do kraja, veran pravoj pesmi", kaže Simić.

"Već na Sajmu šljiva koji se održava uskoro u Osečini, prestonici šljive, pokazaćemo da su se naši ljudi vratili svim drevnim vrednostima našeg roda, pa i pesmi".

(BN televizija/ V.M.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Xy

08.08.2017 22:09

Svugdje u svijetu narodi čuvaju svoju tradicionalnu izvornu muziku kao i običaje i jezik. Mi počesmo govoriti englaskim jezikom i baviti se svakakvim muzičkim djelima samo ne svojim, izvornim. Vrijeme je za ćirilicu i frulicu.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

09.08.2017 08:46

Hvala za ovaj prelijepi članak. Pišite više o običnim ljudima. Dosta nam je ovih smradova iz politike... Ako Bog da vratiće se ponovo stara dobra narodna pjesma.

ODGOVORITE
Name

Crnogorac

13.12.2017 15:15

Danas sam prvi put čuo pjesmu Ej čija frula.., a, koju, inače, jako volim, u izvođenju Vladana Simića. Perfektno izvođenje pjesme me je oduševilo. Pozdrav Vladanu.

ODGOVORITE