Ženski praznik: Trnova Petka

Vernici Srpske pravoslavne crkve često greškom mešaju sv. Petku, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, sa sv. Petkom koja je bila Grkinja i koja se slavi u oktobru

Srbija 08.08.2017 | 08:11
Ženski praznik: Trnova Petka
Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kao Trnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika" u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, živela je u 2. veku posle Hrista, a nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zbog propovedanja zabranjene Hristove vere bila je optužena caru Antoninu Piju. Kako je iscelila i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari i u drugim krajevima. Često je zatvarana zbog hrišćanstva koje je širila, mučena je i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.

Njene mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Praznik Trnove Petke spada u praznike koji se veoma poštuju u srpskom narodu. U nekim krajevima se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Vernici Srpske pravoslavne crkve često greškom mešaju sv. Petku, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, sa sv. Petkom koja je bila Grkinja i koja se slavi u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar