Hrvatska poziva na razgovore

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić je o novom pravilniku kojim su uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU razgovarao s kolegama ministrima iz susjednih država, te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće sedmice, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Region 07.08.2017 | 20:15
Hrvatska poziva na razgovore
Iz Ministarstva podsjećaju da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.

Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima, ističu iz Ministarstva.

"Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba porijeklom iz nama susjednih država", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Pravilnik ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Evropske unije.

"U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeće sedmice", ističu iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u julu novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2.000 kuna za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VETERAN

07.08.2017 19:58

Nisam ni milimetar nastran po pitanju nacionalnosti, ali ovo je van pameti. Često putujem vani i nikad nisam dozivio takvu diskriminaciju na granici sa Hrvatskom kao u zadnjih par mjeseci. Smatraju se Bogovima, uzvisenom nacijom . Ovo sa ovim uvozom voća iz BiH I REGIONA, SRBIJE, MAKEDONIJE sunprelili času, vrijeme je da dobiju zuti karton, a ima prostora za takvo nesto.

ODGOVORITE
Name

Realan

07.08.2017 20:18

Treba samo bojkotovat sve hrvatske proizvode kupovat domace tad kontrola nece ni biti

Name

Cemu nerviranje

07.08.2017 20:46

Prosto i jednostavno.BiH,Srbija i Makedonija jednostavno ignorise Hrvatske proizvode.Pa neka oni sami jedu 'domace hrvatsmo'.Ja sigurno vise nista hrvatsko neci kupiti,postoji nesto sl.iz drugih drzava

ODGOVORITE
Name

Lazo

07.08.2017 21:15

Hrvati se nesto pravo, eeee proradile komplekse!

ODGOVORITE