Stroža kontrola hrvatske robe

Carinska služba Srbije će u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim organima i inspekcijskim službama pojačati mjere kontrole i nadzora nad robom biljnog i životinjskog porijekla čije je porijeklo ili zemlja otpreme Hrvatska, saopštila je Uprava carine Srbije.

Region 07.08.2017 | 19:28
Stroža kontrola hrvatske robe
U saopštenju se navodi da pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzorka svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao do sada.

"Roba se potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije. Tek po dobijanju pozitivnih rješenja inspekcija u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede Srbije, roba može biti ocarinjena i puštena u slobodan promet", dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli zaključke sa ciljem rješavanja ovog problema.

Prema novom hrvatskom pravilniku, naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna /270 evra/, dok je ranije iznosila 90 kuna /12 evra/.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zašto?

07.08.2017 19:29

Zašto se istog dana ne uvedu kontra mjere prema Hrvatskoj već dok se ispregovara prodje mjesec dana i naravno hrvati dobijaju na vremenu ,njihov izvoz odlično ide a izvoz ostalih u okruženju doživi ogromne gubitke. Zašto ih uopšte pozivamo na razgovor. Nije mi jasno.

ODGOVORITE
Name

Duet

07.08.2017 20:44

Treba uvesti siroki spektar kontrola rada u UIO jer se oni nece pridrzavati mjera koje budu uvedene posto je to opste poznata stvar i dosada.UIO=CARINSKAAFIJA