Kako se štititi od stršljenova?

Stručnjaci kažu da ako u blizini primijetite povećan broj ovih insekata, najbolje je pokušati locirati njihovo gnijezdo i u širokom ga luku obilaziti. U njihovoj blizini ne treba obavljati nikakve aktivnosti - igranje, kosidbu, zavirivanje i sl.

Bosna i Hercegovina 07.08.2017 | 08:45
Kako se štititi od stršljenova?
Dok u Srbiji vlada najezda insekata paederus, koji kada ispuste otrov ostavljaju opekotine na koži, u Republici Srpskoj nema zabilježenih slučajeva, ali zato ima najezde stršljenova, čiji ubod može biti i smrtonosan.

U Republici Srpskoj je ove godine zbog vrućina povećan broj stršljenova, potvrdili su u preduzeću "Eko-bel".

Nažalost, od stršljenova je stradao drvosječa Nenad Stanković iz Ostružnje Donje, kod Stanara, koga je u obližnjoj šumi izbo roj ovih opasnih insekata.

Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća "Eko-bel", rekao je da svake godine otklone oko 300 legla stršljenova, ali su ove godine zbog vrućina imali mnogo više intervencija. Ističe da je veoma rizično ulaziti u bitku sa stršljenovima koji u kasnim popodnevnim satima prilaze gnijezdima.

Banjalučanka Snježana T. kaže da stršljenova ima u blizini ulaza u kuću, ali da je teško ustanoviti gdje im je leglo. Zbog roja stršljenova mora da drži zatvorene prozore iako je napolju vrelo.

"Stavili smo i mrežice na sve prozore, ali ipak strahujem. Sigurna sam da imaju više kućica, a ne znam ni gdje da pošpricam sprej jer ih ne smijem potražiti", rekla je ona.

U poljoprivrednim apotekama kažu kako je u ovim danima potražnja za sredstvima protiv stršljenova znatno veća.

"Velika je potražnja za sredstvima protiv stršljenova, kao i protiv drugih insekata, jer je ovo sezona najezde i njihovog povećanog prisustva.

Sredstva koja građani kupuju su uglavnom razne vrste sprejova, a postoje i mamci koji se zavežu u blizini gnijezda pa se stršljenovi na njih hvataju", ističu u apoteci "Agrolux" u Banjaluci.

Ubodi stršljenova mogu svakako biti opasni za ljude koji su alergični na toksin koji ovi insekti proizvode. Stručnjaci kažu da ako u blizini primijetite povećan broj ovih insekata, najbolje je pokušati locirati njihovo gnijezdo i u širokom ga luku obilaziti. U njihovoj blizini ne treba obavljati nikakve aktivnosti - igranje, kosidbu, zavirivanje i sl.

Takođe, u njihovoj blizini iritantni su šarena odjeća, intenzivni mirisi i povećana buka. Ako su se smjestili tako da predstavljaju ozbiljnu prijetnju, onda ih je potrebno uništiti, a najbolje je da to urade stručni timovi.

 Kada je u pitanju drugi opasni insekt, koji hara Srbijom, prema riječima načelnice Klinike za kožne i polne bolesti Jagode Balaban, u UKC RS u Banjaluci nisu se javljali pacijenti s opekotinama koje uzrokuje insekt paederus.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar