Hrana iz EU kroz Hrvatsku do BiH

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine uvezla hrane i živih životinja u vrijednosti približno 193 miliona dolara, ili za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

Bosna i Hercegovina 06.08.2017 | 10:37
Hrana iz EU kroz Hrvatsku do BiH
U istom periodu vrijednost izvoza u toj kategoriji iznosio je nešto više od 82 miliona dolara.

U prvom polugodištu ove godine uvezeno je životinjskih i biljnih ulja i masti u vrijednosti od 19,6 miliona dolara, dok je vrijednost izvoza tih kategorija bila oko šest puta manja.

Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je da je značajna vrijednost ostvarenog uvoza hrane i kategorija proizvoda vezanih za ishranu u odnosu na veličinu tržišta Srpske, kao i da je značajan disbalans između uvoza i izvoza.

Prema njenim riječima, tržište Republike Srpske i cijele BiH pogodno je za ostvarivanje uvoza, jer su uvoznici u povoljnijem položaju od izvoznika.

Oni su u povoljnijem položaju u prvom redu zahvaljujući sistemu karensi borda, to jest valutnog odbora na kojem počiva politika Centralne banke BiH, a koji određuje fiksan kurs KM.

"Drugu pogodnost za uvoznike možemo gledati u tome što je najveći dio uvoza, oko 70 odsto kada je riječ o hrani i artiklima koji se koriste u prehrani, ostvaren sa EU. Evropski put BiH je obavezuje na primjenu raznih ugovora sa tom grupacijom zemalja, među kojima je otvaranja svog tržišta i konstantno ukidanje carina na veliki broj proizvoda", navela je Stojadinovićeva.

Ona je istakla da se ukidanjem carina uvoznicima u kalkulaciji cijene proizvoda koje će nuditi na ovom tržištu gube carinski troškovi, te preko Hrvatske se, kao kroz neki lijevak, prizvodi slivaju na naše tržište.

Stojadinovićeva je navela da, uz ovo, proizvodi koji se distribuišu iz EU na tržišta van te grupacije, su značajno subvencionisani, daju se premije i druge pogodnosti, a što će se u konačnici odraziti na to da će se sniziti konačna prodajna cijena proizvoda koji stigne na tržište Srpske.

"Kada se sve to uzme u obzir, kao i to da su troškovi proizvodnje po jedinici proizvoda u EU znatno niži nego kod nas, onda ništa čudno da je i prodajna cijena njihovih proizvoda često niža nego cijena domaćeg proizvoda", istakla je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da je prisutna i jaka promocija proizvoda, u šta se izdvajaju značajna sredstva.

Stojadinovićeva je navela da pogodnosti plasmanu velikog broja proizvoda na tržište Republike Srpske omogućava i to što u Srpskoj ne postoje veliki proizvođači ili distributeri, kao i da nema formiranja holdinga za određenu vrstu poslova.

"Ne želim sada ulaziti u to kakav se kvalitet proizvoda nudi na tržištu Srpske, ali uvjerena sam da će u budućnosti dolaziti do sve agresivnijih nastupa u cilju zauzimanja sve većeg tržišnog učešća za uvezene prehrambene proizvode, jer se tržišta hrane i energije danas smatraju strateškim", rekla je Stojadinovićeva.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

rodjo

06.08.2017 09:39

Davno sam o ovome pisao.Znate li vi koliko kosta samo 100 tona hrane da bi se unistilo??? Naravno koja vise nije za upotrebu. Ali zbog toga postoje tzv trece zemlje ili nesvrstani,koji nisu nigdje svrstani sa svojim korumpiranim politicarima.....!!!

ODGOVORITE
Name

Brzi

06.08.2017 10:19

Sta mozemo kad je iz EU jevinije.Postali smo gotovani,nista nam se ne isplati proizvodit.Mi necemo da kapa para nego mi bi da zagrabimo odma punu kantu. To vise ne fukconise,mala bara puno krokodila.Danas je teze robu plasirat nego proizvest.

Name

Gojko

06.08.2017 14:05

Jel jopet Dodik kriv?

Name

рибар

06.08.2017 10:36

Тржиште хране и енергије данас сматрају стратешким, рече дама и потврди оно што сви знају осим наших у влади, поготово у министарству пољопривреде. У колумни" Како преживјети 2013 годину?" објављену октобра 2012 године предложио сам једноставно рјешење за стратешки развој пољопривреде за наредне четири године. Предлагао сам влади и надлежном министарству да одвоје на годишњем нивоу пола милијарде марака у пољопривреду, значи 2 милијарде за прошле четири године. Да не објашњавам, све је из реалних оквира било, предвиђено је 20% буџета,, односно 300 милиона КМ дала би влада, 200 милиона из буџета општине. Четири године нису ништа, замислите да су ме послушали? Данас би били извозник хране, имали би У РОБНИМ РЕЗЕРАВАМ ХРАНЕ ЗА НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ УНАПРИЈЕД, односно, имали би развијену пољоппривредну инфраструктуру, увезане задруге, пољопривредна добра, прехрамбене комбинате и школство прилагођено овој стратешкој грани привреде. Било би запослено на двадесет хиљада породичних домаћинстава и најмање пар хиљада би било запослено у комлеметарним гранама привреде. Нажалост ево истине. За овај период толико је покрадено новца на разним тендерима, јавним набавкама и слично, од републичког, до локалног нивоа власти. Министарство је уложило за четири године око 220 милиона КМ, од тога трећину ненамјенски. Зато, умјесто да развијамо бар једну по једну грану индустрије, ми смо у задњих четири године угасили још пар хиљада пољопривредних породичних домаћинстава. Није исто знати на више начина оплодити краву, засадити воћку и опрганизовати овако озбиљну грану привреде, зар не?

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

06.08.2017 11:32

Sve sto si iznio moze da prodje i stoji al pola milijarde maraka da ova vlada ima viska pa da ulozi u nesto??? Nemaju ni vece ekonomije a ne ova propala lopovska gdje kad se bavis nekom poljoprivrednom granom cekas berbu ko loto izvlacenje pa kad nakupci dodju da pune hladnjace ako cijena bude mala padas skroz a ako si te srece da se roba trazi onda se nesto i dobije

Name

рибар-бале

06.08.2017 12:23

Тај приједлог је био за планирану економску политику и пројектоване буџете Републике Српске и локалних самоуправа за 2013 годину. Тада је било више пара, а много мање дугова. Не можеш добити, ако ниси уложио? Иначе, краде се од садашњег буџета,што од редовног прилива, што од кредита. Значи, одговорно тврдим, крало се наведене четири године 2013- 2016 године из буџета владе и локалних самоуправа пола милијарде укупно на годишњем нивоу. ЗАМИСЛИ САД КОЛИКО СЕ СТВАРНО УТАЈИ ПОРЕЗА НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ ПРЕКО УВОЗА У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И УТАЈОМ КРОЗ РАЗНЕ ВИДОВЕ МАЛВЕРЗАЦИЈА УНУТАР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? ИСТО РАДЕ И У ФЕДЕРАЦИЈИ.

Name

vss

06.08.2017 11:58

To uvoze bizniseri. Do juce neibrazovani hostapleri. Danas uvazeni privrefnici. SAD i EU su nam uveli sistem u kojem je sve naopako. Sve nase fabrike unistili.

ODGOVORITE
Name

Brzi

06.08.2017 13:27

Vlada nista ne uvozi,uvoze trgovacke firme.Traze gde je jefimije odma imaju vecu marzu.Sava iz Bijeljne vise uvozi iz Hrvatske i Madarske nego sto otkupi u Semberiji.Netreba se ljutit svaka firma trazi kvalitetnu robu a bogami i jeftiniju. Moramo prilagodit EU cenama.Mnogi kazu domace je.Posteno kupac gleda i kvalitet i cijenu.