Video - SP: Getlin skinuo Boltu krunu!

Jusein Bolt nije uspeo da se oprosti sa titulom prvaka sveta od atletike, novi najbrži čovek na svetu je Džastin Getlin! Getlin novi prvak sveta, Boltu bronza! Vremešni Amerikanac posle 12 godina vratio svetsku titulu na 100 metara! Debitant Kristijan Koulmen drugi, a Usein Bolt tek treći na oproštajnom takmičenju.

Ostali sportovi 06.08.2017 | 01:48
Video - SP: Getlin skinuo Boltu krunu!
Jamajčanin je u svojoj poslednjoj trci na 100 metara osvojio treće mesto iza dvojice Amerikanaca, jer je neočekivano brži od njega bio i Kristijan Koleman.

Četvrte titule prvaka sveta opet ga je koštao loš start. Kao i u polufinalu, uspeo je u finišu da nadoknadi veći deo zaostatka, ali nije imao dovoljno vremena ni snage da u foto-finišu prestigne Amerikance.

Getlin je posle trke "utišavao" publiku prstom preko usta, ali se onda poklonio Boltu koji ga je zagrlio i uz blagi osmeh mu čestitao titulu najbržeg čoveka na svetu.

Getlin je do titule stigao istrčavši svoju najbolju trku u sezoni sa 9,92 sekunde, prestigavši u poslednjim metrima zemljaka Kolemana.

On je drugi put u karijeri osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, prvu od Helsinkija 2005. godine. To mu je bilo poslednje zlato u karijeri, tokom koje je dva puta bio suspendovan zbog dopinga.

Njegov 21-godišnji zemljak Koleman je osvojio prvu medalju na velikim takmičenjima u karijeri. Do sada je bio samo treći na Panameričkim juniorskim igrama i prvak Amerika do 23 godine u štafeti.

Koleman je ovog 5. avgusta dva puta u roku od tri sata bio brži od svetskog rekordera Bolta, jer ga je pobedio i u polufinalnoj trci za jednu stotinku. Jamajčanin je inače istrčao svoju najbolju trku ove sezone!

Mladi Amerikanac je vodio tokom većeg dela finala, Bolt je jurio njega i u finišu ga skoro stigao, ali nije ni primetio da je sa desne strane prvi kroz cilj protrčao Getlin.

Bolt je tako ostao bez krune najbržeg sprintera na svetu pred penziju, a ostao je na tri titule prvaka sveta na 100 metara (Berlin 2009, Moskva 2013, Peking 2015).

Šansu da se penzioniše kao šampion imaće u štafeti 4x100 metara, koja je na programu sledeće subote.



Usein Bolt (30) nije uspeo da osvoji četvrtu zlatnu medalju na 100 metara na šampionatima sveta!

Njegove poslednje velike individualne titule u karijeri ostaće one koje je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio na 100 i 200 metara, pošto će na SP u Londonu učestvovati još samo u štafeti 4x100 i time se oprostiti od atletike.

U finalnoj trci na 100 metara, pobedila su ga dvojica Amerikanaca - veteran Džastin Getlin (35) i mladi Kristijan Koulmen (21), koji je imao najbolji rezultat u polufinalu.

Getlin je trijumfovao u vremenu 9,92 sekunde - trčeći u sedmoj stazi - Koulmen je prešao deonicu za 9,94, a Bolt za 9,95 sekundi.

Getlin je poslednje zlato na SP osvojio u Helsinkiju 2005, na 100 i 200 metara, potom je četiri godine pauzirao zbog dopinga (prvobitno bio suspendovan na osam godina), a na SP 2013. i 2015, kao i na OI u Riju, bio je srebrni na 100 metara - uvek iza Bolta.

"Nisam slušao zvižduke sa tribina. Koncentrisao sam se na stazu i uradio ono što je trebalo. Razmišljao sam šta bih sve mogao da uradim ako pobedim, ali nisam uradio ništa od toga. Ovo je Boltova poslednja trka i neverovatan događaj. Mi smo protivnici na stazi, ali u prostoru za zagrevanje se šalimo i lepo družimo. Čestitao mi je i rekao da nisam zaslužio da mi zvižde. On je inspiracija", prokomentarisao je Džastin Getlin.

Jamajčanin je prekinuo niz od devet godina nepobedivosti na SP i OI, u bilo kojoj disciplini - ako ne računamo diskvalifikacije štafete 4x100 na OI u Pekingu 2008. i njegovu diskvalifikaciju zbog nepravilnog starta u Daeguu 2011, u finalu na 200 metara.

Getlin je prvi kome je Bolt pružio ruku posle prolaska kroz cilj još od SP u Osaki 2007, kada ga je u trci na 200 metara nadmašio Tajson Gej. Ako računamo apsolutno sva takmičenja i mitinge na kojima je učestvovao, počev od Pekinga 2008. pa do večeras, zabeležio je pobede u 135 od 142 trke.

"Bilo je predivno", rekao je Bolt o reakciji publike nakon finala na 100 metara.

"Znao sam da će ljudi doći i podržati me, samo sam tužan što nisam uspeo da pobedim. Loš start me je 'ubio'. Obično postajem bolji u tom segmentu kako takmičenje odmiče, ali ovog puta se to nije desilo i zato sam izgubio... Getlin je odličan takmičar i dobra osoba. Da biste ga pobedili, morate da budete na svom najvišem nivou".

Već od kvalifikacija u petak uveče videlo se da popularni Jusa, kako je voleo da ga zove pokojni komentator RTS Duško Korać, nije "onaj stari".

Žalio se na loše startne blokove, zaostajao u prvih 30-40 metara i bio primoran da vadi "kestenje iz vatre" u drugom delu trke, kako u kvalifikacijama, tako i u polufinalu, kada je "očinski" pustio Koulmena da ipak zauzme prvo mesto.

Njegovi navijači verovali su da će iskustvom i dugim korakom uspeti da nadomesti manjak kvalitetnih treninga i takmičenja ove godine, međutim, ispalo je po čuvenoj narodnoj poslovici - "Krčag ide na vodu dok se ne razbije".

Usein Bolt će se povući sa osam olimpijskih i 11 svetskih titula, ali i kao vlasnik svetskih rekorda na 100 i 200 metara. Ostaje da se vidi ima li snage da sa zemljacima trijumfuje u trci štafeta i tako ipak ode u legendu na "filmski" način...

Finale 100 metara:

1. Džastin Getlin (SAD) 9,92 sekundi
2. Kristijan Koleman (SAD) 9,94
3. Jusein Bolt (Jamajka) 9,95
4. Johan Blejk (Jamajka) 9,99
5. Akani Simbine (JAR) 10,01
6. Džimi Viko (Francuska) 10,08
7. Ris Preskod (V. Britanija) 10,17
8. Bingtijan Su (Kina) 10,27

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar