Borio se protiv rasizma, pa izopšten iz NFL-a!

U centru pažnje ovog leta u NFL je opet Kolin Kepernik, Superboul kvorterbek ne može da pronađe tim, a niko ga ne želi jer se suprotstavio policijskom rasizmu.

Ostali sportovi 08.08.2017 | 15:30
Borio se protiv rasizma, pa izopšten iz NFL-a!
Kepernik je prošlog leta bojkotovao himnu SAD klečanjem uoči test mečeva zbog učestale policijske brutalnosti prema Afroamerikancima, zbog čega se širom SAD dogodilo nekoliko nasilnih demonstracija.

Prošle sezone je odigrao 12 mečeva za San Francisko 49erse i bacio 16 tačdauna, ali ga sada niko ne želi. Navodno je impresionirao trenere Baltimor Rejvensa, ali je vlasnik kluba rekao "ne".

To je podiglo veliku prašinu u NFL, igrači, mahom Afroamerikanci, su stali na njegovu stranu, a pojedini čak najavili bojkot.

"Nisu u pitanju fudbal ili boja, nego u tome da nije poštovao poziciju koju su mu namenili. Što je istupio i izrazio svoj stav. Igrao je odlično u lošem timu jer je dobar fudbaler. Možda nije najbolji, ali je bolji od mnogih koji su starteri. Ne možeš reći da moraš da vidiš sa sponzirima i navijačima da li je ok da igra jer je klečao tokom himne. Da je igrao očajno, da nije talentovan, to bi bilo u redu. Ali momci koji su očajni, poput Rajana Ficpatrika, Rajan Maleta ili ko god da baca za Džetse, imaju posao. Ti poručuješ navijačima da ćeš radije staviti lošijeg igrača od onog koji ima svoj stav. To mene muči", rekao je Ričard Šerman.

Mnogi se pitaju zašto Šerman toliko strastveno brani Kepernika s obzirom da su godinama bili direktni rivali, štaviše, on je presekao Keperniku pas 2014. i tako odveo Sijetl Sihokse u Superboul.

"Bili smo rivali, ali ovo prevazilazi fudbal. Na terenum ja sam protivnik, van terena ja sam prijatelj. Ne želiš nikome da se ovako nešto desi. Nije fer. On se žrtvuje za više ljudi nego za sebe. Mnogi igrači nisu spremni da istupe. Oni koji ga ne brane mu ne čine uslugu. Trebalo bi da ih se mnogo više javi. Većina njih ne želi da rizikuje svoj posao", dodao je Šerman.

"Postoje silovatelji i pojani vozači u ligi. On nije učinio nikome ništa loše, a vlasnici se brinu šta će reći sponzori i navijači. Pa Džajantsi su zadržali Džoša Brauna (nasilje u porodici), Ben Rotlisberger je dva puta bio optužen za silovanje. Stilersi mu nisu okrenuli leđa. Dali su mu novi ugovor. Kepernik nije uradio ništa. Zbog toga je rasizam najveći problem u SAD", rekao je Šermanov saigrač iz Sihoksa Majk Benet.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar