Srbija ipak bez finala Gran prija!

Jedina raspoložena igračica, Tijana Bošković nije bila dovoljna da zaustavi Brazilke, aktuelne šampionke prestižnog odbojkaškog takmičenja koje će sada braniti titulu protiv boljeg iz meča između Kine i Holandije (14 č). Srbija sutra za treće mesto od 09. 00.  Šteta: Brazil u finalu, Srbija u meču za bronzu! Naše devojke započele su "kambek" u četvrtom setu, stigle nadomak "majstorice", ali su tu zaustavljene. U nedelju u 9. 00 za treće mesto.

Ostali sportovi 05.08.2017 | 11:30
Srbija ipak bez finala Gran prija!
Ženska odbojkaška reprezentacije Srbije nije uspela da se plasira u finale ovogodišnjeg izdanja Gran prija u Nanđingu. Nije bila dovoljna jedna raspoložena igračica za duel sa aktuelnim šampionkama ovog prestižnog takmičenja. Tijana Bošković (31 poena) je odigrala simultanku, ali očigledan umor, dekoncentracija, uz rovitu Brankicu Mihajlović, ali i raspoložene protivnice zaustavile su naš tim u polufinalu protiv aktuelnih šampionki, Brazilki koje su slavile sa 3:1 (25:20, 23:25, 14:25, 13:25).

Odmah na početku meča razvila se velika borba za svaki poen. Naše devojke su bile nešto bolje na samom početku, ali su Brazilke uspevale lako da se vraćaju, čak i da vode. U tom preiodu igre prednost jednog tima nikada nije bila veća od tri poena i to za Brazil (8:11), a onda su se razigrale naše Lavice, predvođene raspoloženom Tijanom Boškovićpreokrenule na 17:13 i do kraja seta nisu se okretale. Boškovićeva je bila neumoljiva i u prvom delu igre zabeležila čak 13 poena!

Na startu drugog seta Brazilke su još neko vreme bile u "nokdaunu", ali onda su krenule da se oporavljaju i ponovo stigle do prednosrti od 11:8 kada je ponovo selektor Terzićtražio tajm-aut. Ipak, Brazilke se nisu dale, rastrčale su se dok su se naše devojke mučile u prijemu servisa. Gubile su Srpkinje skoro ceo drugi set, borile se, ali su ipak poklekle.

U trećem setu nastavila se ista priča, kao da je našim devojkama nedostajalo energije, a usput i koncentracije što je značajno uticalio na igru. Pravile su dosta početničkih grešaka, zvao je selektor Terzić tajm-aute, ali je malo šta pomagalo. Najgori period igre našeg itma je bio sam kraj trećeg seta.

U četvrtom setu došlo je do malog pražnjenja Brazilki, što su naše devojke, pre svih Boškovićeva, iskoristile da stignu četiri poena minusa i povedu sa 22:21. Prlika koja nam se ukazala ipak nije iskorištena i naše protivnice sasvim zaslužemo sutra imaju priliku da odbrane tron Gran prija.

"Kambek" u koji su krenule kada je delovalo da je sve izgubljeno doveo ih je nadomak petog seta, ali su tu naše najbolje odbojkašice ponovo stale.

Ni ove godine, ženska reprezentacija Srbije neće igrati finale Svetskog gran prija, ali će šansu za treću medalju u istoriji devojke imati u meču za bronzu.

Srbija - Brazil 25:20, 23:25, 14:25, 23:25.

Statistički gledano, presudile su individualne greške naših odbojkašica, mada su neke od tih grešaka bile iznuđene taktičkim potezima rivala. Ukupno - 12:26 u poenima osvojenih iz grešaka dovoljno govori o tome šta je odnelo prevagu. Srbija je, recimo, napadom osvojila više poena od rivala - 58:50.

Ubedljivo najtrofejnija selekcija u istoriji "ženske Svetske lige" ušla je u polufinale tek nakon što je u petak donaćin Fajnal siks turnira, Kina, izbegla poraz od Holandije koja nije iskoristila - šest meč lopti!

Ovaj poklon Holanđanki, Brazilke su ove subote ujutru po našem vremenu pretvorile u preokret u meču sa timom Zorana Terzića, u kojem je "nešto proradilo" pri rezultatu 12:17 u četvrtom setu i, nažalost, "nešto stalo" pri rezultatu 22:20 u istom setu.

Serijom 10:3 u trenutku kada je poraz već mogao da se "vidi" na semaforu, olimpijske vicešampionke nagovestile su da bi u sudaru sa 11-ostrukim osvajačica,a Svetskog gran prija mogle da izbore peti set i dramu u Nankingu dovedu do vrhunca, ali je selektor Žoze Roberto Lagoš Gimaraeš zatražio tajm-aut posle kojeg je Monik odservirala as udarac i to je bio početak poslednjeg u nizu preokreta na meču koji je trajao sat i 52 minuta.

Fantastična Tijana Bošković uštopovana je u narednom napadu, koji je Brazil brzom kontrom pretvorio u izjednačenje 23:23, a onda naš tim zaista nije imao ni sreće, jer je jedan nekontrolisan smeč Selen Pinto dotakao prst naše Jelene Stevanović.

U narednom napadu, Brazilke su dvojnim blokom stigle do novog finala u kojem će imati priliku da osvoje 12. titulu, a četvrtu u poslednjih pet sezona.

U drugom polufinalu sastaće se Kina i Italija (subota, 14.00, Arena sport 1), posle čega ćemo saznati ime rivala našeg tima u borbi za bronzu (nedelja, 9.00, Arena sport 1). Finale je u nedelju u 14 časova uz još jedan direktan prenos.

Terzićeve izabranice ostvarile su skor 9-3 ove sezone u Svetskom gran priju, uz dva poraza od Brazila, koji smo u Turskoj 8. jula pobedili rezultatom 3:0. Na završnici u Kini, Srbija je u Grupi K1 pobedila i SAD i Italiju, ali se neće boriti za zlato.

Drugo polufinale u koje igraju Kina i Italija igra se od 14 časova. Finale je zakazano za nedelju od 14 časova po srednjoevropskom vremenu, dok će se meč za treće mesto održati pet sati ranije.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar