Diskriminatorska odluka Hrvatske

Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli voća i povrća, kojim je Hrvatska povećala cijenu kontrole za čak 22 puta, u suprotnosti je sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Zbog toga će u ponedjeljak u Sarajevu biti održan sastanak resornih ministara država Zapadnog Balkana na kojem će biti zatražena korekcija cijene, kako ne bi došlo do kontramjera Hrvatskoj.

Region 04.08.2017 | 21:41
Diskriminatorska odluka Hrvatske
Povećanja taksi na uvoz robe iz regiona u EU, preko Hrvatske predstavlja diskriminatorsku mjeru vlasti u Zagrebu, kojom se onemogužava pristup domaćih proizvođača tržištu EU.

“Već imam potvrdu da će svi ministri doći što je dobar znak. Vjerovatno ćemo u nedjelju, naveče imati konsultacije, a u ponedeljak pokušati usaglasiti stavove. Mislim da su stavovi približeni, vidjećemo da li će neke formulacije da odgovaraju, ali paraleleno ćemo razgovarati sa kolegama iz Hrvatske”, rekao je Šarović za TV 1.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Šarović je rekao da se kriza odražava i na institucije, prije svega zakonodavne, ali da ne očekuje suštinske promjene.

“Svaka institucija funkcioniše otežano, posebno parlament, gdje se ta situcija najbolje vidi. Nešto je povoljnija situacija u Savjetu ministara gdje nastojimo da se izolujemo od trenutnih dešavanja, čini mi se da i u Predsjedništvu se može odgovoriti tome zadatku”, istakao je Šarović.

Najavu SNSD-a za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara BiH, Šarović gleda kao legitimnu, ali nerealnu inicijativu.

“Ta inicijativa uvijek može da se desi, ali naše je da se tome odupremo i mi ćemo se oduprijeti jer mislimo da radimo bolje od njih, mislimo da je ono što oni predlažu nazadno, da nije u interesu ni BiH ni Republike Srpske, i mislimo da ovaj koncept koji zastupamo može njih da pobijedi i da ćemo ih pobijediti u utakmici koja uskoro slijedi”, dodao je Šarović.

Šarović je izrazio nadu da će politički lideri ipak zadržati kurs reformi i probližavanja EU, što će nasuprot političkim prepucavanjima, donijeti boljitak za građane.



(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bosanac

04.08.2017 21:35

Šaroviću, ja sam Bošnjak a kada bi se birao samo jedan član presjedništva Ti bi bio moj izbor definitivno. Politiku koju vodiš je po mom ubjeđenju jedini pravi put za cijelu BiH. Jedino ta politika može pobijediti sav nacionalizam koji nas neprestano truje a od istog svi ispaštamo.

ODGOVORITE
Name

za Bosanac

05.08.2017 07:28

Pridruzujem se,daleko najbolji politicar u BiH,radi posao koji zna i ne bavi se srbovanjem kao SNSD-ovci.