U narednoj godini status kandidata

Bosna i Hercegovina i Bugarska imaju odlične, prijateljske odnose i ne postoji niti jedno pitanje koje dvije države odmiče od suštinskih stvari ili stvara poteškoće, rečeno je tokom današnjeg susreta u Sarajevu Igora Crnadka ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Ekatarine Zaharieve zamjenice premijera i ministra spoljnih poslova Bugarske.

Bosna i Hercegovina 04.08.2017 | 16:50
U narednoj godini status kandidata
Crnadak je rekao kako je razgovarano o procesu evropskih integracija, te da je Bugarska pokazala da je prijatelj BiH na tom putu od početka, a da to i ostaje.

"U toku je estonsko predsjedavanje EU čije je opredjeljenje veliko za proširenje EU. Očekujemo u narednoj godini tokom bugarskog predsjedavanja EU da BiH dobije kandidatski status u EU", naveo je Crnadak.

On je istakao da je pred BiH proces odgovora na Upitnik, pristupanje Transportnoj zajednici, kao i rješavanje pitanja akciza.

"Nadamo se da nakon uspješnih evropskih poteza koje ćemo provesti upravo bugarsko predsjedavanje može biti to koje će donijeti kandidatski status za BiH", naglasio je Crnadak i dodao:

"Trebamo ubrzati put na ispunjavanju preostalih uslova za kandidatski status. Vrlo brzo očekujemo i sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija sa Bugarskom. Oni su imali uspješne zahvate na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Ministar spoljnih poslova BiH rekao je kako je sa bugarskom kolegicom razgovarao i o aktiviranju MAP-a za BiH.

"Očekujemo aktiviranje MAP-a za BiH do kraja godine. Nadam se da će vijest biti pozitivna. Razgovarali smo o tome šta smo do sada uradili, kao i o onome što je još preostalo, a to su stvari koje se odnose na uknjižbu perspektivne vojne imovine. Mi želimo da se desi aktivacija MAP-a za BiH. To je naša želja", naveo je Crnadak.

Ono gdje se može napraviti dodatni napredak u odnosima BiH i Bugarske su oblast obrazovanja, nauke, kulture i turizma. To će, rekao je Crnadak, biti fokus u narednom periodu.

"Sa obje strane treba da se učini napor, da to bude politička poruka da se ekonomska saradnja koja je sada 110-115 miliona evra razmjene, iako je u porastu, bude još veća u narednom periodu", rekao je Crnadak.

On je izrazio zadovoljstvo da je novi bugarski ministar prvi put u BiH, odnosno što se uspjela realizovati posjeta kao jedna u nizu koju su već imali u regionu.

"To dokazuje i potvrđuje da se radi o nastavku fokusa na naš prostor, da smo prijatelji i na neki način komšije", poručio je Crnadak.

Zamjenica premijera i ministar spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva navela je kako Bugarska u BiH vidi prijateljsku državu sa kojom nema otvorenih pitanja.

"Euroatlanska perspektiva za Zapadni Balkan nema alternativu. Jedinstvena šansa od naredne dvije godine kada EU predsjedavaju zemlje koje su otvorene za proširenje, Estonija, Bugarska, Austrija i Rumunija, treba biti iskorištena. Nadamo se da ćete u BiH popuniti Upitnik prije početka predsjedavanja Bugarske EU, odnosno do kraja novembra. Mora da se pokrene plan reformi i zadataka koje je vlada u BiH pred sebe postavila. Odgovor na Upitnik i reforme dat će mogućnost za kandidatski status tokom našeg predsjedavanja EU. Pomozite sami sebi da bi smo vam pomogli", poručila je bugarska zamjenica premijera i ministrica spoljnih poslova.

Istakla je da je Bugarska spremna pomoći BiH ekspertizom ne samo oko Upitnika, nego i u borbi protiv korupcije.

"Spremni smo da ekspertizom u svojoj sferi pomognemo. Razgovarali smo da je nužno da povežemo ljude sa ljudima, i biznis sa biznisom. Ima gdje da se uvećaju ti odnosi, iako to nije loše ni sada. Istina je da se može desiti da više sarađujemo, ali samo kada se poveća povezanost, putevi između nas. Mi podržavamo Berlinski proces i sve ekonomske reforme, pristupanje BiH Transportnom sporazumu.

To je nužno da BiH potpiše za četiri projekta koji čekaju. Mi moramo više graditi odnose kako bi ljudi putovali i da se druže", navela je zamjenica bugarskog premijera i ministar spoljnih poslova.

(Anadolija)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Лија

04.08.2017 15:09

То је добро. А шта је са амбасадором у Пакистану??? ''Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu, suočava se sa sudskim procesima za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju jednog školskog objekta ...''

ODGOVORITE
Name

Šešeljevac

04.08.2017 15:23

Nije dobro nećemo u EU hoćemo u Rusiju i Bjelorusiju pa u Sibir.

Name

Зашто

04.08.2017 15:55

Зашто је то добро? Шта добијамо што ће БиХ ући у НАТО и ЕУ? А шта губимо? Ако упоредимо искуства управо те Бугарсе, или Румуније, или Хрватске - те земље нити су ојачале своје привреде, нити су смаљиле незапосленост/јавни дуг, нити су успјеле да спријече масован одлив образованих и младих у богатије земље ЕУ. При том губимо: (1) Стратешке локације ("војно земљиште") ће припасти окупатору (САД/НАТО); (2) На територији Српске (али и ван ње) ће бити инсталирани војни (прије свега ракетни) системи који ће бити уперени на Русију (као нпр. у Румунији); (3) Тиме ћемо постати легитимна војна мета за руске војне снаге. (4) Још више малдих ће отићи одавде. Могао би овако до судњега дана. На крају: Колико год се Министар вањских послова упињао ("Euroatlanska perspektiva za Zapadni Balkan nema alternativu."), ми никада нећемо бити примњени у ЕУ, а вјероватно ни у НАТО. (1) Не треба им да саодлучујемо. (2) Већ су нас окупирали на други начин.

Name

odgovor na zasto

04.08.2017 18:02

Pricas gluposti za Bugarsku i Rumuniju.Zivim ovde od 92god Bugarska je otkako je u eu svemir za Bih Srbiju i zemlje u regionu.Za samo par godina standard se podigao jako puno izgradjena infrastruktura Napravljen metro ppredega sa norveskom irskom itd Solarne autobuske stanice autobudi eko sa klimom internetom.Autobus tramvaj trolebus dolazi u minut po raspisanju vode sevpreko dji pi resa ni u jrdnom objektu se nepusi putuju po cijelome svjeyu vozaju se takva auta da ni na filmu nisi vidio Pola srbije se hrano iz bugarske pirot leskovac dimitrovgraf nis mladenovac itf radi ovdr po tri mjrseca jel vise nemogu biti. Nema radnika neptijavljenog od strane gazde jer kazna mu je od 5do15000 hiljda km i tebo sto rados bez prijave5000.Ja radim ko kuhar imam od 1500/1800km platu Zena radi ko profesor francuskog u dve firme ima 2000km platu cerka stidita ima 20god radi na 4 sata ima 800km platu.Hljeb je 60/80 feninga Kafa od 80/1.80 zavisi sa cim je garderoba djabe i obuca hrana isto Pivo od 1/2 dve njohovo ima u prodavnici i za 0.69feninga dva parceta poce 3levaili 3 km 1kg brasno 9.70 fenonga Deci votke zitnaja i kisela voda pola litre plastika ja u lvartalnok kafani placam 3km.Mjesecna karta za sve prevoze 60 km stim kad je ka ne koristim moze koristiti bilo ko.Molovi i prodavnicr kao 15 intereksa na 7/8 spratova .Sljedece godine bugarska domacin sporta citavu godinu sve sportske manifestacije sve se sredjuje stadioni ulice fontane.mi smo se vratili u 19 vjek jako dobro znam sta je bugarska bila 92 a znam i osjetim jako dobrp sta je sad i otkako je u eu.A nikad vise ruski turista nije bilo nego posljednji godina.Tako da jako dobro znam sta je eu.U rumunoji profesori imaju plate 1000 evra.Ovde su plate zavisi sta radis o loja sprema od 800 pa o do 10.000 hiljada km primjerno u firmi gdje mi zena radi za 2000.programer ima 7000. glavni kuharo stixu u normalnim restoranima oko 3000 a u jacim i hotelima od 5000PA NA GORE.Tako pa vi birajte .Bugarska je zafnja zemlja u eu po standardu a ovako je i ja sam prezadovoljan a onda vidi lalp je u austriji sloveniji njemackoj.Ides putujes radis imas zivot .Tako poz svima svako xna za sebe ali zn da i odavdr kp ide ode i eu a ne u Rusiju iakp su bili 13 ruski satelit za vreme komunizma.A i bugaro koji odu su kao nasi u jugi gastarbajteri idu rade zarade i vrate se dok nasi ko ode vise se nevraca.tolko od mene.

Name

Зашто

04.08.2017 20:22

Драго ми је да је теби и твојима добро и да сте задовољни ту гдје живите. Не сумњам да је све што пишеш тачно. Ипак, све то има више везе са твојим/вашим личним искуством а не са целокупном економијом. Када се нпр. погледа задуженост у односу на БДП, Румунија је 2008. (првог јануара ушла у ЕУ са Бугарском) имала задуженост од 13,20% (у односу на БДП) а 2016. је имала 37,60%. Бугарска 2008. 13,00% а 2016. 29,50%. То су велики скокови за само шест година. Тим новцем се и финансирају соларне аутобуске станице и сличне лијепе ствари. Шта када ова задуженост настави да расте овим темпом, како ће се одржавати лијепа нова инфраструктура? Даље, ако је тако добро, зашто по њемачким медијима читам да у њу масовно долазе образовани и млади из Румуније и Бугарске? Толико о економији. Ниси ништа написао о ракетама (дио тзв. Ракетног штита) које су САД поставиле у Румунији и уперила на Русију, чиме је Румунија постала легитимна војна мета за руске конвенционалне али и нуклеарне ракете.

Name

duje

04.08.2017 21:47

To ti je ona stara izreka crkni kenjce dok nikne sekavica umijesto da se okrenemo prosperitetnim idejama ozivljavanja bilo kakve proizvodnje (voda) na primjer mi cekamo nekakav ulazak u eu vise ovi politicari neznaju odobhesa stace ovo je vrlo vrlo zabrinjavajuce samo obecavaju obecavaju obecavaju a pametni odlaze odlaze odlaze.

Name

Зашто

05.08.2017 05:40

Дује, то је дефинитивно разумније него ово блебетање окупационих намјесника. Нико не прича о "јачању домаће привреде", "отварању нових радних мјеста", "смањивању задужености", "сузбијање непотизма, криминала и корупције", "јачању домаћег банкарског сектора" итд. Само су им уста пуна "EUroatlanskih integracija" - као да је то магични штапић који ће ријешити све наше проблеме. На крају и даље остаје проблем да им ми у БИХ не требамо у ЕУ/НАТО (1) Јер не желе да саодлучујемо, (2) Јер су нас окупирали на други начин. Да појасним: У обадвије организације се одлуке доносе јединственим гласањем. Сада замисли двије ситуације: ЕУ хоће да прими тзв. државу Косово а НАТО хоће да нападне Русију. Како би представници БиХ (дакле и Срби) гласали? Даље, они су нас преко тзв. Високог представника, стављања ОСБиХ под команду НАТО и инсталирања окупационих намјесника већ окупирали 1995. и (како практично тако и правно - "де факто" и "де јуре") контролишу све у ВиХ.

Name

Dragan

04.08.2017 15:13

Pa ćemo da se kiselimo par decenija, kao Turska.

ODGOVORITE
Name

duje

04.08.2017 21:58

Turska koliko vidimo svi radi im privreda ko doksa oni samo traze u eu proforme interesuje ih ko lanjski snijeg.

Name

Realno

04.08.2017 15:34

Od statusa kandidata necete dalje mrdnuti. Niste u stanju ispuniti ni jedan uslov.

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2017 16:21

Sanse da tzv beiha bude kandidat je rano null. Znaci nikad a ni tad.kad vidis drzave koje jesu pa nemogu ni za 20.30 god a da udje cirkus kao sto je bosna to je stvarno za smijanje

Name

Brzi

05.08.2017 21:13

Samo suplje price.

Name

Ma

04.08.2017 16:37

Nema od toga nista...???

ODGOVORITE