Dejvis kup je promjenjen...! Ali, za malo!

Predlog da se mečevi igraju na dva dobijena seta nije prošao na Godišnjoj skupštini ITF-a u Ho Ši Minu!

Tenis 05.08.2017 | 15:15
Dejvis kup je promjenjen...! Ali, za malo!
Mnogo buke ni oko čega, rekao bi Viljem Šekspir! Toliko su teniseri tražili promene u Dejvis kupu, i to oni najboljim, toliko su "sportski političari" iz Međunarodne teniske federacije obećavali da će ih biti... I ništa!

Toliko čekana Godišnja skupština Međunarodne teniske federacije (ITF) u Ho Ši Minu je održana sinoć donevši sitne, može se reći kozmetičke promene pošto za onu najvažniju, da se mečevi igraju na dva umeto na tri dobijena seta, nije glasala potrebna dvotrećinska većina. Tih 63,54 % glasova godišnje skupštine nije bilo dovoljno da se usvoji promena, što će sigurno u narednim sezonama skupo koštati Dejvis kup.

Jer najbolji tenseri, pšre svih Đoković, Mari, Nadal i Federer su već jasno stavili do znanja da im ne odgovara kalendar takmičenja, kao i to da se igraju naporni mečevi često u pet setova. Tako da će se dešavati sve više i češčće da otkazuju učešće. Dakle, pripremimo se za raspad jednog od najstarijih sportskih takmičenja na svetu koja i dalje postoje. Jedino što je promenjeno na anualnom okupljanju skupštine ITF-a je da će finalistima biti omogućeno da u narednom prvom kolu, to jest prvom kolu naredne godine budu domaćini, da igrači imaju manje obaveza prema medijima, kao i da su sniženi kriterijumi za organizovanje Dejvis kup meča.

Brojni igrači, uključujući i Novaka Đokovića, koji je predsednik Unije profesionalnih tenisera, zahtevali su od Međunarodne teniske federacije (iTF) da im se izađe u susret i da se uvedu promene u Dejvis kup takmičenju. Tražili su da se igra u dva umesto tri dobijena seta, čime bi se skratilo vreme odigravanja susreta, sa tri na dva dana.

Upravni odbor ITF poslušao je tenisere i podržao ih na sastanku u Indijan Velsu u martu, a potom se i formalno glasalo za promene. A onda na ključnom godišnjem sastanku Skupštine ITF one nisu prihvaćene.

Mečevi singla u Dejvis kupu i dalje će se igrati na tri dobijena seta nakon što je odbijen predlog da se smanji broj setova, saopštila je Međunarodna teniska federacija.

Članice ITF su u Ho Ši Minu odbile predlog o igranju manjeg broja setova. Taj predlog je dobio podršku 63,54 odsto zemalja članica, ali nije prošao, pošto je bila potrebna dvotrećinska većina. 

Predsednik ITF Dejvid Hegerti rekao je da je razočaran rezultatima glasanja.

"Poštujemo odluku Skupštine, ali smo razočarani što zemlje članice nisu odobrile kompletan paket reformi Dejvis i Fed kupa koji je predložio Odbor direkora ITF", rekao je Hegerti.

Predlog o smanjenu broja setova nije usvojen, ali jeste onaj da finalisti Dejvis i Fed kupa naredne sezone mogu biti domaćini prvog kola takmičenja.

Šta će dalje biti u svetu belog sporta, ostaje da se vidi, a predsednik Međunarodne teniske federacije, Dejvid Hagerti je iskazao veliko razočaranje što ceo paket promena u Dejvis kupu nije prošao.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar