Mari preskače Rodžers kup, Nadal prvi nakon tri godine!

Škotski teniser zbog povrede kuka primoran da otkaže masters u Torontu zbog čega će najverovatnije izgubiti lidersku poziciju na ATP listi.  Opa! Nadal u Kanadi juri prvo mesto ATP liste! Španac ima šansu da na mastersu u Montrealu preuzme prvo mesto na svetskoj listi posle tri godine, nakon što je učešće otkazao vodeći Endi Mari.

Tenis 04.08.2017 | 16:45
Mari preskače Rodžers kup, Nadal prvi nakon tri godine!
Prvi reket sveta, (ali ne zadugo) Endi Mari moraće ipak da propusti Rodžers kup (7-13. avgust).

Razlog je, naravno povreda kuka koja ga muči duže vreme i zbog koje ne postiže željene rezultate. Tako je i Škot nakon Novaka Đokovića (na pauzi do kraja sezone) i Stena Vavrinke (ne igra masterse u Torontu i Sinsinatiju) optirao da preskoči masters koji se igra u najvećem gradu Kanade, a gde je titulu prošle godine osvojio upravo naš as.

"Veoma sam razočaran što sam primaran da pauziram, ali se nadam da ću se brzo oporaviti i vratiti na teren", izjavio je Mari koji će najverovatnije već nakon Rodžers kupa ostati bez prve pozicije na ATP listi koju će najverovatnije preuzeti Nadal.

Španski as, trenutno drugi na svetskoj lestvici, koji če ujedno biti i prvio nosilac na kanadskom mastersu, poslednji put je zauzimao lidersku poziciju krajem juna 2014. godine.

Sledeće nedelje igra se Rodžers kup u Montrealu. Masters u Kanadi ove godine neće okupiti sve tenisere iz vrha, budući da je Novak Đoković već ranije otkazao sve nastupe do kraja sezone, odustali su i Sten Vavrinka i Marin Čilić zbog povreda, a to je učinio i prvi reket sveta Endi Mari.

Britanac je saopštio organizatorima da povreda kuka još nije zalečena i da ove godine neće doputovati u Kanadu.

"Nažalost moram da se povučem sa turnira u Montrealu, za koji me vežu mnoge lepe uspomene. Naporno radim kako bih se što pre vratio na teren", poručio je prvi reket sveta.

Mari je povlačenjem sa mastersa u Montrealu tako omogućio Rafaelu Nadalu da već posle tog turnira preuzme prvo mesto na ATP listi.

Trenutna razlika između prvog i drugog na svetu je 285 bodova i ako Španac stigne do polufinala ponovo će preuzeti čelo svetske liste.

Ukoliko mu to pođe za rukom, Nadal će od 14. avgusta, posle više od tri godine, ponovo zasesti na "presto" i početi 142. nedelju na prvom mestu ATP liste. On je poslednji put bio prvoplasirani igrač planete u junu 2014. godine.

Mari je preuzeo prvo mesto, prvi put u karijeri, u novembru prošle godine, postavši 26. igrač u istoriji Open ere, odnosno 1973. godine, koji je to uspeo, i na njemu je 39 nedelja.

U trci za prvu poziciju je i Rodžer Federer, koji trenutno zauzima treće mesto na ATP listi sa 6.545 bodova. Hipotetički to bi mogao da uradi na američkoj turneji, ako nastavi sa sjajnim partijama koje pruža ove sezone.

Na tom putu prvo će se zaustaviti na mastersu u Montrealu, gde bi mogao da zaradi dragocene bodove. Federer je potvrdio učešće u tom gradu posle šest godina pauze, a na mastersu u Kanadi poslednji put je nastupao 2014. (ATP masters u Kanadi naizmenično se održava u Torontu i Montrealu).

Švajcarac je u karijeri osvojio dve titule u Torontu (2004. i 2006.), dok je tri puta gubio u finalu. Na mastersu u kanadi ima skor 31-9, koji želi da popravi nakon što igra sezonu života. Osvojio je već u 2017. godini pet trofeja, uključujući i dva grend slema - Australijan Open i Vimbldon.

Kaže da će imati poseban motiv u Montrealu, jer će 8. avgusta, na startu turnira, proslaviti 36. rođendan.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar