Video: Vladimir Kličko se penzionisao!

Bivši šampion sveta u teškoj kategoriji Vladirmi Kličko neočekivano se penzionisao!

Ostali sportovi 03.08.2017 | 17:15
Video: Vladimir Kličko se penzionisao!
Kličko je odluku doneo nekoliko dana nakon što je najavljeno da će 11. novembra imati revanš sa Britancem Entonijem Džošuom, koji ga je pobedio u aprilu.

Ukrajinac je debitovao u profesionalnom boksu 1996, posle zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti, te na 69 borbi ostvario 64 pobede, 53 nokautom.

Prvu titulu šampiona sveta osvojio je 2000. u WBO verziji, u međuvremenu je osvajao i pojaseve WBA, IBF i IBO verzija, te 23 puta uspešno branio titulu, samo dva puta manje od rekordera Džoa Luisa. 

Kličko ima 41 godinu, poznat je pod nadimkom "Doktor čelični čekić", a bio je jedan od najviše osporavanih šampiona sveta u teškoj kategoriji, pre svega zbog slabe konkurencije i izostanka atraktivnosti u njegovim borbama. 

Tokom karijere je između ostalih pobedio Aleksandra Povetkina, Dejvida Heja i Reja Mersera, a karijeru je završio sa dva poraza u nizu, jer je pred Džošuz izgubio od još jednog Britanca Tajsona Fjuroja, koji mu je oduzeo sva četiri pojasa u novembru 2015. godine.

Kličko je saopštenje o povlačenju objavio na svom zvaničnom sajtu, koji je zbog velike posede doživeo kolaps pa mu trenutno nije moguće pristupiti.



"Ostvario sam sve o čemu sam sanjao. Želim da počnem novu karijeru nakon sporta. Nisam mogao da zamislim da ću imati toliko dugu i uspešnu boksersku karijeru", naveo je Kličko.

On je tokom bogate karijere, u kojoj je osvojio i dve svetske titule, ostvario 64 pobede, od čeka 53 nokautom i pet poraza.

Ostaće zapisano da Ukrajinac završava karijeru, posle 21 godine profesionalnog bavljena boksom, porazom, jer je u poslednjem meču, u aprilu, bio neuspešan. 

On je tada na stadionu Vembli izgubio od Entonija Džošue, koji ga je nokautirao u 11. rundi. Iako je Kličko najavio revanš, odustao je od njega. Taj duel navodno je trebalo da se održi 11. novembra u Las Vegasu, a Džošua, koji je aktuelni svetski šampion u teškoj kategoriji, odmah je prihvatio taj izazov.

Vladimir Kličko jedan je od najuspešnijih boksera svih vremena. Prvi put prvak sveta postao je 2000. godine u WBO verziji, a potom je osvajao titule u WBA, IBF i IBO verziji. Čak 23 puta uspešno je branio titulu, samo dva puta manje od rekordera, čuvenog Džoa Luisa.

Dvostruki šampion sveta u teškoj kategoriji je osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, a u bogatoj kolekciji trofeja ima srebro sa Evropskog prvenstva i zlato sa juniorskog prvenstva Starog kontinenta.

Kličko je prvi poraz doživeo tek u 25. profesionalnoj borbi, 1998. godine od Amerikanca Rosa Puritija, a osim njega i Džošue, tokom karijere su ga pobeđivali još samo Kori Sanders, Lamon Bruster i Tajson Fjuri.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar