Savić: Zvezda je emocija, Rio nas debelo koštao!

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić od srede ponovo je trener Crvene zvezde, a u crveno-bele se vratio, kako je rekao, pre svega zbog emocija.  "Voleo sam inače da zagorčavam život svima, tako i svojim roditeljima, a danas vidim da zagorčavam život samom sebi", rekao je Savić kroz osmeh na promociji.

Ostali sportovi 02.08.2017 | 16:30
Savić: Zvezda je emocija, Rio nas debelo koštao!
"Istina je da su emocije, ali i da bih vratio osećaj jer ja kao selektor reprezentacije nisam vodio klub. Izgubio se taj osećaj. Nisam čovek koji ne može ništa da radi. Moj život je bazen. Ovo je nešto što je dobro za mene, za Zvezdu i za klupski vaterpolo", rekao je Savić.

Dejan Savić ponovo je trener Zvezde.

Trofejnu stručnjak, koji je prvi put sedeo na klupi crveno-belih od 2011. do 2015., vratio se u klub koji je napustio pre dve godine, uoči završne sezone olimpijskog ciklusa.

Tadašnji dogovor podrazumevao je opciju da se vrati kad god poželi i to se ovog leta i dogodilo.

"Iskreno, pripremajući se za ovu konferenciju malo sam 'vrteo' neke svoje pređašnje izjave i našao sam zanimljivu od prošlog leta, da će zlatna olimpijska medalja 'debelo' da košta klubove u srpskom vaterpolu. Sa druge strane, kad te neko hvali - lepo je. A, kad te neko preterano hvali - onda je to nenormalno (osmeh)".

Savić je od 2011. do 2015. godine trenirao Zvezdu, s kojom je 2013. osvojio titulu prvaka Evrope. 

Novinare je zanimalo i kada je dogovorena saradnja. 

"Dogovorena je onog momenta kada sam odlazio da se posvetim reprezentaciji. Tada je bilo priče da ću se vratiti kada se steknu uslovi, a uslovi su moja emotivna stabilnost", rekao je on. 

Savić je kazao da se pripremao šta će reći na predstavljanju, a da je najbolja stvar koju je našao bila izjava posle osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošle godine. 

"Rekao sam da će zlato da nas debelo košta, naš vaterpolo, i to je u suštini tačno", kazao je Savić. 

"Voleo sam inače da zagorčavam život svima, tako i svojim roditeljima, a danas vidim da zagorčavam život samom sebi", rekao je Savić kroz osmeh. 

On je istakao da ne zna kakav je plan i program i da je u ovom trenutku jako teško pričati o ambicijama. 

"U vaterpolu se ne zna šta će biti sutra, a kamoli za jednu sezonu. Teško je pričati o ambicijama", rekao je selektor Srbije. 

Savić je sa Zvezdom pored evropske titule osvojio i dve "duple krune" u Srbiji 2013. i 2014. godine, a 2013. klubu je doneo i pehar Superkupa Evrope.

"Da vratim osećaj"

"Istina je da sam došao iz emocije i da bih vratio osećaj. Prosto, kao trener reprezentacije nisam vodio klub od sezone 2015/16 i taj osećaj se gubi, a nisam čovel koji može ništa da ne radi. Sa druge strane, kao što igrač igra, tako trener mora da bude kraj bazena. Ovo je verujem dobro za mene, za Zvezdu i za klupski vaterpolo", objasnio je Savić.

Predsednik Vaterpolo kluba Crvene zvezde Viktor Jelenić rekao je da mu je čast što se Savić, "najbolji trener sveta", vratio u klub.

"Mi njemu dugujemo još od prošlog puta, a sada kada bih vam rekao za koliko će da radi, mnogi bi se iznenadili. To je smešno malo. On je mogao da ide gde je hteo, ali on se vratio u Zvezdu", rekao je Jelenić.

Crvena zvezda prošla je od osvajanja titule šampiona Evrope 2013 (pod Savićevim vođstvom) kroz velike probleme, pa je, između ostalog, prošle godine igrala utakmice kao domaćin u Zrenjaninu.

Predstavnici kluba najavili su da su u toku pregovori sa bazenom "Milan Gale Muškatirović", a bilo je reči i o sastavu novog tima, koji će u septembru zaigrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok je i dalje neizvesno da li će od jeseni igrati u drugoj regionalnoj ligi, kao i da li će ona uopšte postojati.

Prvi čovek kluba, Viktor Jelenić, naveo je da Zvezda i dalje duguje Saviću novac za prethodni boravak u klubu. "A radio je za neverovatno mali iznos", objasnio je on.

On je kazao da se sve to radi u interesu srpskog vaterpola.

"Gledamo da unapredimo sve ovo, da možda opet jednog dana dovedemo najbolje igrače na svetu", kazao je Jelenić.

On je rekao da Zvezda ima dugovanja od 180.000 evra, kao i da crveno-beli prethodnih sezona nisu imali uslove da normalnu treniraju, jer uslovi koje su davali sportski centri "nisu bili fer".

Jelenić je govorio i o formiranju novog tima.

"Do danas su došli bivši igrač Zvezde Aleksandar Njegovan iz Mađarske, Nebojša Toholj i Lazar Dobožanov iz Partizana i imamo dogovor sa Ognjenom Stojanovićem. Uz to, pregovaramo sa još dvojicom igrača", rekao je Jelenić.

"Ovo nije predstavljanje iz 2012, kad su ovde stajali Prlainović, Šefik, Rađen i ostali veliki igrači. Borimo se koliko možemo", dodao je on.

Na pitanje da li bi vaterpolo zvezde mogle opet da dođu među crveno-bele, Jelenić se samo nasmejao.

"Iskreno, ne znam šta bih vam odgovorio. Nije to samo pitanje za Zvezdu, već je pitanje opšteg stanja u našem sportu i uopšte sportovima u Srbiji. Ipak, ima emocionalnijih, kakav je Deki..."

Savić je na to dodao:

"Ne postoje uslovi. Vrhunski igrači igraju u inostranstvu, igrači srednjeg kvaliteta napuštaju ovaj sport - ili se zapošljavaju ili idu u inostranstvo, na studije. Talenti koje imamo i dalje nemaju mogućnost ozbiljnog rada i napretka, jer stasavaju sami i imaju lažnu sliku o sebi. Daju lažnu sliku sebe samih, dolaze u timove nespremni, preambiciozni i sa pogrešnim mišljenjem da su već stasali u igrače", dodao je Savić.

Na pitanje o Zvezdinom budžetu za sledeću sezonu, Jelenić je "izvrteo film" na najuspešnije godine.

"Osvojili smo Ligu šampiona sa budžetom od 550.000 evra i to je apsolutno minimalni budžet sa kojim je jedan klub to uspeo da uradi. Sada na F6 nemate klub koji ima budžet ispod milion evra".

"Za te dve godine, 2011/12 i 2012/13 budžeti su nam bili od 550 i sledeće sezone 600 hiljada. U principu, sa budžetom od 250.00 do 300 hiljada može da se pravi dobar tim, a da biste mogli da osvojite potrebno je da uzmete bar 4-5 vrhunskih igrača. A vrhunski igrač u Pro Reku ima bar od 130 do 140 hiljada. U drugim sportovima je to ništa, ali za nas je mnogo".

Jelenić je govorio o Zvezdinom dugu, teškim uslovima rada i dodao da su crveno-beli "mogli da i prethodnih godina osvajaju titule, davajući nerealna obećanja"

"Za ovih sedam godina koliko smo u klubu Zvezda nema iste uslove kao drugi. Partizan ima svoj bazen, sad u najboljim uslovima radi VK Šabac, tu je novi VK Radnički Kragujevac, kao i svi klubovi van Beograda. Niš, čak i vaterpolo klub u Subotici. Sa tim uslovima, oni stvaraju bazu mlađih kategorija".

Prema njegovim rečima, Zvezda je za minimalne uslove na bazenima u prethodnih 7,5 godina potrošila više od 75 miliona dinara

"Razlika nas i drugih je što smo mogli da osvajamo sve, ali bismo dugovali pola miliona. Sad dugujemo 180.000. Nećemo da se bavimo drugima, mogli smo da varamo igrače, ali nismo hteli. Uspeh košta, vrhunski sport podrazumeva dugovanja, ali mi posle svega treba da nekog pogledamo u oči. Ti si mu potpisao ugovor, tebe će i da zove. Mi pokušavamo da smanjimo troškove, da vraćamo dugove i da osvojimo nešto"

Na koliko je sezona dogovorena saradnja Zvezde i Savića?

"Koliko će da ostane? Koliko hoće. Kao što može da ode i da se vrati kad god hoće. Dok sam ja ovde i dok smo mi ovde - takav je dogovor", rekao je Jelenić.

"Znači - promaja", nasmejao se Savić.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar