GP: Odbojkašice Srbije kreću od Amerikanki!

Ženska reprezentacija Srbije u sredu od devet sati po srednjeevropskom vremenu započinje učešće na završnom turniru Gran prija u kineskom Nanđingu.  Devojke, pozlatio vam se Nanđing! Olimpijske vicešampionke u sredu ujutru počinju napad na treću medalju, a prvo zlato u Svetskom grand priju, takmičenju koje je pandan muškoj Svetskoj ligi. SAD, odmor, pa Italija. Sve o F6 u Kini.

Ostali sportovi 01.08.2017 | 18:00
GP: Odbojkašice Srbije kreću od Amerikanki!
Prvi okršaj naše odbojkašice imaće protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

Izabranice selektora Zorana Terzića u četvrtak su slobodne, a u petak, takođe od devet časova, igraju protiv Italijanki.

U drugoj grupi su Kina, Brazil i Holandija.

Po dve prvoplasirane selekcije izboriće plasman u polufinale.

Najbolje odbojkašice Srbije stigle su u Nanđing, grad od 8,3 miliona stanovnika na istoku Kine, kao olimpijske vicešampionke i tim sa najboljim skorom posle prve faze takmičenja u takoreći "ženskoj Svetskoj ligi".

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) u mnogim eksperimentalnim poduhvatima prethodnih godina odlučila je da muško i žensko takmičenje ne zove istim imenom, pa tako mnogi Svetski gran pri ne povezuju sa muškom Svetskom ligom.

Bilo kako bilo, ekipa koju i ove godine vodi legendarni srpski odbojkaški trener Zoran Terzić, pokušaće prvi put u istoriji, posle dve bronze iz 2011. i 2013. godine, da donese Srbiji zlato sa takmičenja koje se sprema za jubilarnu, 25. završnicu.

Protivnik Srbije u meču koji će u sredu od 9 časova po našem vremenu otvoriti Fajnal siks turnir biće druga najtrofejnija nacija u ovom takmičenju - Sjedinjene Američke Države (TV Arena sport 1).

Odbojkašice SAD imaće motiv više da pobede naš tim, zbog poraza u polufinalu Olimpijskih igara u Riju prošlog leta, kada je Srbija bila bolja u pet setova. Pre toga, Amerikanke su savladale naš tim u grupi, u četiri seta. U okviru Svetskog gran prija, skor između SAD i Srbije je 5:2.

Naš selektor i devojke svesne su snage Amerikanki, kao i činjenice da taj meč nije eliminacioni i da je moguće proći dalje i sa jednim porazom u grupi, ali su svi u srpskom timu svesni i sopstvenih kvaliteta, kao i činjenice da je na putu ka Nankingu zabeležen skor 7-2, uz pobede nad timovima kakvi su 11-ostruki osvajač Svetskog gran prija, Brazil, zatim zvanični olimpijski šampion, Kina, uvek jaka i moćna Rusija, Turska, Japan, itd…

Gubili smo samo od Brazila i Japana.

Sve srpske medalje:

2006 – Svetsko prvenstvo – Japan – bronza
2007 – Evropsko prvenstvo – Belgija/Luksemburg – srebro
2009 – Evropska liga – Turska – zlato
2010 – Evropska liga – Turska – zlato
2011 – Evropska liga – Turska – zlato
2011 – Svetski gran pri – Makao – bronza
2011 – Evropsko prvenstvo – Srbija – zlato
2012 – Evropske igre – Češka – bronza
2013 – Svetski gran pri – Japan – bronza
2015 – Svetski kup – Japan – srebro
2015 – Evropske igre – Azerbejdžan – bronza
2015 – Evropsko prvenstvo – Holandija/Belgija – bronza
2016 – Olimpijske igre – Brazil – srebro

"Imamo svoje adute, smatramo da smo napadački i blokerski sigurno jači. Možemo da se nadamo pobedi ako u ostalim elementima budemo bar blizu. Utakmica ima značaj, ne presudan, ali bi bilo lepo da počnemo sa pobedom", rekao je Terzić uoči utakmice.

"Očekujemo tešku utakmicu, sličnu kao na Olimpijskim igrama, bez obzira na to što su ekipe promenjene. Sistem je isti. Amerikanke su prepoznatljive po brzoj igri, dobroj odbrani i malim brojem grešaka", dodao je Terzić.

On će u četvrtak imati priliku da odmori tim i na delu, takođe od 9 časova, vidi meč Italija - SAD, pre nego što u petak bude stavljena tačka na Grupu K1 utakmicom Srbija - Italija u identičnom terminu.

Tada ćemo saznati i da li će Srbija igrati polufinale u subotu, protiv koga i u koje vreme.

Srpkinje među statističkim liderima takmičenja:

poeni

1. Brankica Mihajlović (Srbija) 153
2. Paola Egonu (Italija) 149
3. Selest Plak (Holandija) 142

procenat uspešnog prijema

1. Monika De Đenaro (Italija) 77,50%
2. Tijana Malešević (Srbija) 64,07%
3. Mišel Barč-Hakli (SAD) 59,55%

Odbojkašica Srbije Milena Rašić rekla je da njena ekipa s nestrpljenjem čeka početak turnira, na kojem Brazil brani titulu osvojenu pre godinu dana u Bangkoku, Tajland.

"Imamo smo dovoljno vremena da se spremimo za Ameriku koja igra veoma brzo. Nadamo se najboljem, verujem da smo u veoma dobroj formi i videćemo šta će biti", rekla je Rašićeva.

Svi osvajači Svetskog gran prija:

11 – Brazil
6 – SAD
3 – Rusija
2 – Kuba
1 – Kina
1 – Holandija

Njena saigračica Brankica Mihajlović, lider po broju osvojenih poena u dosadašnjem toku Svetskog gran prija, rekla je da "izmenjeni sastav selekcije SAD ne sme da zavara".

"Biće drugačije, ali njihov sistem igre je ostao isti, ništa znatno se nije promenilo. Moramo da uđemo motivisane i fokusirane na ono što treba da uradimo. Dovoljno smo se spremile", kazala je sjajna poenterka, koja je donela Srbiji 153 poena u prethodnih devet mečeva.

Tijana Bošković je navela da ne očekuje da će biti lako.

"Mislim da smo favoriti protiv SAD jer imamo skoro istu ekipu, a protivnik je u izmenjenom sastavu. Uprkos tome, one se neće predati i igraće maksimalno, ali ćemo pokušati da ih zaustavimo", rekla je neuhvatljiva korektorka našeg tima, Tijana Bošković.

Raspored takmičenja:

Grupa J1

Kina – Brazil (sreda, 14.00)
Brazil – Holandija (četvrtak, 14.00)
Holandija – Kina (petak, 14.00)

Grupa K1

Srbija – SAD (sreda, 9.00)
SAD – Italija (četvrtak, 9.00)
Italija – Srbija (petak, 9.00)

U polufinalu u subotu (9.00/14.00) sastaće se prvi sa drugim, odnosno drugi sa prvim iz svake grupe. Finale je u nedelju u 14.00.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije:

tehničari

Bojana Živković
Danica Radenković
Slađana Mirković

libera

Silvija Popović

blokeri

Jovana Stevanović
Stefana Veljković
Mina Popović
Milena Rašić
Nađa Ninković
Jovana Kocić

korektori

Tijana Bošković
Sanja Malagurski
Ana Bjelica

primači servisa

Brankica Mihajlović
Tijana Malešević
Bjanka Buša
Katarina Lazović
Bojana Milenković
Ana Lazarević

Stručni štab selektora Zorana Terzića čine još Aleksandar Vladisavljev (pomoćni trener), Vladimir Banković (kondicioni trener), Bojan Perović (statističar), Jovan Mladenović (doktor), Siniša Mladenović (fizioterapeut) i Gordan Vilimanović (tim menadžer).

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar