Kou: Bolt je kao Muhamed Ali!

Predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou rekao je da će sport mnogo izgubiti povlačenjem Juseina Bolta, koga je uporedio sa Muhamedom Alijem.  "U kafani može da se raspravlja o najboljem fudbaleru ili teniseru, ali ne i o najboljem sprintreru svih vremena", rekao je predsednik Svetske atletske federacije.

Ostali sportovi 05.08.2017 | 14:15
Kou: Bolt je kao Muhamed Ali!
Bolt, osvajač osam zlatnih olimpijskih medalja u sprintu i svetski rekorder, povući će se iz atletike posle Svetskog prvenestva u Londonu.

"Bolt je genije i njegov uticaj na atletiku je poput onog koji je Muhamed Ali imao na boks", rekao je Kou britanskim medijima.

Kou, legendarni britanski atletičar, istakao je da je Bolt najbolji sprinter svih vremena.

"Ne mogu da pomislim na ikoga osim Alija kada pričam o Boltu. Možete sa nekim u kafani da raspravljate o tome ko je najbolji fudbaler ili teniser, ali kada je reč o sprintu, tu nema diskusije", naveo je Kou.

Po njegovim rečima, atletika će mnogo izgubiti Boltovim penzionisanjem, zbog sportskih stvari, ali i njegove ličnosti.

"Lepo je imati nekoga ko puni stadione. Za njeganema zamene, ne zbog toga što mu je vitrina puna medalja, već zbog ličnosti. On je dominirao ne samo u atletici, već u sportu generalno", dodao je predsednik IAAF.

Za predsednika Svetske atletske federacije, Sebastijana Koua, nema sumnje da povlačenje Juseina Bolta, ogroman gubitak za sport. On u svom glorifikovanju Jamajkanca odlazi i korak dalje, pa ga poredi sa Muhamedom Alijem u svetu boksa…

“Ne mogu da pomislim na ikoga drugog osim Alija kada pričam o Boltu. Možete sa nekim u kafani da raspravljate o tome ko je najbolji fudbaler ili teniser… Kada je reč o sprintu, tu nema diskusije”, poručio je prvi čovek atletskog sveta, nekada i sam bio veoma uspešan atletičar.

“Stvarno je lepo imati nekoga ko puni stadione. Za njega stvarno nema zamene, ne zbog toga što mu je vitrina puna medalja, već zbog Boltove ličnosti. On je dominirao ne samo u atletici, već u sportu generalno”, poručio je Kou britanskim medijima koji takođe navode šta se sve od trofeja do sada našlo u Boltovim vitrinama. Spisak je zbilja dugačak…

Podsetimo da je Jamajkanac je čak 11 puta bio svetski šampion, i to tri puta u trci na 100 metara. Bolt je u poslednja tri olimpijska ciklusa osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara, pobedio je pre devet godina u Pekingu u disciplini štafeta, ali da mu je, gle ironije na Jamajci oduzeto zlato pošto je njegov timski kolega Karter Nesta bio pozitivan na doping testu.

Bolt je na olimpijskim igrama u prethodna tri ciklusa osvajao zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara.

Trijumfovao je i 2008. u Pekingu u štafeti, ali je Jamajci oduzetna zlatna medalja jer je njegov timski kolega Nesta Karter bio pozitivan na doping.

Bolt je, takođe, i 11 puta bio svetski šampion, tri puta u trci na 100 metara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar