Vojska SAD u Makedoniji

Na vojnoj vježbi Dragoon Guardian 17, na poligonu Krivolak, Oružane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava, izvještava sa lica mjesta zagrebački Jutarnji list.

Region 01.08.2017 | 11:58
Vojska SAD u Makedoniji
U bazi Krivolak u Makedoniji započela je zajednička vojna vježba makedonske i američke vojske. Još prošlog petka na jugoistok Makedonije stiglo je oko 300 vojnika koji će se tamo zadržati oko dvije nedelje. Vojna vježba zove se 'Dragoon Guardian 17', a juče su Amerikanci svojim kolegama demonstrirali izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i razminiravanje.

Iz makedonskog ministarstva odbrane kažu da je glavni cilj ove vježbe jačanje veza s američkom vojskom i dokazivanje da makedonska vojska zadovoljava NATO standarde.

Makedonija se već godinama pokušava ubaciti u NATO, ali još od 2008. njihovo pristupanje blokira Grčka zbog već poznatog spora oko imena države. Skoplje nikako nije željelo prihvatiti kompromis i pregovore oko ulaska u NATO i EU krenuti pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (engleska kratica FYROM), ali dolaskom Zorana Zaeva na premijerski položaj ta situacija se radikalno promijenila. Pogotovo nakon dugog niza mjeseci političke nestabilnosti i uličnih nemira koji su kulminirali nasilnim upadom u zgradu Sobranja.

Poslije su otkriveni dokumenti makedonskih, ali i nekih drugih tajnih službi, koji su potvrdili da su iza cijelog nereda sudjelovali pripadnici srpske tajne službe te da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije.

Na vojnoj vježbi Dragoon Guardian 17, na poligonu Krivolak, Oružane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava.

Naravno, pojačani interes Rusije za Makedonijom preplašio je društvo iz NATO-a koje je odlučilo ubrzati proces ulaska Makedonije u alijansu, a saveznika u toj operaciji dobili su u premijeru Zaevu koji je navodno spreman prihvatiti ulazak u NATO pod imenom FYROM.

Vojna vježba s Amerikancima došla je Zaevu u idealno vrijeme kako bi dokazao Putinu da je nakon Crne Gore izgubio još jednu republiku bivše Jugoslavije, ali i kako bi pokazao svojim sugrađanima kako se bliži dan ulaska Makedonije u NATO.

(Jutarnji/Istinito)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dragutin

01.08.2017 10:09

Taj izbor Makedonije i Makedonaca koji su se odlučili za saradnju sa SAD,koštaće Makedonce vlastite države! Makedonci su trebali da budu uz Rusiju,jer bi tako sačuvali celu Makedoniju od šiptara,a amerika zna se podržava šiptare da naprave veliku Albaniju i proćiće jednog dana Makedonci isto kao Srbi na Kosovu tako će ih šiptari uz pomoć SAD proterati iz makedonije za Srbiju i Bugarsku...Makedonci nisu svesni šta rade, jer pametan se uči na tuđim greškama,a budala na svojim???

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2017 10:37

Makedonci nisu svesni šta rade, jer pametan se uči na tuđim greškama,a budala na svojim??? @Dragutine : jel se Srbin IKADA naučio na svojim greškama ? Znaci da ste budale bile i ostale .

Name

Re za re

01.08.2017 12:04

A vi ste zeleni opet pametni.citav zivot uz okupatore I dan danas ste sa njima.onda sta rec za vas.

Name

re dragutin

01.08.2017 12:43

Ti si strucnjak veci od Galijasevica i Laznjanskog haha

Name

Dragan

01.08.2017 10:15

Kolko se sjecam da su ameri prije par mjeseci bili i na manjaci sa policijom rs imali vjezbu opkoljavaju noto pakt sve ode i srbija i bih u nato za kratko vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Kosta

01.08.2017 14:09

Ovo je dokaz da je Makedonija vec u Natou a formalno nece proci no dve godine a ona ce biti clan.

ODGOVORITE