Analiza: Novak od ''nule'' kreće u povratak na vrh!

Pre samo godinu dana malo ko je verovao da će Novak Đoković nakon suverenog vladanja svetskim tenisom ispasti van deset najboljih igrača na svetu.

Tenis 02.08.2017 | 00:00
Analiza: Novak od ''nule'' kreće u povratak na vrh!
Trinaest meseci kasnije, pre tačno šest dana obelodanio je da neće igrati do kraja sezone i po prvi put posle deset godina ispada iz Top 10.

Veliki broj bodova od početka naredne godine neće biti problem, ali treba videti šta sve brani srpski igrač i kako bi mogao da se vrati na vrh.

Đoković je u tensiu oborio mnogo rekorda. Jedan od tih rekorda je i u broju ATP bodova na kraju sezone. Prošle godine je početkom leta imao gotovo 17.000 poena (16.950) i još tada se znalo da ga očekuje 'paklena' 2017. godina.

Međutim, ona se pokazala takvom iz potpuno drugih razloga. Pad u formi posle Rolan Garosa, gubitak motivacije, poraz u finalu Londona u direktnom duelu za prvo mesto sa Endijem Marijem su bili samo neki od koraka u drugom delu leta 2016. godine.

Kreće 2017. Novak osvaja Dohu i razbija sumnje da je u padu forme. To mišljenje nije dugo potrajalo, sve do drugog kola na Australijan Openu, jednom od turnira koje je Đoković branio.

Denis Istomin je tada nagovestio ono što bi moglo da se desi u nastavku – Novak će posle kraja ove sezone imati svega 2.585 bodova.

Nije odbranio Majami, Indijan Vels, Australiju, Madrid, odbranio je finale Rima, nije igrao u Dubaiju već u Akapulku. Nije odbranio ni Rolan Garos dok je u Istbornu i Vimbldonu zaradio poneki bod za narednu godinu.

Do kraja ove godine neće igrati u Kanadi gde je branio titulu, a iako ljubitelji tenisa prošlu godinu ocenjuju kao deo godine za zaborav, to nije tako kada se prebroje bodovi.

Rodžers kup - titula, 1.000 bodova; US Open - finale, 1.200 bodova; Šangaj i Pariz još 540 bodova, London na kraju sezone i još jedno masters finale.

Kada se sve preračuna, Đoković bi mogao da ima nešto 'opušteniju' sledeću godinu, jer neće biti pod pritiskom da mora da osvoji skoro svaki turnir.

Biće dobro videti kako će se nositi sa ulogom igrača van top 10 budući da će verovatno biti oko 12. mesta na ATP listi.

Sastajaće se u ranijoj fazi turnira sa boljim igračima što bi moglo da bude problem momku koji neće držati reket u rukama nekoliko meseci zbog lakta.

U toj situaciji će morati da 'uskoči' i sreća koja bi na početku mogla da mu olakša put kada krene u odbranu 2.585 poena.

Od toga, Doha je 250 bodova, Australijan Open samo 45, Akapulko i Indijan Vels po 90, Monte Karlo duplo toliko, a prvi bolji rezultati dolaze na proleće, polufinale Madrida i finale Rima (360+600 bodova).

Novaka je u četvrtfinalu Rolan Garosa ove godine izbacio Dominik Tim pa će mu 2018. trebati bar 360 poena, na istom mestu je stao i na Vimbldonu, a brani trofej u Istbornu (250 bodova).

Kao što je Vimbldon ove godine bio prekretnica kada je Đoković odustao i rekao da mu treba vremena da zaleči povredu lakta, tako ćemo do sledeće godine već do trećeg grend slema sezone da gledamo Đokovića u sasvim drugom svetlu u odnosu na ovo u kome ga gledamo sada, jer forma dođe i prođe, a šampionski mentalitet se ne gubi toliko lako.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar