Demonstranti ometali pomen

Desetak demonstranata ometalo je komemoraciju pobijenim Srbima u Glini, koja je sinoć u organizaciji Srpskog narodnog vijeća /SNV/ održana na mjestu jednog od najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Region 31.07.2017 | 08:16
Demonstranti ometali pomen
Nekoliko policajaca je nezainteresovano posmatralo grupu od desetak demonstranata koji su se svim silama trudili, povremeno i uspijevali, da ometu komemorativni skup u Glini, na prostoru nekadašnje pravoslavne crkve, gdje je prije 76 godina pobijeno oko hiljadu Srba iz Gline i okolnih mjesta.

Demonstranti su dovikivali i ometali govore, približivši se na samo desetak metara od skupa u organizaciji Srpskog narodnog vijeća.

Do njih nisu dopirale poruke sa govornice o tome kako se sa pijetetom spominju i poštuju oni koji su stradali u strašnom zločinu, počinjenom između 24. jula i 8. avgusta 1941. godine, ali isto tako i druge žrtve, bilo da je riječ o nevino stradalim Hrvatima, Romima, Jevrejima i drugima, prenosi portal "Novosti".

"Na ovom mjestu teško je govoriti, ali je još teže ćutati", rekao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

On je naglasio da se ovdjee dogodio jedan od najsvirepijih i najjezivijih zločina nad Srbima u NDH, ali se isto tako ovdje prikazala i primijenila tranzicija ustaške ideologije u stvarni zločin.

"To nije bio rezultat imitacije nacističke prakse, već originalni diskurs ustaštva", dodao je on.

Vesna Teršelič iz udruženja "Dokumenta" poručila je, ometana od grupe demonstranata, da nije način uznemiravati duh na ovoj komemoraciji i tako osporavati potrebu za pijetetom nad ljudima koji su ubijeni na tom mjestu.

"Prije 76 godina mnogi stanovnici Banije i Korduna povjerovali su da im mir može osigurati poziv na pokrštavanje, pa su, sa hrvatskim zastavama u ruci, pošli prema glinskoj crkvi. Nažalost, u crkvi i pred crkvom su pobijeni. Mi danas ovdje ne tražimo ništa drugo nego da se u miru sjetimo onih koji su ubijeni u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice", rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.07.2017 07:41

Nije problem u tih desetak demonstranata, psihopata ima uvek i među svim narodima. Problem je u tome što za hrvatsku policiju njihovo delovanje ne predstavlja ništa sporno. Policija je produžena ruka režima, pa to znači da za Hrvatsku ustaški zločini nisu sporni niti treba sankcionisati one koji ih veličaju.

ODGOVORITE