Analiza: Bejbi bum, 299 i ko je stvarno najbolja na svijetu?!

Ženski tenis nalazi se u jednom od najdelikatnijih trenutaka od početka Open ere – najveće zvezde polako iščezavaju, interesovanje svetske publike opada, a na vidiku nema nikoga ko bi mogao da pokrene novi talas na WTA turu.

Tenis 30.07.2017 | 23:15
Analiza: Bejbi bum, 299 i ko je stvarno najbolja na svijetu?!
Ne verujem da baš svaki prosečan teniski gledalac zna kako izgleda Karoilina Pliškova, devojka koja trenutno zauzima prvo mesto na svetu. Upravo njen primer najbolje oslikava "pustinju" koja je nastala odlaskom Serene Vilijams na trudničko bolovanje.

Čehinja je do sada osvojila devet titula, ali samo jednu iz najjače "Premijer 5" kategorije, dok joj je na Grend slemovima najveći uspeh finale sa prošlogodišnjeg US opena. Ona je do čela WTA liste stigla uprkos porazu u drugoj rundi Vimbldona, a najviše u tome joj je pomogla večita gubitnica Simona Halep.

"Iako sada ne slavim pobedu na terenu, postala sam broj 1. To mi mnogo znači. U stvari, još ne mogu da shvatim šta sam postigla", rekla je Pliškova kada je matematički bilo jasno da je prva.

U poslednje 52 nedelje, Pliškova je osvojila četiri WTA titule, stigla je do polufinala na dva Grend slema i dva turnira iz Premijer serije, dok je teniserke iz top 10 pobeđivala devet put. Od 2015. godine odservirala je više as udaraca od bilo koje druge igračice.

Devojka iz mesta Louni je šesta teniserka koja je stigla do prvog mesta na svetu, a da nema trofej sa nekog od četiri najveća turnira. Pre nje, to je pošlo za rukom Kim Klajsters, Ameli Morezmo, Jeleni Janković, Karolini Voznijacki i Dinari Safini. U međuvremenu, Klajsters i Morezmo su postale višestruke Grend slem pobednice.

"Idealan scenario bi bio da ovaj uspeh ispratim dobrim igrama na terenu, ali ono što sam postigla je pokazatelj dugoročnog rada i dobrih partija, ne samo jedan uspešan turnir. Sreća je neopisiva, ostvario mi se san. Sećam se svojih prvih teniskih koraka i ovo je rezultat koji svi koji vole sport žele da ostvare", dodala je Pliškova.

A ključnu ulogu u raspletu sredinom sezone imala je spomenuta Halep, koja je još jednom potvrdila da je najslabija kada je najpotrebnije i nastavila da propušta vozove koji vode do teniske istorije. Na Rolan Garosu joj je sve išlo na ruku i pored povrede skočnog zgloba sa kojom je došla u Pariz. Plasirala se u finale gde je čekala senzacije iz Letonije – 20-godišnja Jelena Ostapenko.

Dobila je prvi set, imala brejk u drugom, a onda je, kako to Amerikanci vole da kažu "čoukovala" i ostala bez prvenca na Grend slemovila. Letonka je oduševila teniski svet, sa osnovne linije potpuno zbrisala rivalku i došla do prvog pehara u karijeri, ali onog najvećeg.

Posle trijumfa nad Luisom Čiriko, Monikom Puig i Lesijom Curenko, redom "obarala" Sem Stosur, Karolinu Voznijacki i Timeu Bačinski. Postala je najmlađa finalistkinja u Bulonjskoj šumi još od 2007. i naše tada 19-godišnjakinje Ane Ivanović. Takođe, do nekog novog presedana ostaće najslabije rangirana teniserka u istoriji 'belog sporta' koja je trijumfovala na Rolan Garosu, a prva nenositeljka od Markaret Skriven koja je to uradila pre skoro 90 godina.

Obično, u ovakvim slučajevima mislite da je sve napisano dovoljno impresivno, ali bolje od svega jeste način na koji igra, agresivnost od koje ne odustaje ni pedalj i činjenica da je na Rolan Garosu upisala ukupno 299 vinera!

"Jednostavno, to je moja igra. Oduvek sam mogla da jako udaram lopticu i to volim, to je moj stil. Da li mogu svakoga da pobedim? Kada mi je dan i kada uspevam da realizujem ono što sam naumila, mislim da je sve moguće", istakla je Ostapenko.

Nije se činilo na startu da ćemo navedena imena gledati u borbi za sam vrh – godinu je kao najbolja otvorila Anđelika Kerber, dvostruka šampionka Grend slema, ali je Serena Vilijams titulom u Australiji vrlo brzo svrgnula. Amerikanka je do 23. najveće titule u singlu stigla u sestrinskom finalu i, kada smo svi očekivali da počinje novi period dominacije, priroda je stala na put.

Srećom, lepše vesti od ove nije mogla da dobije – objavila je da je trudna i da sa verenikom Aleksisom Ohanijanom, inače osnivačem društvene mreže "Redit", čeka prvo dete. Na jesen bi trebalo da se porodi, ali je već najavila da će se posle bolovanja vratiti tenisu.

Sa ove tačke gledišta, sa protivnicama ne bi imala problema ni da je još koji mesec igrala trudna.

Garbinje Mugurusa je, nakon što je preživela prvu nedelju, otišla do kraja na Vimbldonu i najavila da će tražiti svoj "deo kolača", dok je tokom prve polovine 2017. ženski tenis obeležio i povratak Marije Šarapove.

Ruskinja je prošle sezone objavila da je pala na doping testu zbog korišćenja meldonijuma, suspenzija joj je sa 18 smanjena na 12 meseci, a ona se vratila na turniru u Štutgartu zahvaljujući kontroverznoj odluci organizatora. Dali su joj 'vajld kartu' i, kako joj je kazna isticala u utorak u ponoć, napravili su takav raspored da joj prvi meč bude na programu u sredu ujutru.

U Nemačkoj je stigla do polufinala, odigrala još nekoliko mečeva, ali je nije bilo na najvećim turnirima zbog toga što su specijalne pozivnice izostale, delom i zbog pritiska brojnih igračica koje su kritikovale favorizovanje Maše.

"Ne mislim da je to ispravno. Ona je varalica i u sportu prevaranti ne bi trebalo da dobiju dozvolu da ponovo treniraju", jasna je bila Judžini Bušar.

Jedna od najvećih teniskih zvezda 21. veka imaće priliku da oseti iskustvo igranja na Grend slemu, prvi put nakon prošlogodišnjeg Australijan opena, ukoliko renkingom ili kroz kvalifikacije izbori mesto na US openu.

I za kraj preseka teniske sezone na WTA turu ostalo je da konstatujemo kako ova godina, za sada, nije bila dobra za srpske teniserke. Aleksandra Krunić jeste osvojila prvu titulu, ali je, uz Jelenu Janković, jedina naša predstavnica u top 100.

Ipak, Jankovićeva je na devet od poslednjih 11 turnira ispadala u prvom kolu, pa je kraj velike karijere veoma blizu.

"Nisam baš sigurna da crpim više inspiraciju. Pokušavam da nađem motiv, ali ne dugo već ne uspevam. Prazna sam, a da bih igrala i pobeđivala, potrebno je da imam žar koji nedostaje. To me je ranije krasilo. Nekada sam igrala i duplo lošije, ali sam pobeđivala jer sam se borila i pronalazila ključ za trijumf. A sada, ako krenu kola nizbrdo, izgubim volju i to je to", istakla je Jankovićeva jednom prilikom.

Naslednica aktuelne generacije trebalo bi da bude Olga Danilović – naša najbolja juniorka na Vimbldonu je došla do druge Grend slem titule u dublu i polako se sprema za seniorske vode.

Možda baš ona bude predvodnica nove generacije...

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar