Razbojnici se brane sa slobode

Petorica razbojnika koji su uhapšeni u policijskoj akciji „Trezor“ zbog pljačke oko dva miliona maraka, pušteni su da se brane sa slobode.

Republika Srpska 28.07.2017 | 11:35
Razbojnici se brane sa slobode
Tako su se na slobodi našli Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42) i Željko Pavlović (40). Osim njih za ove pljačke optuženi su i Đorđe Ćulum (37) i Aljoša Galić (29), ali se oni nalaze već u zatvoru na izdržavanju kazne.



Umesto produženja pritvora, u kojem su svi osim Pavlovića proveli po pola godine, Okružni sud u Banjaluci izrekao im je mere zabrane. To podrazumeva zabranu napuštanja boravišta, međusobnog i sastajanja i komuniciranja sa svedocima. Zabranjeno im je i putovanje s ličnom kartom i oduzete isprave.

Sud smatra da će se ovom odlukom obezbediti njihovo prisustvo tokom suđenja i da Tužilaštvo nije dokazalo da će oni na slobodi uticati na istragu i svedoke i da će njihovim puštanjem biti uznemirena javnost.

Republičko tužilaštvo nezadovoljno je ovom odlukom i najavilo je žalbu na nju, dok su sa druge strane advokati zadovoljni.

Prema informacijama, ovo je prvi slučaj gde se osumnjičeni za organizovani kriminal pušteni na slobodu.

Protiv njih je nedavno potvrđena optužnica koja ih tereti da su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je delovalo od 2008. do kraja 2011.godine na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa.

Početak suđenja, odnosno izjašnjenje o krivici zakazano je za 3. avgust.

Lista pljački

Ova kriminalna grupa je razbijena zahvaljujući izjavama svedoka pokajnika Milana Reljića, koji je učestvovao u skoro svim razbojništvima.

U optužnici Republičkog tužilaštva se navodi da su oni pre pljački detaljno prikupljali podatke o metama napada, bankama, poštama i agencijama za prevoz novca, kao i informacije o načinu čuvanja novca i njegovog transporta. Posle toga su maskirani i naoružani išli u pljačke u kojima je svaki član imao tačne uloge i zadatke. Posle razbojništva su palili vozila zajedno sa odećom i oružjem koje su koristili.

Najveći plen ova grupa je uzela iz Komercijalne banke u aprilu 2011. godine kada su u centru Banjaluke ukrali 1.035.000 maraka, ali posle hapšenja većina ovog novca je nađena. Osim toga, tu je i pljačka radnika „Alfa sekjuritija“ od kojih su oteli 572.857 maraka, kao i krađa oko 230.000 maraka „Pošta Srpske“ kada su napali transportnu pošiljku. Pored toga, tu je i pljačka 33.500 maraka iz „Rajfajzen banke“ u banjalučkom naselju Derviši.

Tokom istrage Tužilaštvo i policija je optužene sumnjičila i za postavljanje eksplozivne naprave pod „reno“ direktorke „Farmalijeka“ Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar „Šejkers“, ali ta dela nisu se našla u optužnici.

Takođe, ovom optužnicu nisu obuhvaćene ni pljačka Nove banjalučke banke iz koje je ukradeno 53.426 maraka, te pljačka Gospodarske banke iz koje su odneli 48.000 maraka.

Advokati zadovoljni odlukom

Advokat jednog od optuženih Mileta Bošković rekao je da je ovo ispravna odluka suda i da se ne mogu nalaziti u pritvoru zbog dela koja su počinjena pre osam ili devet godina.

''Posebno je skandalozno što je tužilac predložio da im se pritvor produži po tački B, što znači da bi mogli uticati na svedoke i sakriti dokaze. Međutim, kako to mogu da urade ako je već podignuta optužnica'', rekao je Bošković.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

xxx

28.07.2017 09:39

Lažno optuženi vidi se da je riječ o intelektualcima "par excellence", što bi reko Izet Fazlinović

ODGOVORITE
Name

Aa

28.07.2017 09:57

Pravna država za šumsku kradu pritvor za razbojništvo sloboda...

Name

Jes vala

28.07.2017 10:08

U ovoj nezemlji svi su kriminalci na slobodi.I politicari.

Name

Realno

28.07.2017 11:07

Sud kaze da se brane sa slobode fino a zasto ne kaze iskreno kolko je dobio mito.

Name

realno

06.10.2019 17:22

Što jes jes.... sve go intelektualac do intelektualca, samo da su u politicii, jedan bi posto, glavni tužilac, drugi bi posto direktor policije, treći bi posto glavni sudija ustavnog suda, četvrti bi posto ministar policije, a ova dvojica što su bili u ćorki .... za njih bi red bio jedan da bude direktor zatvora a drugi zamenik...

Name

Tomo

28.07.2017 11:01

Proskocili ste pljacku jos jedne Rajfajzen banke u Obilicu. Pitaj te Tomu, i pitaj te ko ga je odvezao poslije pljacke u Knezevo?

ODGOVORITE
Name

b

28.07.2017 14:42

Ko?