Vesele boje i krevetac blizu ulaza

Kako funkcionalno i racionalno urediti sobu za bebu: Treba izbegavati crvenu boju, ali i crno-belu kombinaciju. Ako je soba previše šarena, bebe se tako mogu dodatno opteretiti.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


UREĐENjE i dekorisanje sobe za bebu bi kroz uživanje i zabavu trebalo da bude izuzeno uzbudljiv projekat za buduće roditelje. Međutim, za mnoge parove to može da bude i stresno, naročito pomisao kako odlučiti koja kombinacija boja je ona prava.

Provereno i davno usvojeno nepisano pravilo da je plava boja za dečake, a roze za devojčice je zapravo podela koju mnogi roditelji prirodno usvoje smatrajući da tako sigurno neće pogrešiti u izboru, a svakako će im olakšati odabir nameštaja i dekoracije pri uređenju prostora za bebu. Međutim, neki roditelji ne žele da znaju pol deteta, što onda isključuje takvo staromodno i zastarelo razmišljanje i uključuje u razmatranje sve boje i kombinacije boja.

Zelena, žuta i narandžasta kao umirujuće, vesele i tople boje su u tom slučaju dobar izbor za dekorisanje sobe za bebu. Ako je soba previše šarena, bebe se tako mogu dodatno opteretiti do te mere da se ne odmaraju dovoljlno, a ako su boje previše tamne ili jednolične, dete kasnije može biti usporenije u razvoju treba izbegavati crno-belu kombinaciju zbog prevelikog kontrasta. Takođe bi trebalo izbegavati crvenu boju kao primarnu, možda eventualno samo kao dekorativni detalj u prostoru, jer ona može negativno uticati na razvoj ličnosti kod deteta. Najsigurniji odabir za uređenje su neutralne boje (bela, bež, boja meda), naročito za veće komade nameštaja i zidove, a raznim printovima i detaljima u boji može se oplemeniti i urediti prostor kako bi bio udoban za boravak, kako deteta, tako i roditelja.

Pored odlučivanja o boji i kombinaciji boja za uređenje i dekoraciju sobe za bebu, sledeće što je veoma bitno za uređenje prostora je to da se dobro osmisli funkcija, odnosno, raspored nameštaja. Soba bi pre svega trebalo da bude prilagođena bebinim potrebama - funkcionalna, sigurna i bezbedna za bebu. Za početak je bitno odlučiti koje je najpogodnije mesto za smeštanje ključnog komada nameštaja - što je u ovom slučaju krevetac. Krevetac je najbolje staviti blizu ulaza u sobu kako bi se što lakše bez preskakanja i zaobilaženja stvari došlo do bebe u toku noći.

Što se tiče oblika, boje i materijala, mnogi roditelji uglavnom gledaju da se krevetac estetski uklopi sa ostatkom stvari u prostoru, međutim ne sme se zanemariti zdravstveni aspekt kao vrlo važan faktor pri odabiru ovog komada nameštaja, jer je utvrđeno da su pojedini aditivi koji se nalaze u plastici koja se koristi za proizvodnju igračaka za decu, nameštaja pa i kreveca otrovni i zato treba pažljivo birati. Još jedan bitan aspekt za odabir kreveca je bezbednost bebe, letvice na krevetiću moraju biti vertikalne, kako beba ne bi mogla da se penje, i dovoljno blizu jedna druge, kako beba ne bi mogla da ispadne. Mnogi lepi i pažljivo dizajnirani, kreveci mogu biti veoma opasni, jer ne ispunjavaju standarde i bitne aspekte za zdravlje i bezbednost deteta.

Osim kreveca, u sobi za bebu neophodno je imati i komodu za presvlačenje, ormar i, naravno, udobnu fotelju ili dvosed koji se može razvući. Važno je znati da sav nameštaj mora biti postavljen uz zidove, jer će beba čim bude dovoljno velika posegnuti za nečim sa komode ili izvuče nešto iz otvorenog ormara.Zato je sve potrebno osigurati, jer će vrlo brzo beba početi da puzi i da se hvata rukama i penje. Ne sme se zaboraviti ni na zanimljive jastuke, kao i udobne i meke tepihe ili tanke sunđere za puzanje.

Slike i motivi koji su zanimljivi budućim roditeljima mogu se postaviti na zid iznad kreveca. Police i druge viseće elemente sa kojih stvari mogu pasti i povrediti bebu nikad ne treba postavljati iznad kreveca.

Preporuka je da beba spava u sobi sa prigušenim svetlom, pa je noćnu lampu najbolje postaviti na mestu na kom beba ne može da je dohvati. Od dodatne opreme koja je potrebna u sobi za bebu i koju je potrebno estetski uklopiti su: bebi alarm, sat i kanta za smeće sa poklopcem za upotrebljene pelene (pored stola za presvlačenje).

Priprema i dekorisanje sobe za bebu zahteva dosta planiranja i razmišljanja, jer danas roditelji žele da stvore skoro savršen, ušuškan i udoban prostor za bebu kako bi se ona osećala sigurno za bezbrižno napredovanje. Sve to je najpre moguće postići kroz uživanje, igru i zabavu bez stresa i brige o tome kako će sve izgledati na kraju.

Novosti
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.