Tužilaštvo ćuti o Softiću...

Prošlo je više od četiri meseca od kada je NDP podneo krivične prijave protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića zbog ilegalnog pokušaja revizije presude protiv Srbije, a iz Tužilaštva BiH ni reči o ovom slučaju.

Bosna i Hercegovina 24.07.2017 | 18:41
Tužilaštvo ćuti o Softiću...
Potpredsednik NDP Momčilo Novaković za „EuroBlic“ kaže da će ove sedmice, posredstvom advokata, poslati urgenciju Tužilaštvu BiH.
 
- Tražićemo da nas obaveste u kojoj fazi se nalazi taj predmet, kao i pojašnjenje zbog čega to još stoji kada je sve jasno i kada postoji dokumentacija da se radilo o svesnom manipulisanju javnosti. U ovom momentu nemamo nikakvih informacija iz Tužilaštva BiH – kaže Novaković.

Podsećamo, zbog pokušaja da mimo institucija BiH izdejstvuju reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, NDP je Tužilaštvu prijavila Softića jer se lažno predstavljao kao agent BiH u Hagu, te Izetbegovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na indirektan način to je potvrdio i Međunarodni sud pravde kada je odbacio zahtev za reviziju, uz obrazloženje da iza tog zahteva ne stoji nikakav zvaničan stav institucija BiH.

Savet novinarima

Za to vreme, Sakib Softić kaže da zbog odmora i rominga nema vremena za razgovor na ovu temu, ali ipak ima za cinične savete.

- Savetujem da i vi odete na more i odmorite se – napisao je u poruci.

Za razliku od ovog slučaja, Tužilaštvo BiH je bilo izuzetno ekspeditivno u slučaju „Referendum u RS“. Od septembra prošle godine formiran je predmet, saslušani članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, kao i predsednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

Usledila je obustava istrage protiv funkcionera i narodnih poslanika, a optužnica protiv predsednika i tri člana Referendumske komisije. Međutim, Sud BiH je pre nekoliko dana stavio tačku na ovaj slučaj odbacujući optužnicu.

- To samo pokazuje da na Tužilaštvo postoje politički uticaji i da ono očito radi pod određenim političkim smernicama. Pre svega mislim da se radi o smernicama iz pojedinih krugova međunarodne zajednice i iz FBiH – zaključuje Novaković.

Samovolja

Advokat Darko Kremenović smatra da je Tužilaštvo BiH pod uticajem „iste političke partije“ ekspresno okončalo slučaj “Referendum”, dok slučaj Softić nije ni počelo da radi.

- Predmet “Referendum” je najbrže završen u odnosu na sve ostale prijave koje su bile u vezi sa neizvršavanjem odluka Ustavnog suda BiH, a ima ih više od 80. Da li je to bila samovolja postupajućeg tužioca, koji je i neznalica i kukavica? Narodni poslanik Darko Banjac nije želeo da se odazove pozivu Tužilaštva BiH, a bez njegovog iskaza kao svedoka tužilac nije mogao da okonča istragu protiv člana referendumske komisije Milana Petkovića. Njega je za člana predložio upravo Banjac ispred SDSK, a izabrala ga Narodna skupština. A da je tužilac neznalica dokaz je to što mu optužnica nije potvrđena - kaže Petković.

Tužilaštvo: Na odmoru smo

U Tužilaštvu BiH kažu da je sezona godišnjih odmora i da će na pitanja „EuroBlica“ o prijavi protiv Sakiba Softića odgovoriti kada se „steknu uslovi za to“.

Oni su ranije saopštavali da su otvorili istragu protiv Softića, ali Izetbegovića nisu pominjali.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bošnjak

24.07.2017 16:44

Pa bezbeli da treba istraga protiv Softiča a Bakira nigdje nema u potpisima zahtjevu...isto ko Dodika u aferi referendumA svi znamo da je inicijator referenduma bio Dodik kao i Bakir prilikom tužbe protiv Srbije.

ODGOVORITE
Name

Saša

24.07.2017 16:46

Mektiću insistiraj da ovaj odgovara za ovo djelo.

ODGOVORITE
Name

Perica

24.07.2017 21:25

Jašta će, zna se za šta se on bori

Name

re Sasa

25.07.2017 12:53

Niposto Mekticu.Odbacice te Sarajlije.

Name

Лија

24.07.2017 16:49

Није он Србин да му се експресно покреће тужилачка истрага. Кад су бошњаци у питању, јасно је да се поступак одуговлачи како би вријеме ''појело'' интересовање јавности за догађај. Тако је кад су у питању и ратни злочини почињени од стране бошњака. Ево примјер: Непобитан ратни злочин почињен над цивилима у селу Ледићи, општина Трново, гдје се зна и ко су извршиоци и на који начин је дјело извршено, ко су жртве итд. њема епилога већ 20 година од завршетка рата. Зашто?????? Зато што се у јавности треба одржати утисак да су бошњаци водили ''праведан одбрамбени рат'' а да су Срби, па и мали Милун од 18. мјесеци били агресори.

ODGOVORITE
Name

Za Liju

24.07.2017 17:37

Ceka na red,prvo se rjesavaju veliki masovni zlocini,pa doci ce i to na red.Oni koji su to pocinili treba da odgovaraju.Nemamo mi Bosnjaci s tim problem.Koga god je Hag trazio,Bosnjaci su odmah isporucili a srbi sa puno prikrivanja i natezanja,zar ne Lijo?

Name

Re za liju

24.07.2017 19:20

D's je drzava kako nije dosta zlocinaca agresorske abeiha ni bilo u zatvoru a Boston je sud kakirovi I radi po njegom pravilu zato niko ne odgovara.a srbi su se borili protiv islamskih terorista I to ce kad tad izac na vidjelo.

Name

Julio

24.07.2017 17:50

Cuj Softica velikog saljivdzije, on kad savjetuje da se i novinari odmore.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

24.07.2017 19:48

Ako si iz carsije ne odgovaras.Nikome.Jedino ako si Srbin.

ODGOVORITE