Položiti račune za nestale pare

Predstavnici Evropske unije ponovo su intenzivirali pregovore sa političarima u BiH kako bi u što skorije vreme bio usvojen zakon o akcizama, ali većina koja bi podržala taj zakon još se ne nazire. - Insistiranjem na povećanju akciza bez prethodno položenih računa gde su otišle milijarde maraka akciza koje su bile namenjene za puteve je čisti bezobrazluk, kaže Mladen Bosić.  

Bosna i Hercegovina 24.07.2017 | 17:05
Položiti račune za nestale pare
Situaciju bi dodatno mogla da zakomplikuje naredna sednica Predstavničkog doma, zakazana za sredu, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izveštaju o radu Saveta ministara BiH, a koji bi, po očekivanjima mnogih parlamentaraca, mogao da padne, čime bi izvršna vlast BiH bila dovedena u dodatnu krizu.
 
- Verujemo da ne postoji parlamentarna većina koja će podržati taj izveštaj i da će to proizvesti potrebu da se ovaj Savet ministara smeni posle letnje pauze. Bitno je naglasiti i da većina oko aktuelnog Saveta ministara nije obezbedila prohodnost zakona o akcizama, pre svega zbog njihovih politički montiranih aspiracija da se napravi još teža situacija u RS – kaže šef poslaničkog kluba SNSD Staša Košarac.

Položiti račune za nestale milijarde

Istovremeno, iz SDS, koji su deo aktuelne većine na nivou BiH, potvrđuju da oni neće podržati zakon koji predviđa poskupljenje goriva u BiH.

- Ovo što rade Vigemark i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, tražeći da se usvoje akcize, začuđujuće je. Zašto je toliki pritisak, kada akcize na gorivo uopšte nisu predviđene u Reformskoj agendi? Očigledno se radi o nečijem finansijskom interesu.Insistiranjem na povećanju akciza bez prethodno položenih računa gde su otišle milijarde maraka akciza koje su bile namenjene za puteve je čisti bezobrazluk. Hoće li se nekim ucenama ili pregovorima obezbediti potrebna većina – videćemo. Međutim, začuđen sam na koji način se ne prihvata dignitet i samostalnost parlamenta BiH, koji je već dva puta odbio taj zakon – kaže zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH i poslanik SDS Mladen Bosić.

Vigemark: Pronaći rešenje

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark istakao je prilikom poslednje posete Banjaluci da mora biti pronađeno rešenje za zakon o akcizama, naglašavajući da EU nije tražila konkretan iznos akciza, već da je to pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasiti.

Vigemark je dodao da se, u suprotnom, usporava evropski put i naglasio da je neprihvatljivo da bilo koja politička stranka ili lideri, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, jednostavno kažu da ne mogu da se usaglase ili pasivno sa strane čekaju razrešenje situacije.

(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

akcize no

24.07.2017 15:09

Ne popustati ni za milimetar, da istjeramo zeca iz tog grma..

ODGOVORITE
Name

Nije nego

24.07.2017 15:39

Pisao sam nekoliko puta ovo. Evropska unija kao dio međunarodne zajednica na čelu sa Visokim prestavnikom imaju apsulutnu vlast mogu da rade šta hoće. Mi smo njihov protektorat i oni su trebali da urede ovu zemlju i da nam izgrade jake institucije. Ali ne oni su htjeli da od nas naprave koloniju i uz domaće vlastodršce kojie su oni postalivi i koje oni održavaju u životu uz pomoć kredita nas uništavaju i pljačkaju. Ponekad se lože jedni na druge i prave prestavu za ovaj neprosvećeni narod.

Name

Tag

24.07.2017 19:45

Nije nego, sve tačno.

Name

Ma

24.07.2017 15:14

Kada je u pitanju akciza, rjesenja nema ni iz bliza, glasova nema, ,bura' se sprema...

ODGOVORITE
Name

Q

24.07.2017 15:44

Vi kredite nećete polagati račune samo Smirite narod svoj da naseljavaju Agape.Nedajte ljudi da prođu te akcize nas svakako nema neka ih izglasali ovi sto ostanu ovde živeti od septembra,a to Dodik i njegovi vezori.

Name

Zamo sve

24.07.2017 15:39

Klosarac, polozices racune.

ODGOVORITE
Name

boro

24.07.2017 16:47

Ko će da položi račune , ništa od toga nema . sve je to isto od 92 g .sila osovine Krtajišnik -Dodik još uvijek dobro funkcioniše .

ODGOVORITE
Name

Neki drugi put možda

24.07.2017 17:18

Banke koje daju kredite ovoj vlasti su upletene u muljažu, i nema šanse da dozvole pravu istragu.

ODGOVORITE
Name

ZORKA C

24.07.2017 20:11

Necemo akcize al ' moramo, kako cemo izfinansirati kampanju, necemo valjda zasnjiranim novcem koji smo oteli ovoj srpskoj bagri.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

24.07.2017 21:05

Upravo pada dobra kisa u Banjaluci. Mozda narod dodje sebi.

ODGOVORITE
Name

Dobar

24.07.2017 22:16

Bravo

Name

kiki

24.07.2017 23:07

Narod se već opredijelio, uz malo referenduma, nacionalizma, lažnog patriotizma, nepotizma, "rtrs-a" .... i dotakao dno, više nam spasa nema...