Oliver Stoun dolazi na Sarajevski festival

Sarajevo film festival će u programu "Posvećeno" ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stouna, kojem će u okviru 23. izdanja SFF-a biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

  • Magazin
  • Zabava


Višestruki dobitnik nagrade Oskar Američke filmske akademije Oliver Stoun je napisao i režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obeležili protekle decenije.

Stoun je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje "Vod smrti" (1986), prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha i filmovi "Rođen 4. jula" (1989), "JFK" (1991), "Rođene ubice" (1994), "Nikson" (1995), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsednika Džordža Buša "W"(2008.) i dokumentarna drama o životu američkog uzbunjivača Edvarda Snoudena "Snouden" (2016).

Njegovi filmovi su osvajali pažnju brojne međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi "Salvador" (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma "Vol strit" (1987), istinita priča o dve od samo 20 osoba koje su preživele teroristički napad u Njujorku 11. septembra 2001. "Svetski trgovinski centar" i poetski omaž šezdesetim godinama prošlog veka i ekstatičnoj muzici Džima Morisona "The Doors" (1991).

Stoun je nedavno snimio monumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju "Neispričana istorija Sjedinjenih Američkih Država" (Showtime, 2012) o uvreženoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i razgovoru s ruskim predsednikom "Intervju s Putinom" (Showtime, 2017).

Rođen je 15. septembra 1946. u Njujorku, a 1965. je napisao "San jednog deteta", autobiografski roman o mladosti, objavljen 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pešadije se 1967. i 1968. borio u Vijetnamu, za šta je odlikovan Bronzanom zvezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studije na Filmskoj školi Univerziteta u Njujorku, gde je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice i kao vozač taksija, prodavac reklamnog prostora, asistent produkcije i kurir.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.