Povećati izvoz u Makedoniju

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 osvrnuo se na današnju posjetu delegacije Vlade Makedonije i govorio o odnosima dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina 23.07.2017 | 17:36
Povećati izvoz u Makedoniju
"Njihov agrarni budžet je preko 150 miliona evra na godišnjem nivou, što znači da je dva puta viši nego u Bosni i Hercegovini. Jedan poljoprivrednik u Makedoniji za podsticaj dobija, u prosjeku, tri do četiri puta više sredstava nego poljoprivrednik u BiH. To je iskustvo Makedonije. To njihovo izdvajanje i napredak su za nas vrlo važni. Mi smo tokom prošle godine krenuli sa izvozom nekih poljoprivrednih proizvoda. Mlijeka i mliječnih proizvoda u značajnoj mjeri, ali i piva i vode. Nastojimo da otklonimo moguće barijere", kazao je Šarović za N1.

Prošlogodišnja razmjena BiH i Makedonije oko 300 miliona KM. Rast ekonomske saradnje prošle godine je bio 10% i raste ove godine. Do kraja mandata Savjeta ministara, do iduće godine, trebala bi biti povećana za dodatnih 100 miliona KM - plan je Savjeta ministara. 

Danas je upriličeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije koji su potpisali Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije.

Izvor: BN/N1.info

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

23.07.2017 17:33

Mi iz Banjaluke smo sve masine iz fabrika pokrali i izvezli u Hrvatsku, Srbiju i dalje, sad mozemo izvesti onu rupu s kupusista.

ODGOVORITE
Name

Herc

23.07.2017 22:12

Mi iz Trebinja smo isto uradili sa fabrikom alata. Sad možemo izvesti snove o aerodromu.

ODGOVORITE
Name

007

24.07.2017 09:17

Mi iz Srpca smo prodali mašine u staro željezo i sad svi radimo u državnim ustanovama u BL

ODGOVORITE