Pšenica rodila, cijene još nema

U Republici Srpskoj ove godine su pšenica i strna žita imala natrposječan prinos, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. Pašalić je naveo da je prosječan prinos pšenice u Srpskoj veći od pet tona po hektaru, te da se očekuje da ukupna proizvodnja ovog žita premaši 200. 000 tona, uz ostvaren dobar kvalitet. Pašalić priznaje da još ima neplaćenih podsticaja poljoprivrednicima iz prošle godine i da će dinamika isplate zavisti od likvidnosti budžeta.

Republika Srpska 22.07.2017 | 23:33
Pšenica rodila, cijene još nema
"Vlada Republike Srpske nastaviće da pruža podršku poljoprivrednicima i podsticajima za proizvedenu pšenicu, koji iznose 200 KM po hektaru zasijane pšenice i pet feninga po kilogramu", rekao je Pašalić u Rogoljima kod Gradiške.


On je napomenuo da cijenu pšenice diktira tržište, a prema posljednjim informacijama, iznosi od 30 do 33 feninga po kilogramu, zavisno od kvaliteta.

"U narednom periodu definisaće se prava cijena, jer dosta proizvođača pšenicu čuva u silosima", naveo je Pašalić.

On je dodao da će veoma brzo biti isplaćeni dugovi za prošlogodišnje podsticaje poljoprivrednicima, nakon čega će usplijediti ažurnija isplata podsticaja za ovu godinu.

"Ostao je manji dio neiplaćenih podsticaja za prošlu godinu. Dinamika isplate zavisi od likvidnosti budžeta, ali se trudimo da isplata bude dinamičnija, pa molimo i proizvođače da imaju razumijevanja", rekao je Pašalić.

On je dodao da novac od klirinškog duga nije presudan za isplatu podsticaja i da će Vlada uvjek naći načina da obezbijedi sredstva za te namjene.

Govoreći o projektima navodnjavanja, Pašalić je rekao da su završena dva velika sistema za navodnjavanje u Bijeljini i Pelagićevu, a trenutno se radi veliki projekat navodnjavanja u Bratuncu u vrijednosti oko osam miliona KM.

"Potpisaćemo ugovor i za izgradnju sitema za navodnjavanje na području Trebinja, a nakon toga slijede projekti u Ljubinju i Lijevče polju. U Potkozarju je cilj da se obezbijedi navodnjavanje oko 1.500 hektara zasada voća, gdje se trenutno vrše geomehanička istraživanja koja će pokazati lokacije pogodne za četiri akumulacije", naveo je Pašalić.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SinisaBL

24.07.2017 08:40

Bogu hvala,cestitam težaci na rodu;jos samo kisa da Bog da pa da se i kukuruzi bar malo izvuku.

ODGOVORITE