Banjaluka i Knin u isto vrijeme

Nikola Kobac, kako za sebe kaže - književnik u prolazu, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću kojem poručuje da "spektakl godine" koji je zakazan za 4. avgust slavi sve smrti Krajišnika, onih Srba iz Srpske Krajine (Banije, Korduna, Like, Knina. . . ) koji na taj dan 1995. godine postadoše posljednja živa meta hrvatske dalekometne artiljerije, NATO aviona, ustaških noževa i njemačkih metaka.

Republika Srpska 22.07.2017 | 13:18
Banjaluka i Knin u isto vrijeme
Gradonačelniče Banjaluke, Igore Radojčiću,

Doskoro nisam vjerovao da je u ovom, još uvijek gradu moga spasenja sve moguće. Nisam mogao sanjati da postoji drvena peć, da se požar benzinom gasi, da je krivac za sve neuspjehe Republike Srpske ili grada ovog - narod... da sudski proces Kočićevom jazavcu nije završen, da Brankovi „olovni vojnici“ čekaju kod kontejnera božiju milost, a poraženi stoje na pozornici na kojoj se sreća dijeli, da se Andrićevo „Pismo iz 1920.“ dopisuje, proširuje, a mržnja umnožava...

Neka, naprijed nabrojano me toliko i ne iznenađuje, jer - sve je moguće. Ostade nijem, drven i ukočen kada čuh, pročitah i vidjeh svojim ušima i svojim (a možda tuđim) očima da grad Banja Luka za 4. avgust, ovog ljeta Gospodnjeg ne zakaza „spektakl godine“, i u prodaju pusti karte za koncert Marije Šerifović.

Da će opet fanfare, baš tu noć sa Kastela pozdraviti sve smrti Krajišnika. Onih Srba iz Srpske Krajine (Banije, Korduna, Like, Knina...) koji na taj dan 1995. godine postadoše posljednja živa meta hrvatske dalekometne artiljerije, NATO aviona, ustaških noževa i njemačkih metaka.



Onih Srba koji pretekoše smrti iz Glinske i Kolarićke crkve (mnogo je sličnih, ove su mi najbliže) i pojaviše se u Banjaluci kao ostatak nezaklana naroda baš tih avgustovskih dana. Potomaka onih Srba čije su pretke (a nema familije u kojoj nasilnom smrti hrvatska država bar dva člana ne dokrajči) u posljednjih 75 godina više puta namrtvo i naživo ubili koljači dobra ozakonjeni u aktima Nezavisne ili Neovisne Hrvatske. (Mrtvima svejedno, žive niko za ništa ne pita).

Grad Banja Luka će na najčudniji način ove godine obilježiti posljednje stradanje posljednjih Srba iz Hrvatske. Da, to je grad u kojem ste Vi gradonačelnik, dakle Vi ste na vrhu piramide vlasti i strasti.

Spriječite to ili se bar stidite zbog toga. Javno se pomolite i pokajte. Pustite druge da se na Kastelu vesele našim smrtima, kolonama, stradanjima, našim siromaštvom, mukom, jadom i očajom. Našem izbjegličkom životu!



Da li Banja Luka ovim „događajem“ najavljuje kninski koncert, a tamo beščašće počinje koliko znam dan kasnije, ili je to prethodnica, najava istorijskog sporazuma SNSD i HDZ (stranke Opasnih namjera čija nas je politika dotukla) kojim će se ukinuti Bosna i Hercegovina i ostaviti narod go i bos. Da tumara po bespućima moje zbilje – vaša je drugačija.

Prošle godine gradonačelniče obećaše gradski oci da se to nikada više neće desiti. A podsjećam Vas, tada su poznati proizvođač piva i evropski disdžejevi u isto vrijeme pripremili FRESH WAVE festival kojeg, uz sve napore i peticije izbjegli Srbi nisu uspjeli odgoditi.

A tek kakav spektakularni poslije ponoćni vatromet Banja Luka tada spremi. Valjda da nas podsjeti na ponoćnu grmljavinu granata kojom nas za navijeka ispratiše hrvatski bojovnici sa rodnih ognjišta, iz zavičaja. Na nedovršeno umiranje?

A nas šačicu okupljenih Srba iz Hrvatske ispred crkve Hrista Spasitelja tu veče otjera muzika, a vatromet nadjača zadnje žute svijeće zapaljene za mrtve i žive Krajišnike.

Pamćenje nam izgleda nije vrlina, a istoriju pišemo svakih 25 godina iznova. Kako kome paše, i kad paše. U zaboravu smo ipak najjači!
Da li je dodvoravanje jače od razuma i istine?

„Oluja“ se briše iz sjećanja, a novi oblik obilježavanja poprima „ismijavanje naših stradanja“. Reći ćete, znam, postoji centralno obilježavanje te „zločinačke ili oslobodilačke“ akcije. Ja ću priupitati – postoji li centralno groblje za sve izbjegle Srbe iz Hrvatske?

Svaka nasilna smrt ima svoje mjesto, a mnoga mjesta još nisu obilježena. Oplakivati se može tamo gdje su rođeni sahranjeni, a žaliti gdje se stigne, zar ne? Obilježavati tamo gdje se skupimo jer je za nas obične smrtnike preskupo hodati za političarima na mjestima „oplakivanja“ koje oni odrede.

Da li grad Banja Luka ima prečih poslova pa ne primjećuje kakvu sramotu valjaju nerazumne odluke gradske vlasti, načelnika, pobočnika načelnika, sekretara, sekretarica, kurira, čistačica – ko bi ga znao ko sve nije upleten u ovu nakaznu organizaciju „događaja godine“.

Pripremaju se izbori, vidim ja. Prestrojavaju se snage, pa vlast i opozicija kopa rovove za robove, ali opet na krivom mjestu. Materijala ne fali, a zemlje i onako viška na sve strane.

Igore, gradonačelniče, ako se već mora održati „sramota godine“ sugerišem da bez spavanja i stajanja veselje isti dan nastavite u Kninu. U tom slučaju ono će imati međunarodni značaj. Ja ću za to vrijeme spakovati kofer i polagano, put pod noge što dalje od grada koji nas je volio, primio, ugostio pa nas se na kraju, valjda zasitio.
Ljubav za građane ovog grada nikada mi neće manjkati!

I konačno: nas Krajišnika ionako sve manje ima, a bogami nismo značajno izborno tijelo. Zaustavišmo se ovdje kao slijepac koji se izgubi u tuđoj domovini i u svojoj nesreći. Zato ne obraćajte pažnju na pismo jednog zanesenjaka, književnika u pokušaju, nezaposlenog inženjera, stradalnika... Ja sam ovo morao napisati, a Vaše i Božje je da odluči.

Glava čovjeku treba bar ponekad da misli, a u ovim vrelim danima i misli 'lape. Ako potpuno ispare eto i mene na Kastel tu noć, kod Marije (Terezije) da vidim jesam li živ i da saznam je li „Oluja“ u Banja Luci zauvijek zaustavljena.

Dođite i Vi!
Srdačan pozdrav!

U Banjoj Luci 21.07.2017. Nikola Kobac, književnik u prolazu

Komentari / 72

Ostavite komentar
Name

realnost

22.07.2017 11:35

Žao mi je svih koji su nevino stradali.pobijeniAl dal se iko zapita ko je kriv? Ko je srbe nagovorio da prave državu u državi???????Odbili su plan Z4 koji je predviđao političku i kulturnu autonamiju u sastave Hrvatske. da se to prihvatilo ne bi bilo ni oluje ni žrtava ni izbjeglica............

ODGOVORITE
Name

Za Realnog

22.07.2017 11:52

Ko je narod sta pitao majmune jedan.Gdje si ti bio 95.

Name

Re realnost

22.07.2017 12:02

Tacno odbili su.Nijeo to razlog za pritjerivanje cijelog naroda.Za to nikad nema razloga.A da je budala bilo.Bilo je.

Name

Re realnost.

22.07.2017 12:17

Eh vidite kako ste "realni" kad je srpski narod u pitanju. Tacno, nije trebalo protjerati narod bez obzira na planove. Ali zasto vi to uradiste nama Bosnjacima i zasto konstantno trubite "vi Bosnjaci ste sami sebi krivi, isli ste na referendum, niste prihvatili bla bla...". Sta je s tim? Dvostruki arsini? Sram vas bilo Srbi.

Name

Khal Drogo

22.07.2017 12:21

Пази овог што правда ову злочиначку акцију и погром над једним народом (чуј ово, ко је Србима крив, јашта). Такве сподобе правдају и ендехазију, и Јадовно, и Јасеновац, јер та злочиначка акција није нешта друго но заврчна фаза онога што је започело у Јадовном и Јасеновцу. Људи су људи, вазда било, а оваквима трагови смрде нечовјештвом.

Name

Krajisnik

22.07.2017 12:23

Ko Hrvate nagovori da prave drzavu u drzavi? Bila je Jugoslavija, nemoj to nikad zaboraviti. Ucinili ste veleizdaju. Srbe ste izbacili iz ustava. Ni to se nikad nece zaboraviti a ti nrmoj smetnuti s uma. Zasto ste se odlucili na veleizdaju? Zbog sake dolara. A sad ste duzni 80 milijardi, istih tih dolara. Kako cete to poravnati?

Name

Re re Realnost

22.07.2017 12:36

Ko je rekao da je trebalo progoniti muslimane Ako nije Srbe nije ni druge bu muslimane.Dajte ne lupajte.

Name

dodikovac

22.07.2017 12:44

SvatiSrbine daje tvoj najveci neprijatelj tvoj lider i njegova pogresna procjena Upitaj se kako doni bombardovanje Srbije i izgubi Kosovo sto odbi Z4 Sto mi u RS stalno izmisljas neprijatelja aja idem na posao u Tesanj usoru odzak gracanicu itd Tvojom politkom izgubicu i taj posao Iz patritizma sve simi fabrike unistio i prodao A ja zivim i radim kod omrznutog neprijateljaNajveci neprijatelj srpskog narodaje njegov lider

Name

Nenad

22.07.2017 14:11

Svaka vam cast gospodine Nikola ako ima imalo mozga trebao bi da razumije.

Name

Dragutin

22.07.2017 15:10

Vas su hrvate spasili ovi bošnjaci iz SDA da Srpska granica ne bude Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica.Jer kad ste izgubili Vukovar 1991-ve,Tuđman je žurio da odma 1992-ge napravi rat u BiH da bi zaustavio Srpsko napredovanje u hrvatskoj.I on preko amerike nagovara Aliju da odbije Miloševićevu ponudu za BiH,da bi ubacio bošnjake u sukob tj. jer je 1991-ve oslobođeno oko pola hrvatske tj. potpalo pod SAO krajinu!Tako da ste vi nasamarili bošnjake da oni ginu,da bi vi sebe tj. vas hrvate sačuvali,jer da se bošnjaci nisu mešali 1992-ge Srpska vojska bi nastavila oslobađanje cele dalmacije i Jadrana.I sad imate celu hrvatsku i od BiH ste dobili vaš deo sa federacijom BiH,to je bila vaša ratna taktika na štetu Srba i Bošnjaka!I ulazak bošnjaka u rat protiv Srba 1992-ge vam nije pomogo i opet vam je morao NATO i SAD priskočiti u pomoć 1995-te da bi završili rat...

Name

Samir

23.07.2017 20:10

Za Dragutina...u pravu si da je bilo pameti trebali smo skupa latinski odpad sj...t.

Name

re Krajisnik

24.07.2017 09:33

Dragi Krajisnice, pogledaj Srbijanski film Montevideo koji je jako dobar, i primjeti da je Kraljevina jugoslavija primoravala sto otvoreno se priznaje da budu dio te Kraljevine. Ako ne znas Kralj je propisao ustav nasilno i ukino skupstinu. Hrvati nikad nisu bili dio srbije, srbija je bila 600 godina otomanska terotorija, bosna otomanska drzava, a hrvatska je ipak bila granica izmedju turaka i Beca koliko se moglo jel. Nisu ti Hrvati htjeli da budu u Jugoslaviji, ali vjerujem da su htjeli Konfederaciju. Ja sje sjecam kad je ponudjen Z4 i moja baka iz Siska koja je izbijegla i jadna ima traume svasta vidjela nesto jos to nije bio ni bas rat, no bilo je opasno pomisliti da se prigvati Z4 to je bila izdaja i to bi narod poludio, a Slobo prodao sve i istocnu slavoniju, i mnogo toga samo ljudi nece da priznaju a znaju dobro to. Danas ti Srba nema i trebali su biti protjerani. Ono sto je meni krivo je sto su pobijeni ljudi (ali znam iz prve ruke da se na pertovackoj cesti krilo i nauruzanje u izbjeglickim kolonama)... no... Ja bih voljeo da je nakon sto je stao rat prvo starijim i nemocnim omogucen povratak sa posjetom rodjaka, a onda i da oni mladji srbi iz HR mogu da se vrate kuci, ovo sto je HR napravila, monstruzno je nisu dozvolili ljudima da se vrate.

Name

Banshee

24.07.2017 19:47

Onda im smetala šahovnica! Sad se ubiše za Hrvatski pasoš. Koje su Srbi budale, a svaku budalu proglase vodjom, i idu u provaliju! Saga se nastavlja! Srbi nemaju avangardu, tzv. Akademija nauka zohari,

Name

simo

22.07.2017 11:41

Nesto ne procitah od tebe dodikovo ljubljenj sa covicem i predaju jasenovacke arhive.

ODGOVORITE
Name

Milenko

22.07.2017 12:16

Odgovorno tvrdim da ce sledece godine koncert u Banjaluci odrzati Thompson. Ako moze HDZu biti povjerena zastita RS u parlamentu BiH, red je i da njihova muzicka zvijezda gostuje u BL. Mile, samo deri stoku.

Name

Re Milenko

22.07.2017 12:39

Dobro ti to ime.Samo da je tacno.Pali,pali,ko pali i sam izgori.

Name

re re Milenko

22.07.2017 13:49

Ne pali Milenko! Čovjek dobro kaže. Doduše sa malo više sarkazma, ali kako i ne bi, pa mi se ljudi sprdamo sami sa sobom. Nama, pomalo, više ništa nije svijetlo. Ostaje jedino interes, vlast i moć za koju se bori vladajuća kasta ne pitajući za cijenu iste. Ne očekujem Tompsona u BL ali nismo brate ni daleko do tog.

Name

Milenko

22.07.2017 18:49

Kad moze HDZ biti zastitnik Republike Srpske, zasto Tompson ne moze imati koncert u Banjaluci? Moze li mi neko objasniti u cemu je razlika?

Name

17 krajiska viteska brigada

23.07.2017 10:44

Dragutine,budala si al sa ovim se slazem da su Hrvati dobili drzavu na osnovu Bosnjaka,jer da smo stali na velikosrpsku stranu Hrvatska danas ne bi postojala.Svaki grad u Hrvatskoj bi trebao da ima bistu Alije Izetbegovica.

Name

foča

22.07.2017 11:45

Ovo je nešto što mi je natjeralo suze na oči.Ali kome pisati.Tuga,tuga do neba.Zar i najveći srpski poraz u prošlom vijeku ne možemo čestito obilježiti.Pa nama su oni koji nas progone naši prestavnici kako neki dan rekoše.Imali iko normalan da stane pred ovaj narod i postavi nacionalne interese jer smo stvarno dezorjentisani.Ni žrtve da normalno spomenemo

ODGOVORITE
Name

Borislav Radovanovic

22.07.2017 11:45

4. avgusta 1995. u zlocinackoj akciji "Oluja" ubijen je moj otac i valjda je jasno zasto emotivno dozivljavam ovakve "spektakle". Mozda je Igoru Radojicicu i Miloradu Dopdiku, kojima niko u ratu nije stradao, a znamo i koliko su doprinijeli odbrani srpstva, tog dana do slavlja. Meni eto nije! Kao pripadnik specijalne policije bio sam u Dvoru na Uni i izvlacio tu nejac iz "Oluje". Još mi pred ocima stoji ta slika patnje, boli i straha u nepreglednim kolonama nesrećnih ljudi. Nikad to necu zaboraviti. Sa druge strane, bojim se da Radojicic i Dodik te scene nisu ni na televiziji dobro pogledali, jer da jesu vodili bi racuna kad se slavi, a kad tuguje.

ODGOVORITE
Name

Mrs

22.07.2017 11:59

Ti debilcino udbaska se ne javljaj. I ti bi bio isti i gori od Lukaca samo da mozes da dodjes do fotelje.

Name

re Borislav

22.07.2017 12:05

Ma u čijoj si ti policiji bio i koga si spasavao?? Đe si bio u avgustu '95? Budi muško pa odgovori!

Name

Rajko

22.07.2017 12:49

Borislav trebo si ti cuvat Hrvatsku a ne borit se za veliku Srbiju bices istjeran I iz BiH to ce ti Mile sredit.

Name

Re Borislav

22.07.2017 12:58

Bio sam u VII odredu Brigade specijalne policije MUP. Znaci u najelutnijoj srpskoj jedinici i to je opstepoznato. A rekoh i gdje sam tacno bio i sta sam radio. Nego, gdje si ti bio kad si tako ufuran?

Name

Leo

22.07.2017 23:40

Svaka cast Borislave.

Name

Dragutin

22.07.2017 11:46

Evo šta je nama Srbima te 1995-te uradila Amerika,EU i NATO?Jel to pravedno da na vojsku SAO krajine pošalju američke komandose i NATO avijaciju i da Slobodan Milošević kao vrhovni komandant SRJ ne preduzme tada ništa u odbrani SAO krajine???Stvarno greota šta nam je sve uradio zapad kroz istoriju.Koristio je tu pokatoličene i pomuslimaćene Srbe da pomoću njih uništi sve Srbe pravoslavce preko Drine,to isto su uradili Srbima kao što su i 1941-1945 uz pomoć trećeg rajha i posle su nas opet 1944-te američka avijacija bombardovala srpske gradove:Beograd,Niš i Leskovac,a četnici Draže Mihajlovića prethodno im spasavali pilote...A NATO i hrvatski avioni su bombardovali kolonu Srpskih izbeglica koja se povlačila preko Bosne prema Srbiji,da bi ih što manje stiglo u Srbiju!Ej koji je to zločin bombardovati kolonu izbeglica,što to nikad savet bezbednosti UN nije osudio?Jel to nije ratni zločin?I sad mnogi kažu kako trebamo da idemo u EU i NATO,da nas dokusure do kraja???Samo nas Rusija može spasiti od sigurne propasti i S300.Spasili su Asada i Irak spasiće i nas Srbe i ako Bog da da zajedno sa Rusima povratimo teritoriju koju smo izgubili SAO krajinu i još 26% BiH i Kosovo???Jer to je sve naše, dušmani su nam to sve oteli i prognali naš narod sa tih teritorija na pravdi Boga...

ODGOVORITE
Name

Kiklop

22.07.2017 12:09

A sta se je tu desavalo od '91 do te '95? Znate li koliko zla se je tu srucilo na Hrvatski narod?

Name

TripleB

22.07.2017 12:09

Po zaslugama Dragutine, Bog nije čorava mačka! Vazduh trepti... Kao da nebo gori...

Name

Re Dragutin

22.07.2017 12:10

E jesi budaletina..liječi se

Name

Bato

22.07.2017 12:13

Bato ... nama je shiroko i ovo sto imamo... citas li vijesti??? Ubrzano izumiremo... sjedi gdje si i dobro ti je

Name

Re budalo

22.07.2017 12:20

Pozivas da vam braca Rusi osvoje ono sto ti ne mozes jel? Ajde kreni ako smijes papcino da te nakacimo na granicu kao opomenu, p...o jedna.

Name

klapac

22.07.2017 12:26

A sto su Krajisnike izdali Rusija i Srbija?

Name

Rajko

22.07.2017 12:53

Oce te spasit Rusi ako odes u Rusiju.

Name

miceka

22.07.2017 13:15

Nemoj samo da nasRusi brane Dragutine ubkek smo bili doljni kad su nas rusi branili.

Name

Dragutin

22.07.2017 14:23

Mi Srbi ćemo kad tad da vratimo SAO krajinu!To vi hrvati mislite u vašim glavama da je sve gotovo,al nije,ima još do kraja da se igra nije sudija još sviro kraj???Neće ni NATO doveka,a vi hrvati ste matora i stara nacija i sve više odlazite iz hrvatske za evropu!Više vas ima u Nemačkoj i Švedskoj nego u Zagrebu?Sa čim ćete da branite hrvatsku sa praćkom?Vojska vam se raspala, policija vam beži u zemlje EU,vaše novine o tome pišu?Nemate ljudi ni sopstvene požare da ugasite sa vodom,a kamoli da branite hrvatsku od nekog jačeg!Malo vas pripalilo i nadimila se cela hrvatska za dva sata...Ovi naši bošnjaci kad bi ih neko naoružo sa 10 tenkova zauzeli bi sve do i Split za 10 dana rata,pregazili bi vam herceg-bosnu i vaš Jadran,mislim kad bi bilo pošteno,da se Vatikan ne umeša sa parama???Vi ste hrvati matora nacija,omladinu za 20 god. nećete imati više od 100.000 mladih ljudi u celoj hrvatskoj, uništi vas bela kuga i iseljavanje,Slavonija vam je malte ne prazna,sve staro stanovništvo...

Name

Dr.

22.07.2017 15:59

Dragutine uzeo si pogresne tablete krajjna je bila saka kukavica osim kad se naderu brlje i baje malog knindje kakav nato kakvi bakraci udarili momci sa mudima i to je to...

Name

Posavac1

24.07.2017 14:52

Auuu,,sto si ti pametan.Da drugi ginu za tebe nebi li vratili nesto sto nije vase.Ajde ne lupaj vise.

Name

Zagrebčanin

24.07.2017 14:58

Dragutine pazi sta pišeš,Hrvatska bi te mogla poznati na granici,i šta ćeš onda.

Name

RASPUCHIN

22.07.2017 11:54

Све је тачно и све је како рекосте и код мене је скоро па све исто. Мала је разлика јер сам "Олују" дочекао у униформи Војске Републике СрПске а сада сам , као и огромна већина мојих КРАЈИШНИКА грађанин не другог него најнижег реда у том граду и тој републици. И не само да скрнаве сјећање на злочин него скрнаве у Бања Луци и гробове СРБА КРАЈИШНИКА а на жалбе одговарају подсмјехом и (опростите ми сви на изразу) ПОДЈЕБАВАЊЕМ. Рекосте , "кофер у руке па пут под ноге". И ја ћу исто , жалећи што то нисам урадио много прије и што у опште дођох овдје да би био на дну друштвене љествице и гледао ликове којима је дражи "HDZ" него демобилисани , незапослени борац ВРС поријеклом из РСК.

ODGOVORITE
Name

Srpsla u srcu

22.07.2017 12:06

Putuj igumane i ne osvrći se

Name

Upućeni

22.07.2017 11:54

Molim vas, pa ne zakazuje grad koncert već organizator i pismo je potpuno pogrešno adresirano. RS je kriva što nije odgovarajućim propisima zabranila održavanje estradnih događaja u danima kada se sjećamo naših stratišta i onda nam se ovakve stvari nikada ne bi desile...pismo je napisano iskreno i iz duše ali problem je mnogo dublji...

ODGOVORITE
Name

brateee...

22.07.2017 12:08

Pravo je čudo kako pismo nije poslao Dodiku.

Name

Re "Upućeni" RASPUCHIN

22.07.2017 12:49

А ко даје одобрење за одржавање концерта??? "Upućeni" у шта???

Name

Upućeni

22.07.2017 13:48

Upravo o tome govorim - kako nismo sistemski riješili stvari i propisima onemogućili održavanje estradnih događaja u dane obilježavanja stradanja našeg naroda u Oluji taj dan se u bilo kojem gradu može održati bilo kakav koncert i estradni događaj. I evo potpisujem pošto je taj dan petak da ćemo u čitavoj RS i Srbiji imati raznorazna dešavanja taj dan...ja sam isto tužnijij nego ikad zbog svega ali hajmo jednom konačno početi razmišljati o uzrocima umjesto da se stalno bavimo posljedicama..toliko.

Name

Re "Upućeni" RASPUCHIN

22.07.2017 14:31

Нисте Ви разумјели или се једноставно правите да не разумијете? Неко је морао дати одобрење за тај "догађај". Градске власт? МУП? Неко? Било ко? Није то "роштиљање" негдје на обали Врбаса на које се скупило неколико другара. Што се тиче "системског" ријешења , које помињете , "систем" у Бања Луци је под контролом режима већ двадесетак година а у Р. С. скоро исто толико (уз мање прекиде). И Ви сада тврдите да је коначно дошло вријеме за "системска ријешења"? Да ли сте Ви озбиљни или се малчице шегачите са народом , како и иначе ви из режима имате обичај?

Name

Nikola

22.07.2017 12:20

Sve vise se bojim cinjenice da su nam Dodika podmetle hrvatske i strane obavjestajne sluzbe!? Sve je to perfidno upakovano kao borba za Srbe a Srba i dostojanstva je sve manje!? Opasna prevara je na sceni! Strasno!

ODGOVORITE
Name

Re Nikola RASPUCHIN

22.07.2017 12:41

Па како Вам до сада није било јасно. Да им толико смета и да није њихов зар не мислите да га не би могли ријешити као Гадафија? А са 'рватима је он сарађивао и прије рата.

Name

Ma

22.07.2017 12:49

Tako razmislja lola Nikola, iz daleka i iz bliza, potrebna je analiza...

Name

Pravda

22.07.2017 12:27

Oluja je bila časna vojnička pobjeda i odgovor jedne međunarodno priznate države na secesiju!

ODGOVORITE
Name

Rajko

22.07.2017 12:59

Pravda u pravu si drzava u drzavi ne moze postojat.

Name

Separatista

22.07.2017 13:38

Znaci neko moze da izvrsi nasilnu secesiju a neko ne.Sada si upravo rekao da je JNA imala legitimno pravo da se surovo obracuna sa nasilnom secesijom ali ipak to nije uradila.

Name

Dragutin

22.07.2017 14:46

A čija pobeda?Američka i NATO,a ne vaša tzv. hrvataska?Kad ste vi sami hrvati pobedili nas Srbe kroz istoriju?Kad?Pa Arkan je sam sa svojim tigrovima oslobodio pola i više Vukovara 1991-ve,pa što se niste vi svi hrvati digli da mu nešto uradite kad ste tako jaki i sposobni,nemoj da lažeš sam sebe idi gledaj “crtić“ Dragec!

Name

Zoki

22.07.2017 12:32

Samo da napomenem piscu u prolazu,koliko je u proteklih stotina godina srpski narod dozivio depakl svoje propasti,to znaci da bi mi samo trebali sedjeti,plakati,nista ne raditi samo obiljezavati proslost.To sto se desilo u Srpskoj Krajini,strasno je,ali za to je neko drugi kriv sto je dopustio da se Narod i Vojska opusti i da ih hrvatske snage lako pregaze,bez ikakvog otpora,jer sam tad bio u ratu i znam sta se desilo.Pustite Omladinu neka pjeva i uziva na Kastelu jer oni su najmanje krivi za sve sto se desavalo u ratu,a neka Institucije i oni koji su zaduzeni za obiljzavanja stradanja i pobjeda neka odrade svoj posao.Pa nije proglasen dan zalosti u RS.Dokle vise nazad kad ce se krenut naprijed,zasto vise se noebiljzavaju bitni datumi iz drugog sv.rata i tad su Srbi stradali kao Partizani,ali to smo zaboravili izgleda da nam to ne odgovara.

ODGOVORITE
Name

Milojko

22.07.2017 12:46

A da je planirao za 12 jul , rekli bi da ne postuje zrtve u Podrinju, da je planirao za 15 jul bilo bi da ne postuje stradanje na Kozari , da je planirao za 2 avgust bilo bi nepostivanje Prebilovaca itd.....

ODGOVORITE
Name

NIKO I NEKO

22.07.2017 12:53

Kako znam za sebe a nije malo uvijek su bile tenzije sukobi ubijanja izmedju srba i hrvata. Drugi svjetski rat je najvece svjetsko stratiste zlocina i genocida i Njemacka je priznala i izvinula se zrtvama pogotovo zidovims. A u Bosni napacenoj zemlji od broja stanovnika kao jedan veci europski grad pametujemo vracamo se unazad narod nema posla nema sta za nadati se napusta svoje kuce i ne okrecu se . A mi i dalje glasamo za idiote i dalje smo veliki cetnici i ustase i ko ce vise zla utaditi muslimanu ili komsiji koji nije iste vjere. Treba nas sravniti sa zemljom jer smo postali losi ljudi i podrzavamo ljude koji nas iskoristavaju za svoj interes a svoj obraz koji jedino imamo smo davno izgubili.

ODGOVORITE
Name

pop

22.07.2017 13:22

Čuvat će Srpske interese Dragan Čović isto kao što je i Anto Gotovina za vrijeme Oluje.Laktaški Rambo borac svih boraca mu dao ovlasti.

ODGOVORITE
Name

Kome zvona zvone

22.07.2017 13:44

Pa rasturiti koncert namjerno,ima hiljadu načina . Koji će nam ku... i ti koncerti a ovamo glad na sve strane.Sirotinju mos zajebavat kolko hoćeš, ona osta sirotinja uboga.A jel mi to ne znamo ko je Igor Radojičić,Dodikova podguzna muva,premazani lopov šljam.

ODGOVORITE
Name

Oluja je

22.07.2017 17:09

Genocid.

ODGOVORITE
Name

Бошко

22.07.2017 17:22

Организатор није градска управа Бања Луке,а управо сам писао градоначелнику Радојичићу који рекао да може замолити да се пролонгира датум одржавања концерта.

ODGOVORITE
Name

Re Boško

24.07.2017 11:41

A kako su zakazali koncert bez odobrenja gradske uprave bote crveni?

Name

Nikola Kobac

24.07.2017 16:22

Kao ozbiljan i odgovoran pokretač „aktivnosti“ na zaustavljanju „Sramote godine“ dužan sam istine radi, sebe radi, prijatelja i neprijatelja radi reći i ovo: Ne znam jesam li prvi načeo bolnu temu prigovora na „veselje“ u dan kada bi na svim srpskim prozorima trebala gorjeti voštanica, a svjetla, bar na pet minuta ugašena biti, ali znam da sam iskreno, sa mnogo tuge napisao sve objavljeno. Znam da ni u jednim novinama nisam našao svoj tekst, niti sam ga od bilo koga, ili bilo koju riječ od nekoga prepisao. Dakle, bilo bi lijepo od „organizatora“ da se pozvao ili prozvao novine koje „blate“ i Mariji proizvode neočekivane boli. Ili možda tremu pred tako važnim nastupom. (Da li je „brljezganje“ ako drugačije mislimo?) Vaše obraćanje javnosti je zlata vrijedno! Gospodo, zar vi mislite da je narod u Republici Srpskoj malouman, slijep, ćorav ili nepismen? Zašto se sprdate sa narodom? Od 365 dana i 12 mjeseci u godini vi odabraste baš 4. avgust za „Spektakl godine“? Koja je razlika u pjesmi i onome ko pjeva uoči, na dan ili na godišnjicu smrti? Posebno smrti jednog dijela srpskog korpusa koji vjekovima živješe na prostoru sa koga ga otjeraše, naroda koji umiraše pravde i slobode radi? Mislite li da će Hrvati na dan pada Vukovara (grada u koji je simbol hrvatske „pobjede“) u Zagrebu organizovati „spektakl godine“ ili „spektakl poraza“? Regionalno popularna pjevačica je rasprodata, kažete? Jel rasprodat obraz srpskog domaćina? Kako se sada preko noći našao slobodan termin za 3. avgust (taj datum je kao kada bi te umjesto u čelo ubili čekićem u potiljak), a do sada je bio zauzet? Vas niko nije optužio za ciljano „pjevanje“ na dan velikog stradanja srpskog naroda već za nepromišljeno urlanje u danima kada se plakati treba. Moje optužbe su vapaji do neba i molba da kad već srpski grad tih dana pjeva da bar ćute političari i ne osuđuju proslavu „Oluje“ u Kninu. Bilo bi korektno, zar ne? Neka ne optužuje Hrvate i njihovo veselje. Oni imaju državu a mi Mariju. Centralno obilježavanje „Oluje“ u Banja Luci, gospodo draga nikada nije bilo 5. avgusta, prizovite pamćenje u pomoć i organizatore („Veritas“) toga obilježavanje. Od prošle godine (u Busijama, Republika Srbija) poče „centralno obilježavanje“ Vojno redarstvene akcije „Oluja“. Do tada smo se okupljali oko svojih sjena i svojih mrtvih kako je ko stigao i gdje je stigao. Ove godine će kažu to biti negdje na drugom mjestu. Gdje vlast odredi. Nije Marija(n) jedini umjetnik, nije klavir jedini instrument, nisu bubnjevi Indijanci, a bogami ni Srbi iz Hrvatske – Čerkezi. Kako se ne sjetiste da Mariju pozovete da pjeva na dan oslobođenja grada Banja Luke, a taj 4. avgust na Kastel ste mogli dovesti srpske književnike, glumce, riječi, besjede, knjige, misli… Da li je književnost umjetnost? Nije, na knjigama se ne zarađuje. Naravno, kako ne postoji ni jedan zvanični akt (upravu ste, bez daljnjega) koji bi vam osporio „spektakl godine“ predlažem da ne mijenjate ovaj datum. Ma neka veselje traje sve do 15. avgusta kada se i posljednji Srbin nekako izvuče iz Srpske Krajine, odnosno države Hrvatske. Na vašoj strani je Zakon, novac i „glazbeni“ umjetnici! Žao mi je što je izostalo oštro saopštenje „Srba iz regiona“ koje bi mi ulilo posebnu snagu i hrabrosti u iskazivanju veličine protesta. Naknadno sam saznao da se ovo „udruženje“ bavi važnijim stvarima – đedovom kosidbom, crkvenim folklorom, Nevesinjskom puškom. Kolindom, Karamarkovim, kozama, karavama, konjima, popisima, sugestijama, politikom podržavanjima… Ali da dalje ne sipam so na otvorenu ranu sačekajmo „Dan žalosti“ koji Vi najavljujete. Valjda će zastave biti spuštene na pola koplja, valjda će taj dan umuknuti vesela muzika na talasima srpskih radija, javnih servisa, valjda će novine na naslovnoj strani crninom biti obojane? Mariji Šerifović, kao istinskom umjetniku ( ima li neke druge umjetnosti) i pobjednici Eurovizije, zamislite Eurovizije dodijelite Orden zasluga za narod i nemojte je petljati i gurati tamo gdje ne pripada. Ovdje nije u pitanu umjetnost već zarada i interes gospodo, čuvari umjetnosti! Od mene gradonačelnika Banja Luke, odnosno g. Igora Radojčića ne treba braniti. Neka on sam sebe svojim dijelima brani. U ovom slučaju nije potrebno previše pameti: Ako gradonačelnik grada u kojem se dešava „Spektakl godine“ ništa o tome ne zna ili se ništa ne pita neka podnese ostavku. Ako su to njegovi saradnici, bez njegovog znanja uradili neka ih – otjera i ubuduće pripazi što mu se u gradu dešava. Kažete da je ovaj događaj „u jednom dijelu medija grubo zloupotrebljen u dnevnopolitičke svrhe“? Od kud Vama pravo da se bavite politikom i ocjenjujete dokle ona doseže, kada prestaje umjetnost a počinje politika? Ako sam politički nepismen, (a jesam) pomognite mi, osvjestite me. Vidim ja: ovdje je politika pjesma na dan stradanja, a nije politika ako se zaključuje sporazum ili dogovor HDZ (Hrvatske demokratske zajednice) sa vladajućom srpskom strankom u Srpskoj? HDZ je ona stranka koja je iskopala raku Srbima iz Hrvatske i sada ih sa vijekvima njihovog trajanja zatrpava. Lopatu dodaju „čuvari Srpstva“ dok kritičari stvarnoga i dalje bauljaju po svojoj neimaštini ili sjećanjima. Vama želim uspješan koncert, Mariji još poneku pobjedu na evropskom „wimbeldonu muzike“, dobru prodaju ulaznica… svako dobro nek' vas sa muzikom prati. Mi ćemo tu „koncertnu“ veče, veče uoč' velike Nesreće, moje i naroda moga, zapaliti svijeće, pomoliti se Iliji Gromoviniku i sjetiti se da smo nekad postojali. Moje patnja vam je oproštena! HVALA NA RAZUMJEVANJU! Nikola Kobac, Srbin iz Hrvatske, Kordunaš, književnik u prolazu. Doživotni izbjeglica. 24.07.2017.

Name

Turboskara

23.07.2017 20:42

zali boze naroda .Ocemo li ikad doci do pameti svaku izgubljenu bitku slavimo ko pobjedu sve nas je manje i manje sve smo bjedniji i sve siromasniji.Djeca nam nalistaju domove hrle u tu istu eu u koju mi necemo .Ogromna ljudska tragedija oluja bljesak i sta ti ja znam sta vise.Koliko je majko u crnini dan danas oplakuju svoje najmilije.Sta smo dobili da nam borci bacaju proteze da je narod gladan zedan bjedan.Neko da slavi oluju kao pobjedu a neko u egzodusu.Sta nam se ovo desava pa vidite i jedni drugi treci kako zivimo ko se borio za ovo.Dostigli smo dno dna u svakom pogledu.Unisteni smo kurtoloski privredno ekonomski i najvaznije ljudski bez dostojanstva o casti.Slavimp i glasamo za ljude koji nas unistise samo da bi kao kontrirali jedni drugim oni i nihova djeca nedodirljivi sve bogatiji na nasoj muci mi sve bjedniji u nasoj muci.Pa dokle il je vazno kontrirati drugome a biti bez cilja izgubljen i bez perspektive.Zar noje vreme da se okrenemo sebi buducnosti nama i nase djece a ne njima .Nije nama niko kriv krivi smo mi sami sebi sto ova agonija idalje produzava sto dopustamo ovo sto dopustamo. Ne jeb...e mene sarajevo covic alija i bakir mene je...u nasi prodane duse sto je jos gore a kriju sr iza ovi iz kao reda bosnjaka i hrvata Nase najvece zlo je nase baja vlada rs koja gleda samo svoje interese a za nas narod boli jr ku...c mi smo samo listic za glasanje koji ce produziti njihovu tiraniju kradju unistenje svega nas.Narode pamet u glavu rjesimo se nasih izdajnika naseg zla za drugecemo lako al kako sa nasima Unistise nas ovi kvazi nasi vasi njihovi moji tvoji.Gdje su oni gdje smo mi gdje su njihova djeca a gfje nasa imaju li za kiflu ili 3 miliona km da nebudu narkomani pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo vrijeme

23.07.2017 21:54

Nemojte samo da nas Rusi brane. Brane nas cijeli prošli vijek i ima nas svega četvrtina. Mi njih volimo volimo..., a oni vole Bugare, Hrvatima dadoše u ratu S 300 a nama šipak. Čekamo te njihove prevaziđene avione a plaćamo ih i oni nikad da dodju. A godišnje proizvedu 100najsavremeniji aviona za svoje potrebe.

ODGOVORITE
Name

Re RASPUCHIN

24.07.2017 13:04

НИСУ РУСИ хрватима ДАЛИ НИШТА НЕГО СУ ИМ ТРГОВЦИ НАОРУЖАЊЕМ ПРОДАЛИ ОРУЖИЈЕ ИЗ СКЛАДИШТА БИВШЕГ ссср-а!

Name

KOGDE

24.07.2017 06:17

Prejako! Svaka cast ovom covjeku a na obraz necovjeku Dodiku i Radojcicu!!

ODGOVORITE
Name

Re KOGDE

24.07.2017 11:42

Ne boje se oni Boga ni naroda a da obraza nemaju davno su pokazali.

Name

GORKA ISTINA

24.07.2017 11:36

E moj Nikola ,često se zapitam da li ovom našem nesretnom narodu iko može otvoriti oči pa da vidi ono što bi vidio i obični sljepac i onaj koji oči nema.Umjesto da na taj dan u svim gradovima u RS organizujemo javni čas na kojem će mo našoj djeci i onima koji žele da čuju istinu pričati o zločinima nad sopstvenim narodom,NE ZATO DA BI MRZILI DRUGE VEĆ ZATO DA IM SE ISTORIJA NE BI PONOVILA, mi pravimo muzički spektakl i vatromet.A toliko je dana u godini.Posle one izjave da nas bolje mogu braniti i čuvati oni koji veličaju ustaški pokret i slave oluju od onih koje je izabrao naš narod suvišno je bilo šta reći.Za svakog normalnog Srbina to je užasno povjerovati a još užasnije u to vjerovati.A dobro smo zapamtili kako su nas čuvali i branili od Jasenovca ,preko Hercegovačkih jama pa sve do poslednjeg rata ali je najtužnije što ništa nismo naučili.Pošteni i čestiti rodoljubi koji nikoga ne mrze ali najviše vole svoj narod i svoju otadžbinu su danas na marginama društva sklonjeni,zaboravljeni a često i proglašeni izdajnicima sopstvenog naroda od onih koji su dok su najbolji među nama stvarali RS imali neke druge potrebe i ciljeve.Tužno je i strašno svakome ko ima imalo mozga gledati ove naše patriote kako se sa zadovoljstvom slikaju u Mostaru ispod istog onog znaka pod kojom su naša nesrećna braća pobijena i protjerana u oluji a puna su im usta patriotizma.I oni avioni što su ubijali nevine i izmučene ljude u koloni dok su napuštali vjekovna ognjišta su imali isti znak.Već odavno mi pljujemo sami sebi u lice ,nagrađujemo lopove i kriminalce koji nas radi sopstvenih interesa i bogatstva godinama uništavaju i pljačkaju.Podržavamo i ,što je još gore ,našu djecu učimo jednom nakaradnom sistemu vrijednosti koji će nas na kraju potpuno uništiti.Tu našu potrebu da sami sebe uništavamo i podržavamo sopstvenu propast teško je objasniti i najboljem psihologu.Da li se uopšte vrijedi zapitati ima li ovom ludilu kraja?

ODGOVORITE
Name

Nikola Kobac

24.07.2017 18:42

Potpisujem i molim se da mržnja nestane, da istina nadjača sve laži, da zablude potope oluje...

Name

Nikola Kobac

24.07.2017 16:28

ODGOVOR ORGANIZATORU NA SAOPŠTENJE O OTKAZIVANJU KONCERTA Kao ozbiljan i odgovoran pokretač „aktivnosti“ na zaustavljanju „Sramote godine“ dužan sam istine radi, sebe radi, prijatelja i neprijatelja radi reći i ovo: Ne znam jesam li prvi načeo bolnu temu prigovora na „veselje“ u dan kada bi na svim srpskim prozorima trebala gorjeti voštanica, a svjetla, bar na pet minuta ugašena biti, ali znam da sam iskreno, sa mnogo tuge napisao sve objavljeno. Znam da ni u jednim novinama nisam našao svoj tekst, niti sam ga od bilo koga, ili bilo koju riječ od nekoga prepisao. Dakle, bilo bi lijepo od „organizatora“ da se pozvao ili prozvao novine koje „blate“ i Mariji proizvode neočekivane boli. Ili možda tremu pred tako važnim nastupom. (Da li je „brljezganje“ ako drugačije mislimo?) Vaše obraćanje javnosti je zlata vrijedno! Gospodo, zar vi mislite da je narod u Republici Srpskoj malouman, slijep, ćorav ili nepismen? Zašto se sprdate sa narodom? Od 365 dana i 12 mjeseci u godini vi odabraste baš 4. avgust za „Spektakl godine“? Koja je razlika u pjesmi i onome ko pjeva uoči, na dan ili na godišnjicu smrti? Posebno smrti jednog dijela srpskog korpusa koji vjekovima živješe na prostoru sa koga ga otjeraše, naroda koji umiraše pravde i slobode radi? Mislite li da će Hrvati na dan pada Vukovara (grada u koji je simbol hrvatske „pobjede“) u Zagrebu organizovati „spektakl godine“ ili „spektakl poraza“? Regionalno popularna pjevačica je rasprodata, kažete? Jel rasprodat obraz srpskog domaćina? Kako se sada preko noći našao slobodan termin za 3. avgust (taj datum je kao kada bi te umjesto u čelo ubili čekićem u potiljak), a do sada je bio zauzet? Vas niko nije optužio za ciljano „pjevanje“ na dan velikog stradanja srpskog naroda već za nepromišljeno urlanje u danima kada se plakati treba. Moje optužbe su vapaji do neba i molba da kad već srpski grad tih dana pjeva da bar ćute političari i ne osuđuju proslavu „Oluje“ u Kninu. Bilo bi korektno, zar ne? Neka ne optužuje Hrvate i njihovo veselje. Oni imaju državu a mi Mariju. Centralno obilježavanje „Oluje“ u Banja Luci, gospodo draga nikada nije bilo 5. avgusta, prizovite pamćenje u pomoć i organizatore („Veritas“) toga obilježavanje. Od prošle godine (u Busijama, Republika Srbija) poče „centralno obilježavanje“ Vojno redarstvene akcije „Oluja“. Do tada smo se okupljali oko svojih sjena i svojih mrtvih kako je ko stigao i gdje je stigao. Ove godine će kažu to biti negdje na drugom mjestu. Gdje vlast odredi. Nije Marija(n) jedini umjetnik, nije klavir jedini instrument, nisu bubnjevi Indijanci, a bogami ni Srbi iz Hrvatske – Čerkezi. Kako se ne sjetiste da Mariju pozovete da pjeva na dan oslobođenja grada Banja Luke, a taj 4. avgust na Kastel ste mogli dovesti srpske književnike, glumce, riječi, besjede, knjige, misli… Da li je književnost umjetnost? Nije, na knjigama se ne zarađuje. Naravno, kako ne postoji ni jedan zvanični akt (upravu ste, bez daljnjega) koji bi vam osporio „spektakl godine“ predlažem da ne mijenjate ovaj datum. Ma neka veselje traje sve do 15. avgusta kada se i posljednji Srbin nekako izvuče iz Srpske Krajine, odnosno države Hrvatske. Na vašoj strani je Zakon, novac i „glazbeni“ umjetnici! Žao mi je što je izostalo oštro saopštenje „Srba iz regiona“ koje bi mi ulilo posebnu snagu i hrabrosti u iskazivanju veličine protesta. Naknadno sam saznao da se ovo „udruženje“ bavi važnijim stvarima – đedovom kosidbom, crkvenim folklorom, Nevesinjskom puškom. Kolindom, Karamarkovim, kozama, karavama, konjima, popisima, sugestijama, politikom podržavanjima… Ali da dalje ne sipam so na otvorenu ranu sačekajmo „Dan žalosti“ koji Vi najavljujete. Valjda će zastave biti spuštene na pola koplja, valjda će taj dan umuknuti vesela muzika na talasima srpskih radija, javnih servisa, valjda će novine na naslovnoj strani crninom biti obojane? Mariji Šerifović, kao istinskom umjetniku ( ima li neke druge umjetnosti) i pobjednici Eurovizije, zamislite Eurovizije dodijelite Orden zasluga za narod i nemojte je petljati i gurati tamo gdje ne pripada. Ovdje nije u pitanu umjetnost već zarada i interes gospodo, čuvari umjetnosti! Od mene gradonačelnika Banja Luke, odnosno g. Igora Radojčića ne treba braniti. Neka on sam sebe svojim dijelima brani. U ovom slučaju nije potrebno previše pameti: Ako gradonačelnik grada u kojem se dešava „Spektakl godine“ ništa o tome ne zna ili se ništa ne pita neka podnese ostavku. Ako su to njegovi saradnici, bez njegovog znanja uradili neka ih – otjera i ubuduće pripazi što mu se u gradu dešava. Kažete da je ovaj događaj „u jednom dijelu medija grubo zloupotrebljen u dnevnopolitičke svrhe“? Od kud Vama pravo da se bavite politikom i ocjenjujete dokle ona doseže, kada prestaje umjetnost a počinje politika? Ako sam politički nepismen, (a jesam) pomognite mi, osvjestite me. Vidim ja: ovdje je politika pjesma na dan stradanja, a nije politika ako se zaključuje sporazum ili dogovor HDZ (Hrvatske demokratske zajednice) sa vladajućom srpskom strankom u Srpskoj? HDZ je ona stranka koja je iskopala raku Srbima iz Hrvatske i sada ih sa vijekvima njihovog trajanja zatrpava. Lopatu dodaju „čuvari Srpstva“ dok kritičari stvarnoga i dalje bauljaju po svojoj neimaštini ili sjećanjima. Vama želim uspješan koncert, Mariji još poneku pobjedu na evropskom „wimbeldonu muzike“, dobru prodaju ulaznica… svako dobro nek' vas sa muzikom prati. Mi ćemo tu „koncertnu“ veče, veče uoč' velike Nesreće, moje i naroda moga, zapaliti svijeće, pomoliti se Iliji Gromoviniku i sjetiti se da smo nekad postojali. Moje patnja vam je oproštena! HVALA NA RAZUMJEVANJU! Nikola Kobac, Srbin iz Hrvatske, Kordunaš, književnik u prolazu. Doživotni izbjeglica. 24.07.2017.

ODGOVORITE
Name

Banshee

24.07.2017 19:40

Srbi jesu sami krivi za tu kataklizmu. Danas, ove datume obiljezavati kao žalost! Propale politike Milosevica. Odajmo počast nevinim ubijenim. Ali na Kaštelu se slavi, svira.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

25.07.2017 09:14

Pa Srbi šta ste drugo očekivali kad ste izabrali za gradonačelnika nekog ko nije Srbin?

ODGOVORITE