Koliko je more važno

Jača mišiće, stimuliše cirkulaciju i rad srca, tonizuje kožu čineći je glatkom, opušta kao najbolji lek protiv stresa. Savršeno je za sinuse, alergije i prehlade.

Zdravlje 22.07.2017 | 12:07
Koliko je more važno
Odlazak na more i spajanje sa njim na razne načine, stvara poseban osećaj blaženstva. Njegovi blagotvorni uticaji ne doživljavaju se samo plivanjem, šetnjom i trčanjem po pesku. More lekovito deluje na dušu i telo i ukoliko se samo sedi na obali i posmatraju talasi.

- Morska voda je, zaista, priča za sebe. U njoj se nalazi plemenita mešavina natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, odnosno svih minerala koji se nalaze u krvi čoveka, a važni su za rad svake ćelije. Kao takva, morska voda osvežava, jača mišiće, stimuliše cirkulaciju i rad srca, tonizuje kožu čineći je glatkom, opušta predstavljajući najbolji lek protiv stresa. Aerosol, odnosno raspršena so u vazduhu deluje podsticajno na nervne završetke u koži, pomaže suzbijanju otoka i povoljno deluje na gornje disajne puteve - objašnjava specijalista kardiologije primarijus dr Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

* Šta morska voda znači za kožu?

- Morska voda ublažava tegobe kod pojedinih kožnih bolesti kao što je, na primer, dermatitis, a posebno kod psorijaze. Morska so i kalijum hlorid iz nje ubrzavaju zarastanje oštećene kože. Zbog svojstava prirodnog antiseptika pospešuje i povlačenje ekcema. Preporučuje se i kao lek za sinuse, alergije i prehlade, a deluje i kao dobar antihistaminik, odnosno otvara disajne puteve. Međutim, preterano uživanje u moru i morskim talasima može dovesti do isušivanja kože, zbog čega je obavezno redovno tuširanje i nanošenje odgovarajućih krema.

* U čemu se još ogleda zdravi uticaj mora?

- Slana morska voda, na primer, pomaže kod nadraženosti sluznice nosa ili šmrcanja usled alergijskih reakcija i prehlade. Da bi se oslobodili ovih tegoba, treba iz šaka udisajem da uvučete u jednu, pa u drugu nozdrvu morsku vodu, kada god se za to ukaže prilika. So iz vode peče, ali i dezinfikuje nosnu šupljinu. Osobe sa proširenim venama trebalo bi da uđu u vodu do polovine bedara i hodaju pola sata, najmanje dva puta dnevno. Masaža usled kretanja i delovanja vode zateže i jača vene. Ako je more plitko, korisno je da šetaju po plićaku. Takođe, ispiranje morskom slanom vodom je pravi melem za žene koje imaju upale ili pojačan vaginalni sekret. Treba samo da se sklone sa javne plaže i nađu najčistije more.


* Zašto smo u blizini mora opušteniji nego inače?

- Dok sedimo ili šetamo pored morske obale udišemo morski vazduh bogat negativnim jonima. Ovi joni pospešuju oksigenizaciju celog organizma. Energija koju emituju dovodi do psihičkog i fizičkog blaženstva, zbog čega ih još nazivaju i vitaminima iz vazduha. Osim toga, jedan od najvažnijih elemenata u tragovima koji dolazi iz mora je jod. Morska so i alge su prava riznica ovog minerala. Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde koji utiču na brojne procese u organizmu. Oni kontrolišu brzinu kojom se vrši razmena materija u organizmu, ali i kojom brzinom se materije razgrađuju i novonastala jedinjenja ugrađuju u ćelije. Ukoliko joda nema dovoljno može doći do grčeva u mišićima, zatvora, pojave edema, hladnih ruku i stopala, opšte slabosti, lomljivih noktiju, suve kože, pa čak i depresije. A tu su i druga ozbiljna obolenja koja se javljaju ukoliko ovakvo stanje duže potraje.

* A šta se dešava kada plivamo?

- Kupanje u moru generalno osvežava i ispunjava organizam energijom. More izaziva takav efekat zahvaljujući mineralima čiji je sastav sličan sastavu tečnog dela krvi, odnosno plazmi. Plivanje ili jednostavno pomeranje tela predstavlja savršenu gimnastiku za mišiće i cirkulaciju krvi. Hodanje kroz vodu do nivoa struka, takođe je korisna aktivnost jer sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu i stvaranje celulita. Jedino treba voditi računa da se na kupanje ne odlazi odmah posle obroka, jer hladna voda može da blokira varenje i dovede do iznenadnog osećaja slabosti. U vodi se treba zadržavati zavisno od njene toplote. Ako je more hladnije, ne treba boraviti dugo i obavezno plivati.

HARMONIČNO TROJSTVO

Uticaj mora na zdravlje ne može da se posmatra izolovano. Ono deluje u sadejstvu sa morskim vazduhom i sunčevim zracima - naglašava dr Macura.

- Morski vazduh i specifičan miris mora oslobađa karakterističan sastojak dimetil sulfid koji u pozitivnom smislu direktno utiče na disajne puteve. Ko se nadiše ovako obogaćenog morskog vazduha uveče će bolje spavati, jer se zbog bogatstva negativnih jona lakše apsorbuje kiseonik. Osim toga, negativni joni bore se protiv slobodnih radikala i uspostavljaju ravnotežu hormona sreće i zadovoljstva, serotonina.

* A kako deluju sunčevi zraci?

- Sunčevi zraci su na moru izuzetno zdravi, ukoliko se ne preteruje sa izlaganjem tela. Uz pomoć sunčeve svetlosti organizam dobija neophodne količine vitamina D, koji više deluje kao hormon jer reguliše zdravlje kostiju, mišića, imunitet, san i raspoloženje. Svetlost pozitivno utiče na psihu i organizam, kao i na smanjenje stresa. Osim toga, "upijanje" sunčevih zraka predstavlja najbolji način za prevenciju nastanka osteoporoze i smanjivanje nivoa šećera u krvi. Zapravo, što je veći procenat vitamina D, to je niži nivo glukoze. Sunčanje je, u razumnoj meri, korisno i u prevenciji srčanih bolesti, a suzbija i procese koji štete pamćenju. S druge strane, izbegavanje sunca može doprineti nastanku dijabetesa tip 2.

HIPOKRAT, GALEN, EURIPID

Još je rodonačelnik medicine Hipokrat otkrio lekovito dejstvo mora na svom zavičajnom ostrvu Kosu u Egejskom moru. Posmatrao je ranjene ruke ribara koje su jako brzo zaceljivale, a da rane nisu lečene. Shvatio je da u stvari morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja ćelije kože, podstičući unos minerala iz vode a izbacujući toksine iz krvi.

Oduševljen morem, pesnik Euripid je pisao da ono vraća zdravlje čoveku, Platon je tvrdio da "ispira" sve boljke, a rimski lekar i filozof Galen grčkog porekla opisivao je lekovito delovanje čestica soli iz morskog vazduha.

LEČENjE PESKOM

U svetu se sve više preporučuje lečenje peskom zagrejanim sunčevim zracima i prožetim mineralima iz mora. Terapija se sprovodi tako što se osoba u potpunosti prekrije peskom, ili samo određeni delovi tela u kojima su prisutne tegobe. Glava, vrat i grudi uvek ostaju van peska, slobodni.

Onima koji praktikuju ovu terapiju savetuje se da u početku, ostanu "zaronjeni" u pesak 10 minuta, a nakon par dana vreme se postepeno produžava, ali ne duže od pola sata. Pesak treba da je potpuno suv da bi mogao da oslobađa toplotu. Na ovaj način na telo se istovremeno prenosi toplota, ali i svi drugi korisni sastojci, a posebno mineralne soli. Ovaj vid lečenja je naročito delotvoran u slučaju reumatičnih upala zglobova, artroze nastale stradanjem hrskavice u zglobovima, kao i drugih zdravstvenih problema u kostima i zglobovima. Jedino se ne preporučuje osobama sa srčanim problemima, lošom cirkulacijom i krhkim kapilarima.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar