"Žuti karton" za Savjet ministara

Sve je izvjesnije da će Savjet ministara BiH u srijedu dobiti "žuti karton" od poslanika u Predstavničkom domu BiH jer će njihov izvještaj o radu za prošlu godinu najvjerovatnije biti odbačen. Poslanici su već duže vrijeme nezadovoljni radom Savjetu ministara BiH i ne kritikuje rad izvršne vlasti u BiH samo opozicija, nego i pozicija velikim dijelom.

Bosna i Hercegovina 22.07.2017 | 11:38
"Žuti karton" za Savjet ministara
Stoga će u srijedu, sasvim je izgledno, biti pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara BiH. Damir Bećirović (DF) kaže da novu većinu u BiH vidi u koaliciji SBB-a, HDZ-a BiH i SNSD-a, te da je to jedino moguće ako neko hoće da BiH izađe na "zelenu granu".

"Koliki će biti njihov domet, to je sad već drugo pitanje, ali to je jedina moguća koalicija u ovome trenutku", kazao je Bećirović. On je rekao da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva DF-a, te da će se sastati predsjednici DF-a i SDP-a BiH i odlučiti kako će se ponašati na sjednici Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za 26. jula.

Ističe da će vjerovatno biti upućena inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara, odnosno nepovjerenje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću. Upitan da kaže kako će to izvesti, ako smjena neće proći u Domu naroda BiH jer tamo nema dovoljno ruku, Bećirović je rekao: "Ko to kaže? Ima dovoljno, ruku biće, ako bude nove koalicije, što je potpuno izvjesno".

Međutim, Bećirovićeve kolege nisu htjele spekulisati o novoj koaliciji, tvrdeći da treba prvo čekati šta će se dogoditi na sjednici. Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže da ne očekuje ništa spektakularno na sjednici.

"Nemam informaciju o zahtjevu za smjenu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, nemam ni informaciju o formiranju neke nove većine u BiH. Jedino što očekujem da usvojimo izvještaj o radu Savjeta ministara BiH", rekao je Lovrinović.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da će Predstavnički dom u srijedu odbiti izvještaj Savjeta ministara BiH jer je nivo frustracija poslanika dostigao vrhunac.

"To će biti 'žuti karton' Savjetu ministara BiH i mislim da bi onda sami trebalo da podnesu ostavku, a ako to ne učine, svakako slijedi inicijativa za njihovu smjenu", kazao je Magazinović.
On je rekao da SDP svakako neće ući u vlast do izbora, te da ne želi spekulisati o novim relacijama SBB - SNSD - HDZ BiH.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da postoji mnogo argumenata da ode ovaj Savjet ministara BiH. "Ukoliko bude izglasano nepovjerenje Savjetu ministara, onda je na političkim partijama da sjednu i dogovore se kako dalje", kaže Majkićeva.

Tvrdi da ukoliko ostane ovako, BiH neće dobiti kandidatski status ni u drugom kvartalu ove godine. Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, ističe da očekuje konstruktivnu raspravu u parlamentu, ali da ovakav Savjet ministara i njihov nerad ne može imati podršku Nezavisnog bloka. Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, nije želio davati procjene šta će se desiti na sjednici, te smatra da je Savjet ministara dobro radio.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.07.2017 09:48

Od Dejtona nije bilo nesposobnijeg saziva. Puno priče, puno svađe, politikantstva, velikih obećanja i nikakvih rezultata.

ODGOVORITE
Name

re Dragan

22.07.2017 11:20

Kako nema rezultata? Nemoj dušu griješiti. Evo ministar bezbjednosti je sve pohapsio. Riješio najveći broj velikog kriminala, korupcije i nepotizma. Rezultat njegovog predanog rada je i smjena glavnog tužioca na mjesto tužioca. To ti dođe kao disciplinska opomena i manja plata za hiljadu, dvije.

Name

RE Dragan

22.07.2017 12:52

Samo ti i faktički možete spasiti ovaj narod, kakav kreten

Name

hasil

22.07.2017 14:21

To nisu ministri to su poslusnici partijskih sefova bez razlike koji dodju isto tako moraju slusati staim dodik bakir i covic kau hebes takve ministre nigde u svetu poznato.

Name

Mata

22.07.2017 09:59

Ako se desi sto pise ,2018 godine pislije izbora nece postojati SBB i DF budite sigurni.

ODGOVORITE
Name

Kiki

22.07.2017 19:19

SNSD,HDZ, hdz 1990, Sbb...16 poslanika. Fali im jos dobrih 6-7. Suplja prica.

Name

Ovaj

22.07.2017 10:05

Ovaj Bećirović mi je prije djelovao kao razuman političar.Tvrditi da duboko korumpirana sekta kao što je snsd zajedno sa hdz i strankom Fahrudina Radončića vodi BIH u bolju budućnost ne da nije normalna nego je za psihijatrijski ljekarski konzilij.

ODGOVORITE
Name

Milojko

22.07.2017 10:32

U Predstavničkom domu imaju dva Becirovica , Denis iz SDP ( vi na njega mislite vjerovatno) i ovaj Damir iz DF koji je prvi manadat u PD BiH

Name

Paul Brajtner

22.07.2017 10:39

Ovaj...uskoro ces ostati bez te "fildzan"drzave..hehe

Name

Mrki

22.07.2017 11:27

Koji god da je Becirevic, ovaj od Zelje zlatnog ljiljana ili ovaj drugi, sigurno obozava Srbe i bice odlican za koaliciju sa SNSD.

Name

Grujo

22.07.2017 10:21

Becirovic koji je koristio najgoru antisrpsku retoriku i podnio niz inicijativa protiv Republike Srpske u vlasti vidi SNSD zastitnike srpstva. Je li to sada Dodik opet patriota, a SzP izdajnici. SNSD sa HDZ i Becirevicem, bas me interesuje sta ce nam Baja objasniti kada su u pitanju planovi ove ocito prosrpske koalicije.

ODGOVORITE
Name

adzenda

22.07.2017 10:22

Zlo stalno vrti.

ODGOVORITE
Name

Rs

22.07.2017 10:31

Pa dobro rekao bolja buducnost ali nije rekao cija bolja buducnost narodna nije sigurno nisu oni ti zbog naroda narod je tu zbog njih da ih redovito sisaju nepismenu marvu sitnog zuba

ODGOVORITE
Name

kuduz

22.07.2017 10:38

Tako to biva kad se pita pravi od go.ana.Nazor napravili sm da bi naudili RS.tzv szp nije ni za kucnog savjeta ..

ODGOVORITE
Name

kapetan

22.07.2017 11:32

O cemu ti zemljace pricas.Povezujes li ti ista od ovoga sto je napisano ili receno u ovom tekstu.Ovdje se pravi skupstinska vecina tri najveca lopova u cijeloj BiH samo zato sto je ovaj SM poceo sa otvaranjem silnih afera a na cijem celu su upravo ova troica. Ostaje im jedina ,opcija preuzeti sve bitne institucije drzave kako bi se zastitili i sacuvali nelegalno stecenu imovinu.Sad pitam tebe pametnjakovicu da nam kazes sta je to lose uradio ovaj savjet ministara i zbog cega nije dobar .

Name

Pukovnik-kapetanu

22.07.2017 12:24

G-sin kapetane vrlo dobro jer NE SMIJEM reči odlično jer ostavljam vojnički prostor za tu riječ nekom generalu.

Name

Djekna

22.07.2017 13:17

Ovo je do sad majbolji savjet ministara. Bice jos bolji kad u njemu bude vise ministara DFa i saveza za promjene. Dodiik Covic i Izetbegovic ce ostati praznih saka, narocito nakon sledecih izbora. Ljudi se osvjescuju, polako, ali nezaustavljivo. Na lraju se ipak stomak pita.

Name

Kuduze

22.07.2017 13:54

Reci ti nama šta je tvoj Dodik napravio kad je bio 8 god.u Sarajevu osim sto je tad najviše nadleznosti ottislo na BiH?Pisi nam druže šta je napravio da i mi znamo.Pisi valjda se sjecas a ako ne ja ću ti nabrojati Dodikova velika djela dok je sjedio u Sarajevu on i njegova lopovska svita. E sad od panike jer ovi nešto cackaju,udruzuje se tvoj Dodo sa crnim djavolom nebil sjeo opet gore pa da zataškaju sve ponovo.Mislim neće moći,točak ide naprijed polako ali ide.

Name

kuduz

22.07.2017 14:27

Nije bitno ko je na vlasti.najbitnije je da izdahne nakaza zvana bih..nju odrzava bakir i tzv szp..Kad izdahne ova neman,"nestace" i 150.000 sluzbenika koji,kao rade u tzv bih..Onda neka svako kroji zivot u svojoj kuci kako hoce..

Name

Napredak

22.07.2017 12:13

Ma ja.Velika dostignuca.Al u susnju.Ko da smo ludi kod ociju.Stalno oni i stranci kontatunu neki napredak.

ODGOVORITE
Name

Srbac

22.07.2017 14:16

Dobro je SM i radio s obzirom koliko je ostalo kadrova SNSDa na bitnim mjestima,koji su opstruisali mnoge bitne pokušaje (Zubac i sl.). A kakva je korupcija i javašluk u Tužilašvu BiH nije ni čudo što niko od uhapšenih nije osudjen. Dodik je napravio mafijašku državu za sebe i svoje sljedbenike. Fali mu još par kockica da se složi i nemože mu više niko ništa. Sud pogotovo- možda Bog jedino, ali mislim da nas je on zaboravio.

Name

Bravo Srbac

22.07.2017 16:39

Bravo Srbac i ti vidis napredak.akraj Save vlaga velika u ovoj vrucini.Da ti nije Fata Morgana.

Name

klapac

22.07.2017 13:52

Savez za promjene mora osvojiti entitetsku vlast.

ODGOVORITE
Name

re

22.07.2017 16:37

Koji savez za koje promjene, kad oni uopšte ne postoje. Vidiš da svi vuku na svoju stranu a tek kad krene predizborna kampanja, onda će se potpuno raspasti. Nema saveza kad se budu dijelile funkcije-novac.

Name

Oce

22.07.2017 16:40

Oce, kad se iz kamiona brasna izvuce predsjednik.