Poskupio 50 miliona evra na klupi Real Madrida!

Leta 2016. plaćen 30 miliona, čovek koji je odigrao 25 minuta u nokaut fazi Lige šampiona (1 minut u finalu) prodat je leta 2017. za 80, možda i 85 miliona evra.

Fudbal 22.07.2017 | 23:00
Poskupio 50 miliona evra na klupi Real Madrida!
Sedenje na klupi Real Madrida, redovan ulazak umesto startnog centarfora Karima Benzeme i uloga važnog, jako važnog startera u mečevima kada je Zinedin Zidan morao da odmara glavne zvezde i, pritom, beleži pobede u Primeri učinila je Alvara Moratu skoro tri puta skupljim fudbalerom za godinu dana!

Konkretno, posle 12 golova i 12 asistencija, uz 2.377 minuta odigranim za Juventus u sezoni 2015/16, Morata je vraćen u Madrid po unapred ugovorenoj otkupnoj ceni od 30 miliona, a već narednog leta prodat engleskom Čelsiju za neverovatnih 80 miliona evra (možda i 85).

To je poskupljenje od 167 odsto posle sezone u kojoj je španski centarfor, primera radi, u nokaut fazi Lige šampiona igrao 9, 13, 0, 0, 0, 2 i 1 minut u finalu u kom je Real odbranio titulu prvaka Evrope.

Ispostaviće se da je Benzemina rezerva leta 2017. godine postala jedna od najskuplje plaćenih pojačanja u istoriji fudbala.

Morata (24) je u prethodnoj sezoni odigrao 1.872 minuta za Real, 505 manje nego sezonu pre toga u Torinu, a razlika u shvatanju fudbala između Serije A i Primere, kao i Realova nadmoć u odnosu na veći deo karavana u Španiji omogućili su mu da ima solidan statistički učinak od 20 golova i šest asistencija.

Da li je to učinak koji ga je učinio 50 miliona evra skupljim fudbalerom nego 2016, ostaje tema za diskusiju, ali ono oko čega nema diskusije i što donekle opravdava Čelsijevu želju da vidi Moratu na "Bridžu" jesu njegove igre u retkim ulogama startera.

Bićemo konkretni - bez Morate i Džejmsa Rodrigeza u postavi, Real ne bi bio prvak Španije u sezoni 2016/17.

Evo i zašto…

Kada je inače gust raspored takmičenja postao još neprijatniji za Zidana prošlog proleća, u kombinaciji sa novom teškom povredom Gareta Bejla, senzacionalnom pobedom Barselone u na "Santijago Bernabeu" stadionu i jakim dvomečima u Ligi šampiona, Real se svakog drugog vikenda na La Liga gostovanjima oslanjao na Moratine golove i, na kraju, uspeo da odbije napad Katalonaca i osvoji tek drugu titulu prvaka Španije u poslednjih devet godina.

Ona je u velikoj meri i Moratina.

Leganes 2:4 (Morata 3 gola)
Sporting 2:3 (Morata gol)
Deportivo 2:6 (Morata gol i asistencija)
Granada 0:4 (Morata dva gola)

Ovo je serija kasnih Realovih gostovanja u Primeri u kojima je Zidan uspeo i da sačuva već tromog Benzemu za najvažnije mečeve u Ligi šampiona i da osvoji maksimalan broj bodova, kao što vidite - zahvaljujući momku koji je shvatio da se uprkos svemu nikada s njim neće ozbiljno računati u klubu iz rodnog grada u koji je došao 2008. iz podmlatka Hetafea, a da je pre toga trenirao i u Atletiko Madridu.

Bez obzira na ovaj impresivan niz iz aprila i maja, teško da je Roman Abramovič izbrojao ovolike milione da bi Morata "čupao" Kontea u Stouku i Birmingemu, tako da je na njemu da dokaže da je igrač za velika dela i napadač za najveće utakmice.

"Ovo je najbolji klub. Antonio Konte je jedan od najboljih trenera na svetu, srećan sam što ću raditi sa njim", rekao je Morata koji je danas sleto u London i odradio lekarske preglede bez ikakvih problema.

Upitan koliko je blizu bio prelaska u Junajted, Morata je rekao:

"Ne znam, najvažnije je da sam ovde i da ću igrati za Čelsi. Konačno sam stigao".

On je dodao i da je uveren da će se prilagoditi na fudbal u Premijer ligi i da je o tome razgovarao sa saigračem iz reprezentacije Španije i budućim saigračem u Čelsiju Sesarom Aspilikuetom.

"Premijer liga je jedna od najboljih na svetu i srećan sam što ću igrati", rekao je Morata.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar