Zvanično: "Oreol" na bolidima F1 od 2018. godine!

Kontroverzni sistem zaštite vozača u kokpitu bolida Formule 1 "oreol" (halo) biće uveden u trke od 2018. godine, potvrdila je FIA.  Rešeno je – cirkuzanti montiraju “oreol”! Od naredne sezone, svi bolidi će morati da budu opremljeni novim delom zaštitne opreme. Takozvani “oreol” štiti i od otpalog točka pri brzini od 240 km/č!

Ostali sportovi 23.07.2017 | 08:30
Zvanično: "Oreol" na bolidima F1 od 2018. godine!
"Oreol" je Ferarijeva konstrukcija od karbonskih vlakana koja je naišla na veliko negodovanje vozača, pa se očekivalo da FIA izabere neko alternativno rešenje.

Potreba za zaštitom vozača u bolidu porasla je u poslednjih nekoliko godina, a postala prioritet F1 nakon pogobija Žila Bjankija u Japanu, te Džastina Vilsona u Indikaru u roku od svega mesec dana zbog povreda glave.

FIA u saopštenju navodi da je serijom brojnih testova u prethodnih pet godina utvrđeno da "oreol" donosi najbolje sigurnosne rezultate. 

Odluka je usledila manje od nedelju dana nakon što je FIA na Silverstonu testirala providnu alternativu "štit". Vozač Ferarija Sebastijan Fetel je nakon vožnje pod "štitom" rekao da se osećao ošamućeno već posle jednog kruga.

"Štit" je imao podršku vlasnika timova zbog suprotstavljenih mišljenja vozača u vezi sa "oreolom" posle brojnih testiranja prethodne godine.

Međutim, "orole" je bio jedini "uređaj" koji je uspešno prošao oba ključna testa – zaštitu od udarca ostataka od pneumatika pri brzini od 240 kilometara na sat i nelimitiranu vidljivost.

Vozači su kritikovali upravo poziciju "oreola", koja je smeštena u obliku viljuškaste kosti ispred njih oko kokpita, tačno ispred njihovih očiju.

Ipak, timovi i vozači su se složili u jednom sa FIA, potrebna je dodatna sigurnost za vozače kako bi se izbegle tragedije poput pomenutih.

Nema više odlaganja. Od 2018. godine, sve ekipe najbržeg cirkusa su u obavezi da na svoje bolide ugrade takozvani “oreol”, odnosno mehanički sistem zaštite vozača od povreda izazvanih izletanjem tvrdih predmeta sa staze.   

“Mi, vozači, poštujemo inicijativu Svetske automobilske federacije (FIA) po pitanju bezbednosti i podržavamo želju da se trkanje učini bezbedijim. Poslednjih decenija, svedoci smo postizanja sve većih brzina, sve bržih krugova. To je jedino moguće zbog veće bezbednosti. Kao znak jednakosti, u istom periodu, tu je i sve veća popularnost našeg sporta. Formula 1 je uzor za veću bezbednost, bez žrtvovanja rezultata. I dok 'oreol' estetski nije najdraži svima, mi vozači, ćemo napadati koliko god možemo na stazu. To je ključ za rast Formule 1 i njenu popularnost”, izjavio je Aleksander Vurc, prvi čovek Asocijacije gran-pri vozača, ali je važno napomenuti da ostatak vozačkog sveta ima izuzetno podeljena mišljenja po pitanju “oreola” čija je uloga da štiti vozača čak i od otpalog točka pri brzini od 240 km/č. Naime, setimo se da je Luis Hamilton prošle sezone izjavio kako je “oreol” potpuni užas, dok se ista stvar svidela Niku Rozbergu.

Važno je napomenuti da je na prošloj trci Sebastijan Fetel testirao takozvani “štit” sistem, ali da ta ideja nije prošla. Ferarijev vozač je izjavio da mu se od zaštite nalik na vetrobransko staklo posle samo dva kruga zavrtelo u glavi. Konstruktori tvrde da to neće biti slučaj s “oreolom”, odnosno da on neće remetiti vidik vozača tokom vožnje.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar