Odluka još nije donesena

Odluka Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH u postupku koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića još nije donesena, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Bosna i Hercegovina 18.07.2017 | 19:01
Odluka još nije donesena
U VSTS-u kažu da za sada iz Kancelarije disciplinskog tužioca nemaju nikakve informacije.

“Još se ne zna kad će odluka biti donesena. Za sada nemamo apsolutno nikakve informacije da li će to biti sutra, odnosno kada će to biti. Kada odluka bude donesena, javnost ćemo obavijestiti saopštenjem”, rekla je Srni Edisa Šikalo iz Službe za odnose sa javnošću VSTS-a.

Jednomjesečni rok za donošenje odluke o suspenziji Salihovića istekao je 16. jula.

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a okončala je sredinom juna disciplinski postupak protiv Salihovića, ali odluka još nije donesena.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne i podnio žalbu na odluku o suspenziji.

Uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi i krivičnu istragu protiv Salihovića koji je 10. jula ispitan u svojstvu osumnjičenog u predmetu u kojem istragu vodi Posebno odjeljenje za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Salihovića sumnjiče za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Maja

18.07.2017 17:22

Dozivotna suspenzija, pune ladice predmeta koji su tu godinama.

ODGOVORITE
Name

Perica

18.07.2017 18:32

Jel ti znaš šta je predmet postupka!? Šta mlatiš bez veze, izgori ti pita.

Name

patriot

18.07.2017 20:17

PRVO NEK NAM KAZE ; KO JE POKRAO MILIONE IZ SEFA BOBAR BANKE ?

Name

Dijagnoza

18.07.2017 17:41

Šta reći, ni sud ne poštuje rokove. Treba ih tužiti.

ODGOVORITE
Name

Hm

18.07.2017 17:44

Sad ćemo da vidimo ko je jači.

ODGOVORITE