BiH napušta sve više stručnjaka

Od početka prošle godine iz BiH je otišlo 1. 410 medicinskih radnika radi posla u inostranstvu.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sistem koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plate.

Svake godine odlazi i veliki broj ljekara, a BiH gubi mnoštvo stručnjaka. U Unsko-sanskom kantonu se generacije školuju samo za odlazak, jer mladi već u tinejdžerskim godinama smatraju da će im u drugim zemljama svijeta biti bolje.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini su posredovali u zapošljavanju 1.079 medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u inostranstvu.

Dodajte još broj onih s višim obrazovanjem i koji se nisu zaposlili putem ove institucije. Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je kako BiH poklanja obrazovane i stručne kadrove.

''Migracija medicinskih radnika traje odavno, ali sada je drugačije, jer ne školujemo mlade prema potrebama tržišta, već se pravi klasična hiperprodukcija. Poslodavci, ministri i vlade trebaju održavati godišnje tematske sastanke kako bi riješili koliko je potrebno ovog kadra na tržištu. S druge strane, naši normativi i standardi nisu dobri i nisu usklađeni s EU, pogotovo kada govorimo o broju pacijenata na medicinsku sestru i pojedina teška odeljenja'', rekao je Džomba.

Osim onih koji odlaze odmah nakon obrazovanja, tu je i kadar koji ima kliničko iskustvo, s mnogo godina rada i truda, a upravo takve jedva čekaju zemlje EU.

''Nisu uložili ni centa, a dobili su formirane stručnjake koji odmah mogu početi raditi. Da biste obrazovali jednog stručnjaka u medicini potrebno je i do 100.000 evra, a mi ih poklonimo. Odlaze trbuhom za kruhom jer ovde nisu riješeni uslovi, primanja su niska, a medicinski radnici su prezaduženi i samim tim su prinuđeni da odlaze van BiH. Plate su mizerne, pogotovo kada gledate razliku po kantonima'', naglasio je Džomba.

Ista situacija je i s ljekarima. Manjak kadra u porodičnoj medicini prisutan je u svim kantonima, a najizraženiji je u Livanjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom. Bolnice u RS u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara, pišeKlix.

Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 ljekara te da će se zbog konstantnog odliva kadra BiH za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji, a ovaj nedostatak se već osjeća i stvara probleme u zdravstvenim ustanovama.

Ipak, do sada nije mnogo toga urađeno da bi se situacija promijenila i zaustavilo poklanjanje pameti i znanja drugim zemljama.

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

škrbic

17.07.2017 20:52

To je dobro . Znaci nema medecinskog kadra na birou. Svi navalite u medrcinsku školu i fakultet jer posao vas čeka.

Zavrsila sam Medicinski fakultet prije dvije godine, u roku, prosjek ocjena 9.1. I dalje sam nezaposlena. I ne, ne biram posao. I da, ucim njemacki.

Dr

18.07.2017 13:23

Brzi

17.07.2017 20:58

Sta mislite da su se ti medinicari usrecili. 80% ih ce radit u domu staraca,menjat penpase.Ali staces takvi smo,kod nas glumino neki ponos a vani radimo sve i svasta.

sretno

17.07.2017 21:00

...pa to i nije neka steta.....ti "medicinski strucnjaci" nisu nikakvi strucnjaci.....nego bagra nevidjena (to iz loseg iskustva s tom bagrom govorim)

Doktor

17.07.2017 21:06

Zašto stalno komentarisati situaciju u zdravstvu kada nijedna ličnost koje vode ovu zemlju ne žele da reše ove siutacije.Biti ljekar i zdravstveni radnik je težak posao ovdje,uvjek na udaru medija i političara koji pa za svoje izborne kampanje prvo koriste doktore zarad glasova a oni još veće budale pa misle da će ovi učiniti nešto da promjene u sistemu.Treba ići ako ni zbog čega onda bar da i onaj ko radi u zdravstvu bar jednom se oseti kao zdravstveni radnik a ne kao rob gde svaki direktor i političar mogu da rade šta god hoće sa medicinara.

Dr.agan

17.07.2017 21:09

Usloro u Ljubljani sastanak u ministarstvu zdravlja, ode još jedan specijalista uskoro. Pa pa

Kod kuma

17.07.2017 21:21

A gde da rade ovi strucnjaci.Bolje ljuljati babu u Norveskoj nego rintati dzaba kod Dodikovog kuma.

Pa bujrum ko zeli sretan mu put.

Brzi

17.07.2017 21:59

33

17.07.2017 21:52

Koliko imate vrsnih diplomiranih inzenjera elektrotehnike i masinstva? Mogu se na prste izbrojiti.

Mislite sa Diplomama kupljenim ili gdje ce da radi? nemamo Firmi a pogotovo veliki broj vlasnika isti su ko i radnici? Cemu to vodi?

kum

18.07.2017 06:39

Focak

17.07.2017 22:04

Evo ima kod nas momak 20 godina studirao medicinu,on je ponos naseg fakulteta!!!

Dr.

18.07.2017 06:28

Mozda pretjerujete sa Strucnjaci? Nemamo radnih navika, pacijenti pozajme ili dignu Kredit da bi bili bar primljen na lijecenje. Bolje je raditi bilo sta i dobiti platu a ne kao kod nas poslije nekoliko mjeseci ili nikada. Gdje su to nasi ekonomisti kad neznaju da za radnike imaju i obaveze. Na stotine D. Nauka godisnje se proizvede i to bas ekonomista i prava a cemu to? Balkan je bio i ostace Balkan.

ŽUĆO

18.07.2017 08:39

ŠKOLOVANI ODLAZ, A OVI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA PRIVATNIH FAKULTETA OSTAJU, NEMA NAM SPASA. JEDINO RJEŠENJE JE STEČAJ I TENDER, PA NEKA NAS NEKO KUPI I VLADA.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.