Istraga Pirelija – velika muka Ferarija!

Prve analize ukazuju da pucanja Fetelovog i Rajkonenovog pneumatika nije povezano s istim uzrokom.

Ostali sportovi 20.07.2017 | 09:30
Istraga Pirelija – velika muka Ferarija!
Podsetimo, gume Kimija Rajkonena su popustile u 49. krugu VN Britanije, a Sebastijana Fetela samo krug kasnije. Na prvi pogled deluje da je identičan problem snašao i jednog i drugog Feararijevog vozača, ali nije tako... Tako bar tvrde odgovorni inženjeri iz Pirelija koji su odmah nakon trke sproveli istragu.

Iz Pirelija zato stiže informacija da je Rajkonenov problem prouzrokovan pucanjem spoljne strane, odnosno gazećeg sloja, što nije izazvalo posledični gubitak pritiska u gumi. Kod Sebastijana Fetela, situacija je drugačija jer je guma sasvim pukla. Proizvođač trenutno sumnja na preopterećenje pneumatika zbog naglog kočenja, odnosno blokade točkova kod Fetela koji krug pre nego što se dogodio defekt.

Kako bilo, Sebastijan Fetel je trku završio tek na sedmom mestu, a Kimi Rajkonen na trećem mestu. Skuderija Ferari međutim traži još objašnjenja od Pirelija kako se slične stvari ne bi ponavljale. Mada nije u kontekstu ove priče, Ferarijevi vozači su se nakon trke požalili i na brzinu. Kimi Rajkonen je to prvo podvukao, pa prešao na priču o problemu sa gumama.

„Ceo vikend jednostavno nemamo dovoljno brzine u odnosu na Mercedes. Sa druge strane, imali smo nekoliko mesta koja su bila jako teška za nas. Pokušavao sam da ostanem uz Luisa, da održim razliku, ali jednostavno nismo imali dovoljno brzine. Mogli smo danas biti drugi, ali nismo imali brzinu da izazovemo Mercedes“, rekao je Kimi Rajkonen, da bi prešao na suštinu priče o problemu sa gumama.

„Sve je bilo manje ili više normalno. Razlika između Botasa i mene je bila dobra. Dva kruga do kraja, ne znam šta se dogodilo... Pre šeste krivine, guma nije eksplodirala, jednostavno je deo gazećeg sloja odjednom otpao. Mislim da nisam ništa udario, sve je bilo normalno. Srećom sam se vratio, pa smo uspeli da završimo trku na pristojnoj poziciji“, zaključio jeKimi Rajkonen, što ukazuje na zaključak da ni Pireli, kao ni on ne znaju šta se zapravo desilo.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar